Lázár: Nem lehet megélni 47 ezer forintból

Változatlanul politikai turbulenciákat okoz – tegnap a T. Házban is – Matolcsy György korábban tett megnyilvánulása a 47 ezer forintos megélhetésről. A nemzetgazdasági miniszter egy bizottsági meghallgatáson azt nyilatkozta: a 47 ezer forint „kifejezetten szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akik 28 500 forintból eddig rejtélyes módon meg tudtak élni”.

– Nem lehet megélni 47 ezer forintból – közölte tegnap újságírói kérdésre válaszolva Lázár János egy sajtótájékoztatón. „Sem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, sem Zsiga Marcell fideszes parlamenti képviselő nem azt az egyszerű kijelentést tette, hogy »47 ezer forintból meg lehet élni«, hanem ennél jóval kerekebb, »pázmányosan« bővített mondatban fogalmaztak” – állította a fideszes politikus.

Korábban Zsiga Marcell, Miskolc fideszes alpolgármestere újságírói provokációnak tartotta a kérdést, miszerint 47 ezer forintból meg tudna-e élni, de elismerte, hogy azt válaszolta rá: „Biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, igen, azt hiszem, igen”. Pintér Sándor belügyminiszter pedig a Corvinus egyetemen, a Vona Gábor Jobbik-alelnökkel folytatott vitáján a 47 ezer forint kapcsán azt mondta, aki „megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükségesek, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot, kap hozzá még esetleg malacot, vagy kecskéket kérnek sokan, hogy a tej is meglegyen mindennap, akkor meg”, vagyis akkor meg lehet élni 47 ezer forintból.

A Fidesz frakcióvezetője védte a koalíciós képviselők korábbi nyilatkozatait, szerinte ők „pázmányosan” bővített mondatban fogalmaztak arról, hogy mennyiből lehet megélni
A Fidesz frakcióvezetője védte a koalíciós képviselők korábbi nyilatkozatait, szerinte ők „pázmányosan” bővített mondatban fogalmaztak arról, hogy mennyiből lehet megélni

Soha senki nem állította azt, hogy 47 ezer forintból jól meg lehet élni – ezt Czomba Sándor államtitkár állította, amikor tegnap a parlamenti ülésen napirend előtt a jobbikos Volner János azt tette szóvá: „több fideszes politikus is igyekezett megerősíteni”, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból. Erre az államtitkár azt mondta: a fideszes képviselők tisztában vannak a magyar valósággal, ő saját választókerületében, a beregi térségben beszélget az emberekkel. Utalva rá, hogy egy hete Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár asztalára tette az MSZP-s Gúr Nándor a 47 ezer forintot, felszólította a szocialistákat: „amit 8 év alatt elsíboltak, tegyék vissza”, hogy a leginkább rászorulók megsegíthetőek legyenek belőle.

Fideszes politikusok úgy vélik, a szocialisták „meglovagolják” Matolcsy György „nem túl szerencsés” megfogalmazását. Az MSZP-sek szerint viszont azzal, hogy Orbán Viktor szinte minden nyilvános fórumon a középosztály megerősítéséről beszél, a miniszterelnök maga nyitott „rést”, hogy a szocialisták a leszakadó rétegek, a szegények melletti kiállást hangsúlyozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.