Új fizetések a közmédiában: a tévéseknek jobban fáj

Új bértáblát vezettek be a közmédiában, amelynek hatására több tíz- vagy akár százezer forinttal is csökkentik egyes dolgozók bérét, mások viszont fizetésemelést kapnak.

A Népszabadság információi szerint a közmédia csaknem 2500 munkatársát foglalkoztató médiaszolgáltatási alapnál a vezetők a múlt héttől személyes elbeszélgetéseken közlik a dolgozókkal, hogy az új bértábla a végzett munka és beosztás alapján 17 kategóriába osztja a munkavállalókat, és emiatt módosítják a szerződéseket.

A közszolgálati nagy visszatérője könnyekig hatódott, hogy a képen nem látható Medveczky Balázs MTV-vezér 'zászlóshajónak' nevezte. Cserháti Ágnesnél keres vigasztalást
Fábri Sándor

Az új bértábla kidolgozását információnk szerint részben azzal indokolják, hogy a négy korábbi közszolgálati médiumnál – ez az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda – jelentős bérkülönbségek alakultak ki. A két televíziónál az elmúlt húsz évben átlagosan jobban kerestek, mint a rádiónál vagy a távirati irodánál. A különbségek azonos beosztásban, például műsorvezetők esetében, több százezer forintra rúgnak. (A tavalyi 900 fős elbocsátással a médiaszolgáltatási alap bérköltsége idén 6-7 milliárd forinttal csökkent.)

Információink szerint a múlt héten több dolgozó közölte a főnökével, hogy ott helyben nem írja alá munkaszerződése módosítását, inkább gondolkodási időt kér. Egyes televíziós és rádiós riportereknek ugyanis 50-60 ezer forinttal akarják csökkenteni a jelenlegi 300-400 ezres fizetését. Egyes kiemelt szerkesztők esetében a fizetéscsökkentés meghaladja a százezer forintot is, ilyen beosztásban eddig többen 500-700 ezer forint körül kerestek.

Előfordult olyan eset is, hogy az egyik tévés szerkesztőt több évtizedes gyakorlata és felsőfokú szakirányú végzettsége ellenére is vissza akarják minősíteni, ezért munkajogi pert fontolgat.

Az érintettek beszámolója szerint azt nem éreztetik velük, hogy retorzió várna rájuk, ha nem írják alá az új munkaszerződésüket, de mindenki tudja, hogy ha visszautasítják, akkor a következő leépítési hullámban az elsők között lesznek a kirúgási listán. Az új bértábla-besorolások miatt egyes dolgozók, például a hírügynökségi újságírók bére emelkedik. A korábbi négy közmédium közül ugyanis átlagosan a hírügynökségnél kerestek a legrosszabbul.

Cserháti Ágnes, a médiaszolgáltatási alap szóvivője lapunknak azt mondta, az egyenlő munka, egyenlő bér elv alapján hozták létre az új nagyvállalati bértáblát, és ennek eredményeként, a szóvivő elmondása szerint, a többség jobban jár, többet keres, mint korábban. Vannak azonban olyan dolgozók is, akik a megváltozott munkakörük vagy beosztásuk miatt a korábbiakhoz képest kevesebbet keresnek majd.

A médiaszolgáltatási alap vezető tisztségviselőinek – köztük Böröcz István vezérigazgatónak – a fizetése továbbra sem nyilvános adat. Az alap honlapján erről csak annyi szerepel, hogy az öt vezető tisztségviselő – vélhetően a vezérigazgató és négy helyettese – átlagos havi személyi alapbére 1 millió 588 ezer forint, ehhez „előforduló juttatások” címszóval öthavi prémiumot, gépkocsi- és mobiltelefon-használatot, valamint havi 12 ezer forint étkezési jegyet sorolnak fel.

Egy évvel ezelőtt az LMP felszólította az MTVA vezetését, hogy ne titkolja az új vezetők fizetését, de erre az alap azt válaszolta, hogy nem tartoznak a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működéséről szóló 2009-es törvény hatálya alá, amely előírná a vezető fizetések közzétételét. Ennek ellenére az átlagos vezetői béreket nyilvánosságra hozzák. Kérdésünkre, hogy a médiaszolgáltatási alap vezetői eddig kaptak-e prémiumot, Cserháti Ágnes nemmel válaszolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.