Kuruzslással vádolja az ügyészség Geréb Ágnest

Tíz nappal azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, az ügyészség újabb vádiratot nyújtott be ellene.

Az otthon szülés hazai szószólóját most foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással és kuruzslással vádolta meg a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság előtt a kerületi ügyészség – tudatta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Az újabb vád lényege, hogy Geréb Ágnes, „annak ellenére, hogy a bíróság egy korábbi eljárásban 2007. október 26-tól három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától, továbbra is rendszeresen végzett szülész-nőgyógyászi tevékenységet, illetve háziorvosi kompetenciába tartozó terhesgondozást, valamint előre tervezett (nem spontán), intézményi kereteken kívüli szüléseket szervezett és vezetett le”.

Az ügyész a vádiratban három esetet nevesít, amikor – a vádhatóság megítélése szerint – Geréb a foglalkozási szabályok megszegésével közvetlen veszélynek tette ki mind a szülők, mind pedig a magzatok életét, egészségét. Egyik ügyvédje elmondása szerint azonban mind a három szülés komplikáció nélkül lezajlott, a babák épen, egészségesen jöttek a világra, anyukáiknál sem lépett fel semmiféle komplikáció, ezért a vádiratban nevesített esetekben a „veszélyeztetés” meglehetősen elvont és feltételezéseken alapuló kijelentés.

Közokirat-hamisításra felbujtással pedig azért vádolják, mert az egyik esetben rábeszélte a kismamát, hogy a gyermek születési anyakönyvi kivonatába ne a baba születésének tényleges helyét jegyeztessék be, minek következtében hamis tartalmú közokirat (anyakönyvi kivonat) keletkezett.

Geréb Ágnes ellen néhány éven belül most emelnek harmadszor vádat. Eddigi legsúlyosabb ítéletét tíz napja hirdette ki a Fővárosi Ítélőtábla. A fellebbviteli bíróság az elsőfokú ítéletet (amely két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Geréb Ágnest, azzal, hogy az ítélet felének kitöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható, valamint öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozás gyakorlásától) úgy módosította, hogy kizárta a vádlottat a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből, azaz a két évet maradéktalanul ki kell töltenie, és ötről tíz évre emelte a foglalkozástól eltiltás időtartamát. Védői már közvetlenül a jogerős ítélet kihirdetése után úgy nyilatkoztak, szerintük nem volt tisztességes a Geréb elleni eljárás, ezért Strasbourghoz fordulnak. Pelle Andrea ügyvéd egyben azt is bejelentette, hogy kegyelmet kérnek Geréb Ágnesnek az államfőtől. Mint arról beszámoltunk, az ikerbabájuk egyikét elvesztő, gyermekeivel jurtában élő házaspár is aláírta Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét. Rajtuk kívül félszáz civil szervezet, közéleti személyiség és magánember írt levelet Schmitt Pál köztársasági elnöknek, hogy adjon kegyelmet a szülész-nőgyógyásznak.

Mivel a vádemeléskor Geréb házi őrizetben volt, az ügyész azt indítványozta, hogy a bíróság ezen kényszerintézkedés időtartamát hosszabbítsa meg. Hogy meddig? Nos, ennek nincs gyakorlati jelentősége, mivel Geréb Ágnesnek várhatóan kéthárom héten belül kell fogházba vonulnia és megkezdeni a tíz napja kiszabott jogerős büntetésének letöltését, ezért már nem lesz szükség a tárgyaláson való megjelenését garantáló kényszerintézkedés fenntartására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.