Hűbéri rendszer és kuncsorgás a kormánypártoknál

Az egyházi törvénnyel kapcsolatos parlamenti eljárás az elmúlt másfél év jogalkotásának egyik legdurvább mélypontja – állítja az LMP-s Szabó Tímea, a vallásügyi bizottság alelnöke.

Az egyházak – állapítja meg közleményében – hűbéri rendszerben kuncsoroghatnak a kormánypártoknál, holott a bejegyzési kérelmekről független bíróságnak kellene döntenie. A Fidesz a leghátrányosabb helyzetű térségekben dolgozó vallási szervezeteket is padlóra küldi.

A kormánypártok az egész folyamatot az egyházak méltatlan koldulásává silányították – jellemzi a helyzetet Szabó Tímea. Az LMP álláspontját ismertetve hangsúlyozza: a törvényhozás ne ítélkezzen egyházak és vallási felekezetek, emberek hite és meggyőződése fölött, a politika tartsa távol magát egyházi és hitéleti kérdésektől. A politikai döntés önkényességhez vezet.

A szocialisták legalább 19 olyan működő egyházról tudnak, amely a feltételeknek eleget téve sem nyerhette el a kormánytöbbség kegyeit. (Az LMP szerint ennél is jóval több, csaknem harminc ilyen felekezet van.) Az MSZP-s Lendvai Ildikó megemlíti a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, amely öt idősek otthonát, több mint húsz helyen iskolát vagy óvodát, hajléktalanszállót tart fenn. Mindez azonban nyilván nem ért fel azzal a „bűnnel”, hogy a testvérközösség elnöke, Iványi Gábor felszólalt a január 2-ai tömegtüntetésen az Operaháznál –utal Lendvai Ildikó a kormányzat lehetséges motivációira.

Az elutasítottak között vannak világvallások – folytatja a szocialista politikus –, például a Magyar Taoista Egyház, nagy múltú, zömmel protestáns kisegyházak, így a több mint száz éve működő Magyarországi Keresztyén Testvér Gyülekezet (amelyet még Szentágothai János édesapja alapított) vagy a Golgota Keresztény Gyülekezet. Kimaradt számos olyan kisegyház, amely a roma integráció érdekében működik.

Egyháza képviseletében Iványi Gábor lelkész újabb állásfoglalást tett közzé. Ismét tiltakozik a kormány és a parlamenti többség vallás-, illetve egyházüldöző politikája ellen, kijelenti, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ragaszkodik az egyházi státuszához: „Azt tőlünk csak törvénytelenül és erőszakkal lehet elvenni.”

Buddhista közösségek: van, aki bekerült, van, aki nem
Buddhista közösségek: van, aki bekerült, van, aki nem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.