Az MSZP fővárosi elnöke szerint szakítaniuk kell a Demszky-korszakkal

Egyedüli jelöltként választották meg Molnár Zsoltot az MSZP új budapesti elnökének, aki erősebb szervezetet és a Demszky-korszakkal való szakítást ígéri. Nem zárta ki, hogy a szocialisták legközelebb is önálló főpolgármester-jelöltet állítanak, aki ismét Horváth Csaba lehet. INTERJÚ

Egyetlen jelöltként indult és nyert a párt budapesti tisztújításán. Ennyire meggyőző volt a jelölti pályázata, hogy nem volt más alternatívaképes jelölt, vagy szocialista szokásnak megfelelően előre „le volt mutyizva” a dolog?

Szó sem volt mutyizásról, sem most, sem korábban. Öt éven át voltam a budapesti MSZP ügyvezető alelnöke, dolgoztam együtt a tagsággal és a kerületi elnökökkel. Ismertek, tudták, hogy mit gondolok a világról és a fővárosról. Az új alapszabályunk egyébként nem is engedi a „mutyizást”, hiszen a párttagság tíz százalékának ajánlását kell személyesen összegyűjteni. Jómagam a szükséges dupláját tettem le az asztalra, végigjártam a kerületi szervezeteket, valamennyi tisztújításon személyesen voltam jelen. A küldöttek kilencvenöt százaléka állt mellém a titkos szavazáson, ezért mondhatom, valóban széles körű volt a támogatottságom.

Mennyiben lesz más a Molnár Zsolt irányította budapesti MSZP?

Nem hiszek önmagában a korszakhatárokban. Annyiben hatékonyabban tudunk működni, hogy egy szervezetirányításban jártas politikus vezeti a fővárosi pártot. A közpolitika formálása így összeér a szervezeti működtetéssel. Ami a politikai tartalmat illeti, abban a folytonosságot képviselem, szervezetileg viszont meg kívánom erősíteni a fővárosi MSZP-t és

Hogyan tudja majd felfrissíteni, hitelessé tenni a budapesti MSZP-t? Bizonyosan hosszú ideig meg fogják még kapni a „hagyózást” és a „BKV-zást”, arról nem is beszélve, hogy számos vidéki pártszervezet vezetője tette korábban világossá: szerintünk a 2010-es nagy vereséget alapvetően a budapestiek okozták.

Az elmúlt egy évben sokat jártam az ország minden pontján, nem ez a vélemény. A budapesti MSZP-nek nem a „Hagyó-korszakkal”, hanem a „Demszky- korszakkal” kell elsősorban megbirkóznia és szakítania. Bár én nem voltam tagja sem az előző városvezetésnek, de még a Fővárosi Közgyűlésnek sem, azt gondolom, hogy új fejezetet kell nyitnunk. Tanultunk, tanultam azokból a hibákból, amelyeket tizenhat évig elkövettünk. A jelenlegi városvezetés azonban jól bizonyítja, hogy másfél év alatt sokkal több hibát el lehet követni, ha nincsenek felkészülve. A Demszky-korszakban mindenképpen helytelen volt a közüzemi cégek irányítási modellje. Helytelen volt a túlzott médiapolitizálás, és nem volt kellően hatékony a fővárosi önkormányzat szervezetének működtetése sem. Sokkal kevesebb energia kellett volna a marketingre és sokkal több ügyfélbarát szolgáltatásra. A kultúra terén ugyanakkor Budapest kiemelkedő példává nőtt az elmúlt évtizedekben. Azt be kell ismerni: a Demszky-korszak nagy hátránya, hogy nem tudta kellőmértékben fékezni a város szétszakadását, a gazdag és a szegény kerületek egyre távolabb kerültek egymástól. Mi egy sokkal szolidárisabb, sokkal együttműködőbb fővárosi önkormányzatot szeretnénk. Hiteles és kiváló kerületi politikusaink vannak ehhez. A végső szereposztást még formáljuk, Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető, Tüttő Kata frakcióvezető-helyettes és Trippon Norbert az újonnan választott ügyvezető alelnök fontos szerepet visz majd, de mindenkire számítunk. Én integrálni és szervezni szeretnék, nem főpolgármesterjelöltnek vagy jövőbeli kormánytagnak jelentkeztem. Nagy felelősségünk van abban, hogy a demokratikus összefogásra kész erőket megszólítsuk és együttműködésre sarkalljuk. Egy közérthető és világos várospolitikai program készítésén dolgozunk, amely érdemi alternatívát mutat a mostani sehova sem vezető, a kormányhivataltól és a Fidesz pártközpontjától függő városvezetéssel szemben. Budapestnek a szó legszorosabb értelmében a szabadság városának kell lennie, vissza kell adni a fővárosiak önrendelkezését.

Horváth Csaba lesz az MSZP főpolgármester-jelöltje?

Amennyiben az MSZP önálló jelöltet fog állítani – és ez a célunk –, akkor ahhoz meg kell teremteni a feltételeket. Ha ezek megvannak, köztük leginkább a fővárosi MSZP kiemelkedő támogatottsága, azt gondolom, hogy Horváth Csabának minden esélye megvan erre a feladatra.

Szervezési igazgatóként hogyan értékeli az MSZP elmúlt időszakban lezajló és most is folyamatban lévő átalakulását?

Akcióképességünkben, szervezeti modellünkben fejlődtünk és értünk el sikereket. A március végi kongreszszus vízválasztó lesz, hiszen az új országos elnökség diktálja majd az ütemet 2014-ig, valamint az elkövetkező kampányokban. Ők határozzák majd meg az MSZP kétéves munkáját, karakterét. Az azért szögezzük le, hogy a 2010-es választási vereséget követően sokan azt gondolták (és nem csak a jobboldalon), hogy széthullik az MSZP. Ennek nyoma sincs, sőt ha még nem is a kellő mértékben, de erősödtünk.

Molnár Zsolt nem főpolgármester-jelöltnek vagy kormánytagnak jelentkezik
Molnár Zsolt nem főpolgármester-jelöltnek vagy kormánytagnak jelentkezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.