Matalin Dóra: Női nem

Elképesztően sokat, száz nőt gyanúsít a rendőrség a várpalotai tiltott magzatelhajtások ügyében. Van köztük, akin többször hajtott végre illegális műtétet a helyi kórház orvosa. Pedig a beavatkozás nem volt olcsó: a gyanú szerint az orvos alkalmanként 60 ezer forint körüli összeget kért. Kétszer annyi pénzt, mint amennyibe a legális abortusz kerül. (Ennél is olcsóbb az eljárás, ha arra a nő egészségének veszélyeztetése, a magzat károsodása vagy amiatt kerül sor, mert a gyerek nemi erőszak útján fogant. Szociális okból szintén kérhető a 29 ezer forintos ár egy részének elengedése.)

Egyelőre csak feltételezések vannak arról, hogy az érintett nők miért választották az illegális utat.

Előfordulhatott, hogy valaki túl későn vette észre a terhességet, olyankor, amikor törvény szerint már nem vetethette el. Lehetnek közöttük kiskorúak, akik nem akartak szülői engedélyt kérni. De a legtöbben feltételezések szerint azok lehetnek, akik nem akarták végigjárni a legális beavatkozás kötelező állomásait. A két tanácsadást és a köztük lévő háromnapos gondolkodási időt.

Nem tudni pontosan, hogy mi zajlik ezeken a beszélgetéseken – mondták szakemberek korábban lapunknak, mert szinte minden védőnő másképp fogja fel a feladatát. Van, aki komolyabban veszi a felvilágosítást az örökbe adás lehetőségéről, az állami szociális támogatásokról és az abortusz veszélyeiről, és van, aki formaságnak tekinti, nem gondolja, hogy neki érdemben bele kellene avatkoznia ebbe a döntésbe. Ki-ki meggyőződése szerint.

Nemrég egy budapesti konferencián elhangzott: egy szlovák abortuszklinika már reklámoz Magyarországon, de van olyan bécsi klinika is, amely jelezte hazai civil szervezeteknek, hogy megnőtt a hozzájuk forduló magyar nők száma. Magyarázat egyelőre nincs, a bécsi klinikán az idén készül kutatás arról, hogy miért választják a magyar nők a külföldi beavatkozást.

A legvalószínűbbnek azt tűnik, hogy aki megteheti, elmenekül a kötelező magyarázkodás és az ismerős környezet elől. Akinek van pénze, elutazik néhány napra, és a fizikailag és lelkileg megterhelő beavatkozást a hazainál lényegesen jobb körülmények között végzik el rajta.

És vannak, akik nem tudnak vagy nem akarnak külföldre menni, de a kötelező körökre sem tudják rászánni magukat. Keresnek – és Várpalotán eddig találtak is – olyan nőgyógyászt, aki jó pénzért eltekint a szabályoktól. Ők illegális abortuszon esnek át.

Ez a helyzet most, a kormánypárti politikusok által liberálisnak mondott szabályozás idején. Az abortusztörvényt érdemben nem szigorítják, ezt sokszor leszögezték, de azt elképzelhetőnek tartják, hogy „jobban megismertetik” az érintett nőkkel döntésük súlyát. Erre pedig semmi sem alkalmasabb, mint a már működő kötelező tanácsadások szigorítása.

Reméljük, a döntés előtt elolvassák a bécsi kutatást vagy a várpalotai ügy jegyzőkönyveit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.