Széket foglalnak Hoffmann-nak

Ismét elfoglalt egy egyetemi előadót a Hallgató Hálózat (HaHá). A felsőoktatási törvény és az államilag támogatott férőhelyek csökkentése ellen tiltakozó „diákmozgalom” először február 15-én szervezett hasonló akciót: akkor több mint ezren vonultak fel a kormány oktatási reformja ellen tiltakozva, majd néhány százan elfoglalták néhány órára az ELTE jogi karának egyik eladóját. Ezen az első fórumukon fogadták el követeléseiket: a hét elejéig adtak „ultimátumot” a kormánynak, hogy vonja vissza a törvényt és a keretszámrendeletét, ellenkező esetben további engedetlenségi akciókat fognak szervezni.

A Hallgatói Hálózat második fórumán ezeket az akcióikat vitatták meg – ezúttal az ELTE bölcsészkarán. A Trefort-kerti gyülekező után a pár száz fős csapat transzparensekkel (Az egyetem a miénk!, Egyenlő jogokat a tanuláshoz!) vonult át az egyetem egyik előadójába. Már a fórum elején megjelent Dezső Tamás dékán, aki felszólította őket, záros határidőn belül hagyják el a termet, mert ezt ő nem engedélyezte, különben is túlzsúfolt a terem, nem biztonságos. A hahások megtapsolták – vagy inkább kitapsolták – a dékánt, majd megszavazták, hogy amíg lehet, maradnak. Akkor sem zavartatták magukat, amikor bejelentették, hogy az egyetem kapuinál már rendőrök sorakoznak: ezt is megtapsolták.

Kóbor Andrea szervező beszámolója szerint egyébként több egyetemtől is kértek termet, de mindenhol elutasították őket, nekik pedig dönteniük kellett: „az egyetem a miénk, egyetemen fogjuk megtartani a fórumunkat”. A fórumon tapssal fogadták azt a bejelentést is (ahogy tulajdonképpen az összeset), hogy már 160-an csatlakoztak az Oktatói Hálózathoz, amely támogatja a HaHá törekvéseit. Ezután az egyetemeken, főiskolákon megalakult „sejtek” mutatkoztak be, majd többek között arról vitáztak, mennyire legyen „földalatti”, radikális a mozgalom, együttműködjön-e például az egyetemek vezetőségével a teremfoglalások során, vagy tárgyaljanak-e a kormánnyal a felsőoktatási reform megváltoztatásáról. Miután az általuk adott ultimátum lejárt, a kormány pedig „negligáló, ellenséges reakciót” adott rá (miszerint nem vonják vissza sem a felsőoktatási törvényt, sem a keretszámrendeletet), a hahások közül többen radikálisabb fellépést sürgettek, de végül a polgári engedetlenség helyett annyiban maradtak, hogy meghívják köreikbe Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, a felsőoktatási jelentkezési határidő kitolása ellen pedig aláírásgyűjtésbe fognak a gimnazisták körében.

A dékán próbálta elküldeni a teremfoglalókat, sikertelenül
A dékán próbálta elküldeni a teremfoglalókat, sikertelenül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.