Az egyetemek rugalmasak, nem a kormány

Minden valószínűség szerint újabb akciókat szervez a szerdán energikusan föllépő, diákokból és tanárokból álló Hallgatói Hálózat, mert a kormány nem tesz eleget annak a követelésüknek, hogy vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat.

Mindenesetre Orbán Viktor miniszterelnök afféle atyai mosollyal fogadta a hálózat próbálkozását, amikor kijelentette, hogy „ahhoz képest, ahogy mi csináltuk, tulajdonképpen még nagyon mérsékeltnek is mondhatóak”. Kevéssé volt viszont mérsékelt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki kijelentette, hogy eszük ágában sincs átgondolni semmit, hiszen mindent „megfontoltan” készítettek elő.

„Mióta megkezdődött a felsőoktatás és a köznevelési rendszer átalakítása, elég sűrűn kaptunk ultimátumokat és ilyen felszólításokat, ezek többnyire politikai célzatú üzenetek” – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus, aki abból a hallgatók számára egyébként kellemetlen tényből, hogy a szerdai megmozduláson LMP-sek által készített transzparensek is voltak, azt a következtetést vonta le, hogy a demonstráció valójában politikai, és nem szakmai alapon szerveződött.

Az persze, hogy mi számít szakmai alapúnak, néha politikai döntés kérdése. Itt vannak például rögtön a keretszámok: Réthelyi Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a napokban arról beszélt a parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva, hogy a számokat a Felsőoktatási és Tudományos Tanács ajánlására dolgozták így ki. A miniszter nem mondott igazat. E tanács ugyanis a Rektori Konferencia iránymutatása alapján valóban kidolgozott egy koncepciót, az azonban alapjaiban tér el a januárban közzétettől. Erről Réthelyi Miklósnak is tudnia kell, hiszen az általa vezetett tárca, illetve a Hoffmann Rózsa-féle államtitkárság e koncepciót nagy vonalakban elfogadta.

Ehhez képest jöttek ki a mindenkit sokkoló keretszámok, amelyek valójában Orbán Viktor és Matolcsy György vízióját tükrözik, szakmai támogatás tehát nem lelhető föl mögötte, még ha a miniszterelnök meggyőződése is, hogy – idézzük – „a jövő a mérnöktársadalom, a műszaki tudományok, az informatika irányában található”.

Az egyetemek most előremenekülnek: különféle ösztöndíjakkal és részletfizetéssel próbálják segíteni a hallgatókat.

Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora például a Magyar Rádióban úgy nyilatkozott, hogy intézményük meghirdette a Biztos Jövő Ösztöndíjprogramot. Ennek van egy saját forrásból elkülönített és a hallgatók által is támogatott 14 millió forintos része, valamint egy vállalati ösztöndíjalapot is létrehoztak. „Úgy gondoljuk, aki közgazdász akar lenni, ne csüggedjen, jelentkezzen, mert remélhetőleg megoldható lesz a tanulása” – mondta.

Nem valószínű, hogy ez megnyugtatja a demonstrálókat. A hálózat akciója egyébként egy újabb törésvonalra irányította rá a figyelmet: ez a hallgatók közt húzódik. A megmozdulást, amelynek során egy időre „bevették” az ELTE egyik előadóját, az intézmény hallgatói önkormányzata elítélte. Azt viszont a hálózat kéri ki magának, hogy az önkormányzat „kisajátítsa magának az egyetemi hallgatók demokratikus képviseletének jogát”. 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A Corvinuson jóval kevesebb közgazdászhallgató lesz
A Corvinuson jóval kevesebb közgazdászhallgató lesz FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.