Illegális abortusz: Az orvos, akiért rajongtak a nők

Ki is számít úriasszonynak Várpalotán? Nehéz és cinikus lenne úgy definiálni ezt a szociológiai státuszcsoportot, hogy az, aki a most épp előzetesben ülő ugandai B. doktornál szült vagy abortált. Az azonban a helyi szóbeszéd szerint valószínű: aki úriasszonynak, a helyi felsőbb körökhöz tartozónak tartotta magát, B. doktor keze alatt hozta világra a gyerekét, vagy oda járt nőgyógyászati ellenőrzésekre, vizsgálatokra.

Leginkább csak a rendőrség tudja, hogy jellemzően közülük került-e ki annak a száz nőnek a többsége, akiket gyanúsítottként hallgatnak ki a napokban a tiltott magzatelhajtás ügyében. Az eljárás kezdeti szakaszában, az adatgyűjtés során szinte mindenkit megkerestek, aki B. doktor betege volt.

– Engem is megkérdeztek a rendőrök, de nekem nem volt semmi olyan bajom, ami terhességre vagy egyéb nőgyógyászati betegségre utalt volna a kórlapon – említi meg egy 25 éves, adminisztratív munkakörben dolgozó nő. Ő az orvos magánrendelésére járt.

– Előfordult, hogy este tízkor került rám a sor – mondja. – Sokan voltak nála, de úgy tudom, hogy a Palotán ismertebb emberek feleségeit, barátnőit inkább a hivatalos rendelési időn kívül fogadta.

Az orvossal jórészt jelenleg is szolidáris helyi közvélemény azt sugallja: azok kérhették a népszerű orvostól a tiltott abortuszt, akik nem akarták végigjárni az ilyenkor szokásos hivatali utat. Rangon alulinak tartották, hogy őket védőnők győzködjék, bármilyen finoman is, de a lelkiismeretükre hassanak, s különösen nem szerették volna, ha magánügyük kiszivárog, ha róluk suttog, rajtuk csámcsog a város.

Leszkovszki Tibor, a város korábbi polgármestere tömören fogalmaz:

– Azt gondolom, ezeknek a nőknek a többsége nem a környékbeli zártkertek fáskamráinak a lakóiból került ki. Olyan nőkkel névtelenül sem tudtam beszélni – noha alkalmi tippadók bőven voltak –, akik elismerték volna, hogy őket is meggyanúsították.

Egy harminc körüli asszony viszont nem titkolta, kényszerült már megszakítani a terhességét, állítása szerint azonban legálisan és egészségügyi okokból.

– Egyszerűbb lett volna, ha B. doktor ad egy hamis igazolást nekik arról, hogy egészségi okból meg kell szakítani a terhességet. Mondjuk, ennek a papírnak rendesen megkéri az árát, s utána már hivatalosan, kisebb kockázattal is elvégezhette volna az abortuszt. Ha ugyanis orvosi javaslatra kéri a nő az abortuszt, nem tesznek neki szemrehányást. Más kérdés, hogy akkor is híre mehet, hogy az illetőt kikaparták. Rólam is hamar kiderült, de bennem nem szégyen van, inkább súlyos fájdalom az elvesztett magzat miatt. Sajnos többet nem is próbálkozhatunk a gyerekvállalással.

Magyarországon a hatályos törvények szerint három esetben kaphatnak a nők engedélyt a terhességmegszakításra. Az első ok: az anya egészségének veszélyeztetése, illetve a magzat genetikai vagy más károsodása. Akkor is elvégezhető az abortusz, ha a gyermek nemi erőszak, illetve vérfertőzés útján fogant. A harmadik ok már szerteágazóbb: az állapotos nő súlyos anyagi s egyéb természetű válsághelyzetét ismeri el.

Hazánkban évről évre csökken a legálisan elvégzett abortuszok száma. Kérdés, hányat végeznek el törvénytelenül, titokban. Első hallásra mindenképpen megdöbbentő, hogy a várpalotai ügyben a rendőrség száz nőt gyanúsít, s közülük van, akin kétszer-háromszor hajtottak végre ilyen operációt.

A rendőrség mindössze annyit közölt: magzatelhajtás bűntettének gyanújával folytatják a vizsgálatot.

Az előzetes letartóztatásban lévő B. doktor Ugandából érkezett, Magyarországon végezte az egyetemet, tizenöt éve praktizál a várpalotai kórházban.

– Én honosítottam – mondja Leszkovszki Tibor volt polgármester. Az orvos a csóri öregfiúk csapatában focizott, a honosítási ceremóniára, az állampolgári esküre elkísérte a fél csapat. B. doktor 2007-ig a várpalotai kórház szülészetén dolgozott. Amikor megszűnt az osztály, nem ment el a veszprémi vagy a székesfehérvári kórházba, hanem a palotai szakrendelőben fogadta a pácienseket, illetve otthonában magánbetegeket is vállalt.

– A magánrendelője nem volt méltó hozzá –meséli egy várpalotai nő. – Biztosan sokaknak az tetszett benne, hogy hangulatában nem nagyon hasonlított a kórházak kicsit ijesztő légköréhez, de nekem volt már ki nem hordott terhességem, a második esetben inkább egy veszprémi orvoshoz mentem, akinek a rendelője jobban volt felszerelve.

A hölgy azt is elmondta: a rendelésre várakozók között mindenféle embert látott, nem gondolná, hogy B. doktor betegei „kiválasztottak” lettek volna.

– Akadt ott roma is – teszi hozzá. Abban mindenki egyetért, hogy az orvost bálványozták a városban a nők. Imádták, rajongtak érte. Sportcsarnokokban tartott szexuális felvilágosítást a középiskolás diákoknak, mindig hatalmas sikere volt. A helyiek szerint egykori élettársa, asszisztense jelentette fel, de van más variáció is. Állítólag az abortuszbizottság előtt szólta el magát az egyik nő. Megjegyezte, hogy az előző esetben nem volt ilyen tortúra. Így kezdődött meg a vizsgálódás.

Kerestük a kórház igazgatóját, Móroczné dr. Tóth Ildikót, aki a fővárosba tartott, s útközben nem tudtuk elérni. Korábban úgy nyilatkozott: az orvossal nem dolgoznak tovább, még az eljárás vége előtt megváltak tőle, mert komoly presztízsveszteséget okozott az intézménynek.

2006 szeptemberében avatták föl a várpalotai kórház új szárnyát, ahol az ugandai orvos is rendelt
2006 szeptemberében avatták föl a várpalotai kórház új szárnyát, ahol az ugandai orvos is rendelt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.