Jönnek a megszorítások - „Közlekedni pedig kell”

Rettenetesen nehéz helyzetbe került Tarlós István és vele együtt Budapest, mert a város finanszírozási problémái szinte megoldhatatlannak tűnnek. A BKV ráomlani látszik a rendszerre. A főpolgármester abban bízik, kormánygaranciával talán hitelhez és levegőhöz juthat. A BKV talán megmenekül, de semmire nem lesz pénz.

„Mi reméljük, hogy az adósságállomány kezelhető lesz. A főváros leül a bankokkal tárgyalni, és később a kormány is. Két életszerű lehetőségmarad a végén: a hitelek meghosszabbítása, vagy Budapesten keresztül a BKV számára újabb hitel felvétele. De ez állami garanciavállalás nélkül nem képzelhető el.” Ezt Tarlós István főpolgármester közölte a Népszabadság kérdésére pénteken azután, hogy az Országházban a BKV finanszírozásáról tárgyalt a kormányt képviselő Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkárral, Fellegi Tamással, az IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszterrel, valamint Naszvadi György költségvetésért felelős államtitkárral.

A megbeszélést követően Tarlós azt mondta, operatív, érdemi egyeztetést tartottak, megfelelő szakmai színvonalon. „Most már mindenki tisztában van a probléma részleteivel, a határidőkkel és nagyjából a kijelölt irányokkal is. Amegbeszélés óvatosan optimistává és bizakodóvá tett. Tudtunk irányt keresni az adósságállomány kezelésének a módozataira is, bár azt még nem tudtuk eldönteni, melyik legyen ezek közül a legegyszerűbben és leggyorsabban megvalósítható. De már tisztán látunk a 2013-tól való hosszabb működést illetően, tisztáztuk a helyzetet, legkésőbb keddre a kormány megkapja az általunk elkészített tervezet részletes, végleges változatát” – fogalmazott.

Tarlós István szavaiból kiderült: a fővárosnak továbbra is le kell tennie a kormány egy forintja mellé a maga egy forintját. A BKV finanszírozásának az ára az, hogy „az oktatás vagy a szociális szegmens működési körülményei a lehető legszigorúbbakká válnak”. Olyan támogatások is „minimalizálódnak, némelyik meg is szűnik”, mint például a főváros egyetlen komoly megmaradt kulturális rendezvénye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Nyilván sokkal roszszabbak, szűkebbek lesznek a hajléktalanellátás forrásai, a gyermekmentő alapítvány és más oktatási-kulturális szervezetek támogatása a minimálisra csökken, esetleg el is hal – sorolta Tarlós István a „megszorításokat”. A főpolgármester szerint viszont nem arról van szó, hogy a város a működőképességét elveszítené vagy összedőlne. Inkább azoknak, akik azt várták, hogy az anyagi mozgásterük bővül, szembe kell nézniük azzal, hogy inkább szűkül.

Reggel a nap felkel, este nyugszik, közben közlekedni pedig kell. A kormánynak is az az érdeke, hogy a fővárosi közlekedés hosszú távú keretrendszere kialakuljon, úgy, hogy a költségek ne növeljék az államadósság szintjét – mondta Varga Mihály.

Óvatos optimizmussal - Tarlós István és Varga Mihály a tárgyalás után
Óvatos optimizmussal FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.