Szolidaritás: csak a cső tört el?

Az egyik alapító és társelnök kizárásához, valamint számos területi koordinátor kiválásához vezettek a Magyar Szolidaritás Mozgalomban folyó belső viták, a tavaly októberben életre hívott szervezet azonban tovább küzd azért, hogy a hatalom leváltásában meghatározó szerephez jusson.

Csütörtökön – úgy száz-százötven fő részvételével – civil országértékelő tanácskozást rendeztek, jövő szombaton pedig a Kossuth térre meghirdetett tüntetésre várják mindazokat, akik nem értenek egyet a kormány politikájával.

– Az adóhivatal a millások pénzügyeit vizsgálja, az országértékelő helyszínén pedig csőtörés miatt a rendezvény idejére elzárták a vizet, vagyis: a hatalom mindent megtesz, hogy ellenfeleit nehéz helyzetbe hozza – mondta első felszólalóként némi iróniával a hangjában Kónya Péter, a mozgalom társelnöke. Azt hangoztatta: bízik benne, hogy hagyományt teremtenek, és ha kormányra kerülnek, lesznek más civil szerveződések, amelyek őket értékelik majd.

Kónya szerint az elmúlt évtizedekben számos probléma halmozódott fel, és a Fidesz szinte mindenkinek ígért valami biztatót. A valóságban viszont inkább csak az ellentéteket szította, hiszen egyes társadalmi csoportokat – a munkanélkülieket, a kisebbségeket, a nyugdíjasokat – szembeállította más rétegekkel. Ráadásul szerinte a szociális és nyugdíjkiadások csökkentésével biztosítottak a felső tíz százalék számára kedvezőbb életfeltételeket.

Petschnig Mária Zita közgazdász kizárólag a számokkal operálva próbálta bizonyítani: Magyarország minden fontosabb gazdasági mutatót tekintve bajban van. A GDP növekedése tavaly 1,7 százalékos volt ugyan, de e mutatót tekintve a térségben sereghajtók vagyunk. Ráadásul nálunk egyre kevesebbet költenek beruházásokra, s azokat is nagyrészt külföldi forrásokból finanszírozzák.

Csökken a belső kereslet, és a szakértő szerint a költségvetési hiányt csak azért sikerült a három százalék közelében tartani, mert az egyensúlyt egyszeri tételekkel – a magán-nyugdíjpénztári befizetések államosításával és ágazati különadók kivetésével – javították. Ezek nélkül a hiány több mint hatszázalékos lenne.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az országnak volt egy jó alkotmánya, amelyet egészen váratlanul leromboltak – hangoztatta Majtényi László volt adatvédelmi biztos. Így szerinte ma egyetlen igazán független intézménynek csak a jegybank tekinthető. Azt ugyan nem vitatta, hogy az új alaptörvény a jogállamiság minimumfeltételeit biztosítja, de az Alkotmánybíróság korábban ennél magasabbra tette a mércét.

A tanácskozás után most nem viszi el senki a szónokot – mondta –, tehát még lehet szabadon beszélni, de a korábban deklarált jogok korlátozása miatt addig érdemes szót emelni, amíg attól nem fosztanak meg senkit.

Kónya Péter az országértékelőn. Mellette Tétényi Éva, Esztergom polgármestere
Kónya Péter az országértékelőn. Mellette Tétényi Éva, Esztergom polgármestere FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.