Akcióba lendült a hálózat

Pár ezer egyetemista, gimnazista és tanár követelte a felsőoktatási törvény visszavonását a Hallgatói Hálózat szerdai budapesti tüntetésén. Az utolsó nyílt nap névenmeghirdetett demonstráció az ELTE lágymányosi campusa elől indult, innen transzparenserdővel, rendőri felvezetéssel vonultak át a demonstrálók a Fővám térre, a Corvinus egyetemhez.

A táblák feliratai alapján a tüntetők egyenlő jogot követelnek a tanuláshoz, nemet mondanak a tandíj bevezetésére, a hallgatók szerződéses „röghöz kötésére”, az államilag támogatott keretszámok csökkentésére. Láthattunk „Én nem plagizálnék”, illetve „Lóbáljuk meg Hoffmann Rózsát” feliratú transzparenseket is. Többen a külföldi Occupy-tüntetésekről ismert Guy Fawkes-maszkban tüntettek. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is el akart jönni a tüntetésre, hogy eloszlassa azokat az állítólagos pontatlanságokat, amelyek a Hallgatói Hálózat által a felsőoktatási törvényről készített szakértői anyagban szerepelnek, de a „kioktatás” lehetőségét a szervezők visszautasították azzal, hogy előbb vonják vissza a törvényt. A demonstráció végén ultimátumot adtak a kormánynak: ha ezt nem teszi meg, újabb tüntetésekre számíthatnak.

Csurgó Dénes szervező a Fővám téren felállított színpadon arról szónokolt, hogy bár elfogadták és átgondolatlanul végigverték a törvényhozáson a felsőoktatási törvényt, az erősödő kritikák hatására a kidolgozói most jönnek rá, hogy az egész valójában „úgy rossz, ahogy van”. A Fideszen belül is erősödnek a kritikai hangok, tette hozzá, nyilván Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének bírálatára utalva. Emlékeztetett rá, hogy Brüsszelben már azt vizsgálják, ellenté tes-e a hallgatói szerződés a közösségi joggal, és a jelentkezési határidőket sem véletlenül tolták ki. Tehát még semmi sincs veszve, érdemes kiállni a hallgatók jogaiért, az egyetemek autonómiájáért.

A tüntetők végül az ELTE jogi karának épületéhez vonultak az Egyetem térre. Információnk szerint eredetileg azt tervezték, hogy a Corvinus új épületét „szállják meg”, de az erős rendőri jelenlétre tekintettel végül az ELTE jogi karának „védtelen” épületemellett döntöttek. Így aztán délután öt óra körül több száz demonstráló jutott be az Egyetem téri házba, ahol spontán hallgatói vitafórumot rendeztek. A biztonsági szolgálat tanácstalanul szemlélte az eseményeket.

A patthelyzetnek a jogi kar dékánja próbált véget vetni, akit füttyel és tapssal fogadtak. Király Miklós arról beszélt, hogy a szólásszabadságnak is vannak határai, a fórumot be kellett volna jelenteni. Fél hétig adott haladékot a demonstrálóknak, hogy elhagyják az épületet. A dilemmát azzal próbálták feloldani a tüntetők, hogy küldöttséget indítottak a dékánhoz, hadd maradjanak még egy órát. Maradhattak. Eközben tucatnyi rendőr érkezett az Egyetem térre, nyilván azért, mert a Facebookon számos szimpatizáns csoport – köztük a millások – jelezte, hogy ideje kiállni az odabent rekedt hálózattagokért. Erre azonban nem volt szükség: a tüntetés békésen ért véget. Az esemény hangulatát még az ELTE hallgatói önkormányzata sem tudtamegkeseríteni: a tüntetés idején kiadott közleményük szerint az egyetem több mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek. 

Spontán hallgatói vitafórum
Spontán hallgatói vitafórum
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.