Hunvald másfél évet kapott

Bilincseléssel kezdődött az ítélethirdetés pénteken a Fővárosi Törvényszéken (volt Fővárosi Bíróságon) az erzsébetvárosi ingatlanügyekben.

Az eljáró tanács elnöke a várható ítélet súlyosságára tekintettel elrendelte az elsőrendű vádlott Gál György, a kerületi önkormányzat egykori szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök előzetes letartóztatását. Gált láthatóan meglepte a döntés, noha amikor a tanácselnök megnyitotta a tárgyalást, a büntetés-végrehajtás két fogolykísérője lépett be a terembe, amiből egyenesen következett, hogy valaki nemmegy haza a tárgyalásról.

Gál a megbilincselésekor még csak abban lehetett biztos, hogy öt évnél súlyosabb ítéletet kapott (az öt év a határ, ami felett a szökés veszélyétől tartva a jogerős ítéletig a bíróságok elrendelik az elítéltek letartóztatását). Végül nyolc és fél évre ítélték minősített csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt.

A másodrendű vádlott, Hunvald György, az MSZP egykori országgyűlési képviselője, Erzsébetváros egykori szocialista polgármestere, aki az eljárás kezdete óta több mint 30 hónapot töltött előzetesben, másfél évet kapott, így Gállal ellentétben ő szabadlábon távozhatott a bíróságról. Rajtuk kívül még ketten kaptak letöltendő szabadságvesztés büntetést: Kardos Péter, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata pénzügyi bizottsági elnöke és Kormos Lajos ingatlan-értékbecslő, akit a bíróság öt évre a foglalkozása gyakorlásától is eltiltott.

Hivatali visszaélésért fél év, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a törvényszék Hunvald elődjét, Szabó Zoltánt, Erzsébetváros előző ciklusban hivatalban volt szocialista országgyűlési képviselőjét, aki önkormányzati telefont kért és kapott, és aki hivatali befolyását kihasználva vetette le a kerékbilincset az autójáról, amellyel szabálytalanul parkolt. Szabó az ítélethirdetés szünetében a Népszabadság kérdésére, miszerint „megfellebbezi-e az ítéletet”, indulatosan csak annyit mondott, „mostantól politikai üldözöttnek tekintem magam”.

Az ítélet indokolásából kiderült: a bíróság Gál esetében bizonyítottnak találta, hogy az előző két parlamenti ciklusban ingatlanonként 20-30 millió forint kenőpénzt kért és kapott Nagy György vállalkozótól azért, hogy az általa kiszemelt ingatlanokat az önkormányzat olyan áron adja el neki, hogy azokat később nagy, esetenként 30-40 százalékos haszonnal értékesíthesse.

Gál és Nagyminden ingatlanról külön-külön megállapodott, hogy Nagy melyiket mennyiért tudja megvásárolni, és arról is, hogy Gál az egyes épületek után mennyi kenőpénzt kér. A pénzt Nagy mindig az önkormányzati döntés előtt a kerületi SZDSZ-es pártirodában vagy egy sörözőben adta át Gálnak. (Az ítélet szerint arra nincs adat, hogy Gál a pénzt vagy annak egy részét továbbadta volna másoknak.) Miután megállapodtak, és Nagy fizetett, Gál közölte Kormos Lajos értékbecslővel, hogy milyen áron kívánja az önkormányzat értékesíteni az adott ingatlant, Kormos pedig ennekmegfelelő értékbecslést készített, amit Gál később elfogadtatott az önkormányzat gazdasági bizottságával, majd a képviselő-testülettel.

Nagy a nyomozás során vádalkut kötött az ügyészséggel, minden részletre kiterjedő, önmagára nézve is terhelő vallomása fejében őt nem állította bíróság elé az ügyészség.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint minderről Hunvald nem tudott, a hamis értékbecslésekkel őt ugyanúgy megtévesztette Gál, mint a bizottság többi tagját és magát az önkormányzatot. Bűnösnek találta ugyanakkor a törvényszék Hunvaldot több, főleg Gál és Kardos ismeretségi körébe tartozó személy (barátnők, szeretők, rokonok és azok rokonai) fi ktív foglalkoztatásában, valamint azért, mert a polgármesteri keretből több esetben utalt ki arra jogosulatlan (megint csak a fenti körbe tartozó) személyeknek önkormányzati lakásokat. Ezekért kapott másfél évet.

Az ítélethirdetés szünetében a bíróság folyosóján lapunk kérdésére válaszolva azonban Hunvald ezekben sem ismerte el a felelősségét. Azt mondta, a másodfokú eljárásban be fogja bizonyítani, hogy az ingatlanügyek mellett eltörpülő kisebb súlyú bűncselekményeket sem követte el.

Egyelőre nem kér kártérítést

Hunvald György úgy tudja, napokon belül dönt a strasbourgi bíróság, ahová azért fordult, mert szerinte jogtalanul tartották fogva több mint harminc hónapon keresztül. „Sem Nagy György, sem más nem állította soha rólam, hogy érintett volnék az állítólagos ingatlanpanamákban, mégis ez volt az előzetes letartóztatásomnak és annak folyamatos meghosszabbításának a legfőbb indoka” – mondta. Hunvald az ítélet szerint visszakaphatja autóit, az érdekeltségébe tartozó repülőgépet. Kártérítésen, ami azért illethetné meg, mert jóval több időt (több mint 30 hónapot) töltött előzetesben, mint amekkora szabadságvesztésre ítélték, egyelőre nem gondolkodik, a stras bourgi döntés és a jogerős ítélet előtt nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

A volt polgármester szabadon távozhatott a bíróságról, mert bár másfél évet kapott, de két és fél évet töltött már előzetesben
A volt polgármester szabadon távozhatott a bíróságról, mert bár másfél évet kapott, de két és fél évet töltött már előzetesben FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.