A Fidesz frakcióülésén támadták Szócskát, de Orbán megvédte

Akik radikális változást vártak a kórházi kapacitások újraelosztásától, alighanem csalódni fognak: szinte minden érintett kiskórháznak marad némi reménye a – valós vagy látszólagos – továbbműködésre.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár sem lehet teljesen elégedetlen: ha kétséges is, hogy így ki tudja hozni az átalakításból remélt évi tízmilliárdos megtakarítást, legalább a miniszterelnök megvédte a kormánykoalíció háromnapos frakcióülésén. Ezen a saját kórházukat védő politikusok megpróbálták aláásni a születőben lévő területi kompromisszumokat.

Noha a kórházak közötti feladatok elosztásáról szóló egyezkedések az utolsó pillanatig, február 15-ig tartanak, az államtitkárság eredeti tervei jelentősen felpuhultak. Mára már se pénz, se elég politikai erő nincs az ellátórendszer racionális átalakításához. Jó néhány korábban bezárásra ítélt intézményből lehet úgynevezett szakkórház, amelyben egyetlen szakmában, de lesz aktív gyógyítás. Sok helyen legfeljebb ágyszámcsökkentésre, néhány kisebb szakmai feladat területi átcsoportosítására futja.

Nincs is könnyű helyzetben Szócska Miklós, mert míg az intézményekben a kórházi menedzsment rendkívüli találékonysággal fúrja a terveit, az erős pártpolitikusok városaiban – például Hódmezővásárhelyen, ahol Lázár János frakcióvezető a polgármester – szóba sem merték hozni a radikális ésszerűsítést. Az is csak mostanra vált világossá, hogy a fővárosban csupán olyan átalakításnak van reális esélye, amihez nem kell többletforrás. Így várhatóan mégsem nyitnak új országos intézetet a bezárt Lipót (OPNI) helyett. A Péterfy és a Szent István Kórház megszüntetéséről szóló korábbi hírekből is csak annyi maradt, hogy néhány kisebb osztályát (például szemészet, fül-orr-gégészet) mindkét kórház átadhatja más intézménynek, de alapfeladataik megmaradnak.

Lapunk információi szerint a Fidesz múlt heti frakcióülésén erős kritikával illették Szócska Miklóst. A képviselők próbáltak nyomást gyakorolni, hogy a saját körzetükhöz tartozó kórházak esetében megváltozzon a szakmai döntés. Volt, aki azzal vádolta az államtitkárt, hogy a korábbi kormányzat bizalmi embereinek juttatott kulcspozíciókat a tárca háttérintézményében. Orbán Viktor azonban alaptalan vádaskodásnak ítélte mindezt, és határozottan kiállt Szócska mellett – sőt szerinte tovább kell folytatni a megkezdett átalakításokat, és fel kell gyorsítani a következő két hónapban a városi kórházak átvételét is. Azok sem jártak jobban, akik közvetlenül, négyszemközt próbáltak lobbizni saját kórházukért az államtitkárnál. Ők rendre azt a választ kapták: egyezzenek meg a politikusok a feladat elosztásáról helyben, és ezt igyekszik majd a döntésnél figyelembe venni.

A látszólagos politikai szigor ellenére mostanra meglehetősen felpuhult Szócska rendszerátalakító koncepciója. A funkcióváltásban érintett (tapolcai, körmendi, csornai, edelényi, marcali, nagyatádi, komlói, kazincbarcikai, vásárosnaményi, debreceni, kalocsai, makói, kisbéri, komáromi, valamint a miskolci városi) kórházak szinte mindegyikében marad valamilyen aktív ellátás; ha másként nem, akkor a közelben lévő egyetem, megyei intézmény külső telephelyeként üzemelhet tovább. Többségüktől elsősorban a szülészeti, a gyermekgyógyászati, a fül-orr-gégészeti és a szemészeti ellátást vették el.

A csornai kórház esetében a kormányzat álláspontja, hogy nem hagyna aktív ellátást a városban, már érzékelhetően árt a Fidesznek. Így most arra próbálják rávenni a helyi önkormányzatot és a kórházi mendzsmentet, hogy telephelyként csatlakozzanak valamelyik környező nagyobb intézményhez.

Nagyatádon a lakossági elégedetlenség ellenére a helyi fideszes önkormányzat lábhoz tett fegyverrel vette tudomásul: a városban megszűnik a kórház, helyette úgynevezett egynapos sebészet maradhat. A helyi kórházi menedzsment szerint ez nem jelent többet, mint a finanszírozási forma megváltozását. Szinte biztos, hogy a marcali kórházban az aktív ellátás zöme megmarad, önállósága viszont csorbul, a jövőben a kaposvári megyei kórház telephelyeként működhet. Másutt, például Makón, az elvett szülészeti és gyermekgyógyászati ellátást azzal próbálják megtartani, hogy átneveznék a kórházi osztályt anya-gyermek központnak. Az viszont már szakmai berkekben is általános megdöbbenést kelt, hogy az eredetileg becsukásra ítélt edelényi kórház az országos intézetekével azonos szintű tüdőgyógyászati szakkórház besorolást kaphat.

Szócska Miklós és közvetlen főnöke, Réthelyi Miklós ismerkedik az új sárga mentővel. Az egészségügyi rendszerben sok újat nem lehetne mutatni
2011. december 21. OMSZ, új mentőautók. Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Dr. Mártai István OMSZ főigazgató. Fotó: Teknős Miklós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.