Volt kormányfők védik a becsületüket a bíróság előtt

– Az alperes csak látszólag Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, valójában az alperes Orbán Viktor kormánya, amely megbízottján keresztül vádol súlyos bűncselekménnyel volt miniszterelnököket – jelentette ki a Budapest Környéki Törvényszéken folyó személyiségi jogi perben Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő.

Az ügy előzménye: Budai Gyula elszámoltatási biztos – akkor miniszterelnöki megbízott – 2010 nyarán hamis tanúzással vádolta Gyucsányt és utódját, Bajnai Gordont. Szerinte dokumentumok igazolják, hogy a sukorói telekcsere ügyében mindketten hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt.

Akkor mindkét egykori kormányfő titkársága visszautasította a vádat, majd Budai ellen személyiségi jogaik – jó hírnevük – sérelme miatt polgári pert kezdeményeztek. A bíró azonban a tárgyalást felfüggesztette, mert álláspontja szerint egy polgári bíróság lehetőségeit meghaladja, hogy a hamis tanúzás ügyében állást foglaljon. Budainak ugyanis lehetősége van a valóság bizonyítására, s akkor mentesülhet a felelősség alól, de azt, hogy Gyurcsányék hamisan tanúskodtak-e, csak büntetőbíróság állapíthatja meg. A bíróság ezért előkérdésnek tekintette, hogy a sukorói kaszinóberuházás ügyében folyó büntetőeljárás jogerősen befejeződjék. A Fővárosi Ítélőtábla a felperesek fellebbezése nyomán viszont megállapította: miután az eljárás a hamis tanúzásra nem terjed ki, a polgári pert folytatni kell. A bíró így most elsősorban azt igyekezett tisztázni, hogy a két volt kormányfő megítélését mennyiben befolyásolta Budai egyelőre bizonyítatlan állítása.

Gyurcsány kijelentette, hogy politikusként többet kell elviselniük, ma pedig a politika világában eléggé nagyvonalúan bánnak a jelzőkkel, esetenként a tényekkel is. Azt azonban szerinte nem szabad szó nélkül hagyni, hogy Budai kormánya megbízása alapján egykori miniszterelnököket vádoljon, mert ez egy intézmény elleni támadás, a demokratikus államrend működésébe vetett bizalom rombolása. A köztársaság védelme érdekében is végig kell vinni a pert – hangoztatta –, és joga van kérni a bíróságtól, hogy szolgáltasson igazságot, s tegye világossá, hogy a kormánybiztos felelősséggel tartozik a szavaiért.

Politikusként sok támadást kapnak, ez része a közéletnek – fogalmazott Bajnai Gordon. Szerinte nehéz meghatározni, hogy mely ügyek befolyásolják a megítélésüket, de nyilvánvaló: sokan a hamis tanúzás kapcsán fogalmazták meg elítélő véleményüket. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: a bizonyítékként beterjesztett blogbejegyzések – közöttük olyan is volt, amely szerint „börtönbe velük” – jól tükrözik a közhangulat változását. Ez csak egyetlen ügy a sorban, mert Magyarországon hidegvérrel hajtanak végre karaktergyilkosságot, és a valótlan tényállítások beépülnek a köztudatba – jelentette ki Bajnai.

A szavak a tettek előszobája, és a jobboldal már azt hangoztatta, hogy „előbb-utóbb nem nevetek lesz, hanem számotok” – mondta Gyurcsány. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy átélte, amint a gyermekeinek golyóálló mellényt hoztak, meg azt is, hogy az államfő olyan tömeg élén halad, amelynek hátsó soraiban azt skandálták: „Gyurcsányt a Dunába, a többieket utána.” Ezzel kapcsolatban leszögezte: ki tudja, hogy milyen kijelentések táplálják az erőszakot, de szerinte az bizonyos, hogy például a politikai ellenfelek kriminalizálásával tudatos indulatkeltés folyik.

Gyurcsány jelezte, hogy magyarázkodnia kell külföldi politikusoknak, nagyköveteknek, hogy nem követett el bűncselekményt. Nincs kétsége afelől sem: diplomáciai jelentések részét képezi, hogy a volt kormányfőket bűncselekménnyel vádolják. A károkozás tehát szerinte konkrét, egyértelmű és világos.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, ügyvédjük nem engedte magát fotózni a bíróságon
Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, ügyvédjük nem engedte magát fotózni a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.