Provokatív tea és szimbolikus munka

Mezőkövesdről Borsod megye határát átlépve Hevesbe, Szihalomra érkezett tegnap kora délelőtt a hétfőn reggel Miskolcról Budapestre indult éhségmenet, amelynek tagjai a parlament tavaszi ülésének első napján, február 13-án, hétfőn a kilátástalanságra és szegénységre akarják felhívni a döntéshozók figyelmét.

A falu határában csokoládéval, egy presszóban pedig meleg kávával és teával kínálták az immár harmadik napja mínusz 12-14 fokos hidegben gyaloglókat.

Forró teát kedden Mezőkövesdre érkezve is kaptak a város fideszes polgármesterétől, Fekete Zoltántól s a település szülöttétől, Tállai András államtitkártól, ám a menet tagjai szerint az nem szíves kínálás, hanem inkább provokáció volt. – Húsz kilométeres gyaloglás után érkeztünk meg a matyó fővárosba, s már előzetesen értesítettek minket, hogy a helyi vezetők demonstratívan „munkával és kenyérrel” várnak minket– mondta tegnap Szihalmon Nyakó István borsodi szocialista politikus, a menet egyik résztvevője. A város jobboldali vezetői egykilós, szeletelt kenyércsomagokkal és hólapátokkal fogadták az éhségmenet résztvevőit, arra biztatva őket, álljanak be hómunkásnak. Négyen jelentkeztek a munkára, azért nem többen, mert volt, aki otthon hagyta a tb-kártyáját, mások pedig attól tartottak, hogy adataikkal esetleg visszaélnek, ám a csoport tagjainak jó része később „nem hivatalosan” a többiekkel együtt lapátolta a havat. A négy jelentkezővel szondát fújattak, s egyikük esetében elszíneződött a készülék.

– Négyünk közül egyedül én ittam abból a teából, amit a polgármester segítői kínáltak körbe – mesélte Megyaszai Sándor harminchat éves budapesti informatikus, aki az Egymillióan a Demokráciáért Közhasznú Egyesületet is képviseli a menetben. Nem esik nehezére a hosszas gyaloglás, hisz rutinos teljesítménytúrázónak számít. Azt mondja, minden tekintetben az egészséges életmód híve, alkoholt csak különleges alkalmakkor iszik, s utoljára szilveszter éjszaka fogyasztott szeszes italt. – Figyelmeztettek a többiek, hogy ne fogadjuk el a teát, de én nem gondoltam, hogy bármi bajom lehetne tőle. Aztán amikor megszondáztattak, először 0,25, majd néhány perccel később 0,44 ezreléket mutatott a mérő. Ebből gondolom, hogy akkor kezdett felszívódni a teában lévő alkohol – mondta.

A menet tagjai tegnap reggel még megálltak a mezőkövesdi polgármesteri hivatalnál, ahol többtucatnyi helybéli gyűlt össze: azt hitték, lehet jelentkezni hólapátolásra. Kiderült azonban, hogy ez a lehetőség csak az éhségmenet tagjainak szóló „exkluzív ajánlat” volt – a menet tagjai szerint inkább otromba politikai fogás –, a hóeltakarítást ugyanis Mezőkövesden egy vállalkozó cég végzi.

– Bementem reggel a polgármesterhez, és megkérdeztem, hogy hol az a rengeteg munkalehetőség, amiről előző nap Tállai András beszélt. Fekete Zoltán szerint azonban félreértettük az államtitkár szavait, ő ugyanis állítólag azt mondta, mindenki talál munkát, aki keres – mondta Nyakó István.

– Ha a teában a szonda által is kimutatható alkoholmennyiség lett volna, azt ízre, szagra feltétlenül megérzi az ember, ebből is látszik, hogy merő hazugság, rosszindulatú feltételezés az egész – mondta Hajdú András, Mezőkövesd alpolgármestere. Közölte: a hóeltakarítást a városban valóban egy vállalkozó szervezi, s a keddi hólapátolást valójában szimbolikus gesztusnak szánták. Igaz, hogy másnap ezen felbuzdulva többtucatnyian jelentkeztek munkára a hivatalban: az ő adataikat rögzítették, s a Start munkaprogram lehetséges résztvevőiként tartják őket számon.

Az éhségmenet Füzesabonyból indult tovább a főváros felé
Az éhségmenet Füzesabonyból indult tovább a főváros felé
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.