Rab László: Budai ideje

Nemcsak a Fidesz gazdaságpolitikája unortodox, káderpolitikája is egykulcsos. Itt van például a szemkápráztató karriert produkáló Budai Gyula. Akitől a hvg.hu újságírója a napokban megpróbált kérdezni a Parlament folyosóján (akkor még nem lehetett tudni, hogy az elszámoltatási kormánybiztosság mellé a hátára akasztják a vidékfejlesztési államtitkárságot is). A kolléga azt tudakolta, mi történik, ha beigazolódik Schmitt Pál plágiumügye.

Most tekintsünk el attól, hogy a kérdezett politikusok többsége meg se állt azért, hogy válaszoljon. Budai Gyula is ehhez az örökké lótó-futó közösséghez tartozott. Elszámoltatásoktól nehéz táskájával a kezében ment előre, ment serényen.

A doktor Schmittre vonatkozó kérdésre futtában azt tudta felelni, hogy „mit keresett Oszkó Péter a Wizz Airben?” Ezt aztán meg is ismételte, hátha a lebetegített nyilvánosság nagyothallana. A lényeg, hogy jól láthatta-hallhatta az ország, hogyan alkalmazza az unortodox Fidesz-beszédmódot.

Nem szeretnék személyes ügyekkel előhozakodni, de három éve Budai Gyula velem is le akart számolni. De csak metaforikusan persze, telefonon, azért, hogy szégyelljem kicsit magam a magyar vidéket megmentő szociális boltok hálózatának startja után. Amikor is méltatni mertem – nem viccelek, az indokoltnál erőteljesebben megdicsértem – a kezdeményezést.

Ennek lényege az volt, hogy a szokatlanul jó, ám a piacon eladhatatlan almatermést más mezőgazdasági termékekkel együtt a frissiben létrehozott szociális boltok hálózatán keresztül értékesítik. A hálózat atyja, akiről akkor még nem lehetett tudni, hogy pár év múlva Heller Ágnest is üldözőbe veszi, a nagyvárosok nyomorát óhajtotta enyhíteni, s elgondolása szerint jól jártak volna a beszállítók is.

Budai Gyula – a zsebszerződések ellen küzdő Fidesz–Magosz útelzárásokat és traktoros demonstrációt szervező egyik vezetője – rossz néven vette, hogy szóvá tettem: a multiknál jobb és olcsóbb a krumpli, mint a szociális boltokban. A beszélgetés végén – sej, ha tudtam volna, hogy kivel hozott össze a sors! – abban állapodtunk meg, hogy visszatérünk a témára három év múlva. Megnézzük, mit sikerült elérni az olcsó termékekkel a szegénység leküzdésében.

A szociális boltok hálózata mára elenyészett. Hamar kimúlt, pedig egyáltalán nem volt unortodox. Talán inkább amatőr lehetett, s piacképtelennek bizonyult. Ez az oka annak (de lehet, hogy Gyurcsány Ferenc keze volt ebben is), hogy nem tudhattuk meg, mi lehetett volna a nagy vidékfejlesztési ígéretből. Csak azt, hogy Budai Gyula nagy ember lett általa. Aki most vidékfejlesztési államtitkárként mutathatja meg, mit tud.

Orbán Viktor nem túl simulékony jolly jokere révbe ért. Kérdés, hogy három év múlva mi lesz e boltjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.