Tóth Ákos: Orbán valósága

Orbán Viktor az évértékelője előtt megkérdezte a feleségét, miről beszéljen, mire ő csak annyit válaszolt: „Mondj el mindent!” Orbán erre azt mondta, abból baj lesz.

Baj lett volna. Csakhogy Orbán lényegében semmit nem mondott. Azt, ami valóban fontos, megtartotta az övéinek, akiket zárt frakcióülésen szembesített az ő furcsa világával. Az állítólagos belső és külső összeesküvéssel, ami a személye ellen irányul, a CNN-nel, volt külügyi dolgozókkal, amit utólag, hogy az ügy kínos volta már mindenki számára nyilván való, tagadnak. E puccskísérletről is csak abban az értelemben érdemes szót ejteni, hogy vajon milyen gondolatok származhatnak Magyarország miniszterelnökének a fejéből olyankor, amikor az ügynek valódi tétje van. Mert annak tétje van például, amikor azt mondja, hogy el kell dönteni, ki melyik frakcióban ül, és a személye iránti bizalmat sértették meg azok, akik nem voksoltak Handó Tündére, amikor Szájer József feleségét kinevezték (ezek szerint: Orbán kinevezte) az Országos Bírói Hivatal élére.

– Focival kapcsolatban semmi követelésünk sincs, ezt a táblát csak azért hoztuk, hátha így észrevesz minket a miniszterelnök úr is
– Focival kapcsolatban semmi követelésünk sincs, ezt a táblát csak azért hoztuk, hátha így észrevesz minket a miniszterelnök úr is MARABU RAJZA

Van tétje ennek, és nem csak a Fidesz-frakció tagjainak lelkiállapotát illetően, az legyen az ő bajuk, sokkal inkább azért, mert a mondottak pontosan jelzik: Orbán Viktor meg van győződve arról, hogy ilyen fajsúlyú ügyekben csak ő dönthet, és valójában nyilvánvalóan azért van meggyőződve, mert hisz a saját tévedhetetlenségében, amiben például az általa jelölt Schmitt Pál története sem képes megingatni. Magyarul: akár kiváló választás is lehet Handó Tünde, viszont a miniszterelnök valóságérzékelése, pláne, ha ideszámítjuk a puccskísérletről szóló elméletét, enyhén szólva is torznak tűnik. Ezt igazolja, ahogy az évértékelőjében a felsőoktatásról beszélt. Azt mondta, hogy a keretszámokkal lehetővé teszik, hogy a piac hozzon majd értékítéletet, és az állam nem fog többé „falakat” támogatni. Csakhogy a kormány nem ad állami keretet a szegedi jogászképzésnek például, amit az ELTE mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre telepített. Ez nem igazán tekinthető piacbarát megoldásnak, viszont hathatósan erősíti a Pázmány falait. Orbán vagy nem mond igazat, vagy – ami még rosszabb – a maga világát hiszi valóságosnak.

Ez nagyon rossz hír. Leginkább azért, mert végül mindig az van, amit ő akar. És annak már valóban húsba vágó tétje van, ha egy képviselői felszólalásra, amely szerint hiba volt százra csökkenteni az államilag támogatott jogászhallgatók számát, azt mondja, hogy ez valóban nem volt helyes, mert egyetlenegyet sem kellett volna támogatni. Ez talán a legrémisztőbb mondat, amit Orbán Viktor az elmúlt években mondott, mert szó szerint azt jelenti, hogy szegény családba született gyerek nem lehet többé jogász, de ezt sosem fogja fölkapni a CNN. Ez a mondat itt marad nekünk, és itt marad mindaz, amit jelent: azzal a másokat lenéző és kasztrendszerbe osztó társadalom- és világszemlélettel, amit egy olyan ember képvisel, aki a megpuccsolásának kísérletét vizionálja. Nagyobb a baj, mint eddig hittük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.