Látszattevékenység vagy valódi segítség?

A IX. és a X. kerület is csatlakozik a Józsefvárosban tavaly indult LÉLEK programhoz – jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár hétfőn Kőbányán.

A hajléktalanokat segítő Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztenciateremtési és Közösségi program Kocsis Máté józsefvárosi polgármester nevéhez fűződik. A lényege, hogy a helyben hajléktalanná vált embereknek szállást biztosítanak az úgynevezett LÉLEK-pontokon, ahol az életvezetési tanácsadástól kezdve a foglalkoztatáson keresztül az egészségügyi ellátásig sokféle módon támogatják őket, hogy olyan állapotba és helyzetbe kerüljenek, hogy szociális bérlakásokba költözhessenek.

Soltész Miklós azt is elmondta, hogy hamarosan döntés születik azokról az uniós pályázatokról, melyeket többek között azért írtak ki, hogy a hajléktalanok ne csak szállást és meleg ételt kaphassanak, hanem a LÉLEK-hez hasonló, lakhatást segítő programokban is részt vehessenek. Tucatnyi város civil és egyházi szervezetei pályáztak, csak Budapesten félmilliárd forint értékben.

Józsefvárosban egyébként 14 férőhelyes a program első lépcsője, és 34 férőhelyes a második. Kocsis Máté elmondása szerint jelenleg körülbelül húsz rászoruló vesz részt a programban, közülük 8-10 ember 1-2 hónapon belül szociális bérlakásba költözhet. A többieknek egyebek mellett marad a múlt héten átadott Aszódi úti tömegszállás, ahol vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök is látogatást tett.

– Felháborító, ami most zajlik. Az elmúlt hónapokban folyamatosan zaklatták, büntették és megpróbálták eltüntetni a hajléktalan embereket a közterületekről. Most, amikor beköszöntött a nagy hideg, hirtelen minden politikus arról beszél, hogy senki sem fagyhat meg az utcán. Ez semmi más, mint látszattevékenység. Az ország vezetésének kudarcát mutatja, hogy most emberek tömegeit kell a nagy hidegben a közvetlen életveszélytől megmenteni. Pedig a hajléktalanság nem egy hirtelen jött krízishelyzet, és megoldani is csak felelős lakáspolitikával és megfelelő szociális ellátással lehet – mondta Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié hajléktalan-érdekvédő csoport tagja. A csoport korábban már tiltakozott az Aszódi úti tömegszálló megnyitása ellen, mert az intézményt korszerűtlennek, börtönszállónak tartják.

Kocsis Máté másképp látja. – Nem mondom, hogy ez végleges megoldás, ez egy túlélési pont, melynek kulcsszerepe van télen. Tűzoltásra, krízishelyzetben kiváló, mert jobb, mint az erdő – magyarázta. Emlékeztetett, hogy jelenleg kétszáz hajléktalan van a szállón, akiket e nélkül talán nem tudnának ellátni.

Budapesten a hétfőre virradó éjszakán 97 százalékos kihasználtsággal működtek a finanszírozott hajléktalanszállók, csaknem 1700 embert láttak el. Emellett egyéb szervezetek által megnyitott termekben 600-700 férőhely van. A fővárosban 8-10 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, közülük ötezren szállókon, háromezren pedig az utcán élnek.

A hideg beálltával a Magyar Vöröskereszt munkatársai végiglátogatták a XVII. kerület közterületein élő hajléktalanokat
A hideg beálltával a Magyar Vöröskereszt munkatársai végiglátogatták a XVII. kerület közterületein élő hajléktalanokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.