Az ingyenhelikopter a legolcsóbb?

Már több hadiipari cég is rárepült a honvédség helikopterbeszerzésére.

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem utazott ki februárban az az ötfős honvédelmi tárgyalódelegáció az Egyesült Államokba, amely az amerikai hadrendből kivont és Magyarországnak szánt UH–1N típusú helikopterek átvételéről tárgyalt volna – tudta meg a Népszabadság. Az ajánlati csomag részleteiről az amerikaiak személyesen adtak tájékoztatást a napokban Budapesten, amelynek nyomán a magyar szakemberek most új „kívánságlistát” állítanak össze. Erről márciusban tárgyalnak majd a felek.

Harminckét (pontosabban harminc működő és két repülésképtelen, de kiképzésre alkalmas), még az 1970-es években gyártott, de „félidős” helikoptert adna az amerikai fél a magyar honvédségnek. A gépeket térítésmentesen kapnánk, de a felszerelést, a kiképzéseket, a rendszerbe állítást és a kiszolgálást a magyar államnak kell kifizetnie. Ez a „csomag” a dokumentumok szerint 426 millió dollárba, azaz megközelítőleg százmilliárd forintba kerülne. Az biztos, hogy ebből az árból jelentősen (minimálisan 10-15 milliárd forintot) spórolni fogunk, de a pontos végösszeg csak tavasszal alakul ki.

Tény, hogy a honvédség határponthoz érkezett a szállítóhelikopter-képességet illetően. Választani kell: sok pénzért felújítani a meglévő orosz gépeket és további tíz évig üzemben tartani őket, vagy élni az egyszeri, de kétségkívül sokba kerülő amerikai vagy más lehetőséggel. A Népszabadság információi szerint a helikopterbeszerzés kapcsán több nemzetközi hadiipari cég is bejelentkezett a HM vezetésénél. A HM lapunk érdeklődésére elismerte: az amerikai féllel való tárgyalás mellett meg kívánják ismerni a helikoptergyártók részletes ajánlatait. Ennek megfelelően eljuttatták a hosszú távú helikopterképességre vonatkozó igényeiket az érdeklődőknek.

Az biztos, hogy a HM a kérdést egy komplett képességcsomag (helikopterek, fegyverzet, kiképzés, üzemeltetés, alkatrészek, szimulátorok) keretein belül kívánja megoldani. Az ajánlat legnagyobb előnye, hogy egy éven belül hozzájutnánk az első helikopterekhez, mivel az UH–1N helikoptereket nem kell legyártani, nem kellene rájuk több évet várni, mire a helikoptercég gyártásba veszi a megrendelést.

A honvédelmi tárca megerősítette a Népszabadság azon információját, hogy többek között a Black Hawk helikoptereket gyártó Sikorsky vállalat is érdeklődik. A HM azt közölte: több gyártóval egyetemben a Sikorsky is megkereste a tárcát, konkrét ajánlat azonban egyetlen vállalattól sem érkezett még. „A HM minden ajánlatot szívesen meghallgat, és összevet az UH–1N csomaggal, mivel fő célunk, hogy megfizethető áron biztosítsuk az ország részére szükséges helikopteres képességet” – tették hozzá.

A nyilvánosan hozzáférhető adatokból az tudható, hogy egy UH–60M Black Hawk típusú helikopter beszerzési ára 8-10 milliárd forint is lehet, vagyis – mivel a honvédségnek húsz ilyen típusú gépre volna szüksége – az összköltség az amerikai csomag duplájába kerülne. Igaz, vadonatúj gépeket kapnánk, nem pedig a hetvenes években gyártott, használt helikoptereket. Ami a honvédség jelenlegi gépeit illeti: a Mi–8 típusú közepes szállítóhelikopterek az üzemidejük lejártáig, 2014-ig teljesíthetnek szolgálatot, ezt követően kivonják őket a hadrendből, mert a további üzemidő-hosszabbításuk már nem lehetséges.

A jelenleg hadrendben lévő Mi–17 típusú közepes szállítóhelikoptereket egy nagyjavítást és modernizációt követően még körülbelül hét évig lehetne üzemben tartani. Ez tizenegymilliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Az amerikai UH–1N többfeladatú szállítóhelikopterek esetleges beszerzése kapcsán nem született még döntés a Mi–17 flotta további sorsát illetően. A jelenleg hadrendben lévő Mi–17-esek addig üzemelnek, amíg gazdaságosan üzemben lehet őket tartani. Az biztos, hogy az utolsó példányok 2015–2016-ra repülik ki a legutolsó nagyjavítással kapott idejüket. Hosszú távon tizenöt darab Mi–17-es beszerzése lenne indokolt, de ez is közel százmilliárdba kerülne, amelyre a szűkös honvédelmi költségvetésben nehezen teremthető meg a fedezet.

Az érdeklődők ellenére az amerikaiak biztos befutónak tűnnek
Az érdeklődők ellenére az amerikaiak biztos befutónak tűnnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.