Rejtélyes szálak a bíróügyben

„Részben szakszerűtlenül, a vonatkozó normák előírásainak figyelmen kívül hagyásával intézkedtek a rendőrök”, amikor – anélkül, hogy mondandóját meghallgatták és a feljelentését rögzítették volna – előbb Kiskunhalasról Kiskőrösre, majd onnan vissza, Kiskunhalasra küldték tavaly október 15-én a halasi termálfürdő parkolójában életveszélyesen megfenyegetett O. Lászlónét.

Ezt állapította meg az ORFK ellenőrzési szolgálata annak a vizsgálatnak a keretében, amelyet O. Lászlóné jogi képviselője, Jován László ügyvéd panasza nyomán rendelt el az országos rendőrfőkapitány. O. Lászlónét azért fenyegette meg egy ismeretlen férfi, mert évekkel korábban feljelentést tett, amiért szerinte a férjét és annak bűntársát korrupciógyanús körülmények között ítélték el egy 1999-ben indult adócsalási ügyben, és mert ügyvédjével ma sem hagyják feledésbe merülni az ügyet.

Annak idején egy ügyvéd kereste meg O. Lászlóné férje bűntársát az akkor még nem jogerős ítélet kihirdetése után, és azt mondta: nyolcmillió forintért másodfokon csökkenthető lenne a büntetésük. Nem fizettek. Másodfokon a bíró helybenhagyta a közvetítő által megkeresett elsőrendű vádlott ítéletét, de O. László büntetését negyedével csökkentette.

O. László később balesetben elhunyt. Özvegye képviseletében Jován László lapunknak nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy az akkori „korrupciógyanús ítéletet” ugyanaz a bíró hozta, N. Norbert, a Szegedi Törvényszék tanácsvezető bírája, aki ellen tavaly négyrendbeli vesztegetés gyanújával indított nyomozást a Szegedi Nyomozó Ügyészség. Csakhogy 2005-ben az O. László és ügyvédje feljelentése alapján elrendelt nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal azzal zárta le, hogy az eljárásban semmi törvénysértőt nem talált. Jován László megkereste az NBH-t is, ám állítólag az sem talált semmit, ami a korrupció gyanúját megalapozta volna.

Mindezt nyilván tudták az érintettek is. A bíró éppúgy, mint az az ismeretlen 30 éves férfi, aki kevéssel K. Zoltán szegedi sztárügyvéd letartóztatása után fontosnak tartotta közölni O. Lászlónéval, „ha nem áll le a szegedi bírósággal vagy a szegedi bíróval szemben, akkor egyetlen gyermekét a gyámhatóság el fogja vinni”. (O. Lászlónénak egyértelmű volt: ez csak akkor következhet be, ha meggyilkolják, vagy „baleset éri”.)

Aki megfenyegette, nyilván sejtette, hogy az ő ügye újra a hatóságok érdeklődésének középpontjába kerülhet, miután egy félmilliárdos áfacsalással gyanúsított férfi, aki kétmillió forintot fizetett azért, hogy kikerüljön az előzetesből, de egy másik bíró később mégis visszaküldte, kipakolt. Az ő vallomása alapján tavaly ősszel befolyással üzérkedés és vesztegetés gyanújával őrizetbe vették K. Zoltán sztárügyvédet és ügyvédjelöltjét, K. Lászlót.

Egy nappal karácsony előtt őrizetbe vették N. Norbert bírót, akit felettesei már hónapokkal korábban megkértek: ne dolgozzon. Most házi őrizetben van. Őt négyrendbeli vesztegetéssel gyanúsítják. Valószínű, hogy több, még el nem évült ügyet is vizsgálnak vele összefüggésben. Az O. Lászlóné által máig életben tartott 1999-es ügyben például nem K. Zoltán volt a közvetítő, hanem egy másik, szintén neves szegedi ügyvéd. Már csak ezért is nehéz megmondani, hogy a nyomozás mi mindent tárhat fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.