Fapál lakása miatt vádolják Juhászt

A 2005-ben kiutalt, 65 milliós lakást az államtitkár Juhász Ferenc egyedi engedélyével 2006-ban 22 millióért megvehette. A szocialista exminiszter szerint minden a hatályos törvények szerint zajlott.

Az előzetes ügyészségi behívóval ellentétben nem kedden, hanem ügyvédi kérésre pár nappal később hallgatja ki a vádhatóság Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert – értesült a Népszabadság.

A szocialista politikust korábban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos több nyilatkozatában is azzal gyanúsította meg: hozzájárult ahhoz, hogy honvédségi „luxuslakásokat” a valós ár töredékéért adjanak át minisztériumi középvezetőknek és tábornokoknak. Budai korábban úgy fogalmazott: negyvennégy luxuslakásról van szó, amelynek révén 2002 és 2010 között közel nyolcszázmillió forint kár érte az államot. Ehhez képest a Juhásszal szembeni gyanúsítás „csak” egyrendbeli hűtlen kezelést fogalmaz meg, és az eljárást is egyetlen honvédségi lakás kiutalása, pontosabban elidegenítése alapozza meg. Juhász egyébként korábban rágalmazás miatt fel is jelentette Budai Gyulát, az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja.

A Népszabadság birtokában lévő legfőbb ügyészségi átirat szerint Juhász a korábbi közigazgatási államtitkár, Fapál László számára kiutalt XIV. kerületi lakás eladásával, illetve annak engedélyezésével több mint negyvenmilliós kárt okozott az államnak. A Polt Péter legfőbb ügyész által jegyzett dokumentum emlékeztet: Fapál László hivatásos hadnagyként 1988-ban részesült először lakásjuttatásban, egy abban az évben kelt nyilatkozattal tudomásul vette, hogy további „lakásbiztosítási kötelezettség a Honvédséget nem terheli, lakásügyét a HM véglegesen rendezettnek tekinti”. Ezt követően Fapál 2001-ben saját tulajdonú lakás építésére hárommillió forint munkáltatói kölcsönt kapott, amelyet 2005 elejére maradéktalanul vissza is fizetett.

A hivatkozott XIV. kerületi „luxuslakást” még 2005 májusában utalta ki neki a HM határozatlan idejű bérletbe, erre a tárca közigazgatási államtitkáraként volt jogosult. Fapál egy évvel később, 2006-ban kérte Juhásztól az ingatlan elidegenítését. Az ügyészség álláspontja szerint a szocialista miniszter ekkor „vagyonkezelőként megszegte” azt a vonatkozó kormányrendeletet, amely kimondja: a hivatali lakással való ellátás keretében bérbe adott lakás az állami vezető részére nem idegeníthető el. Juhász ugyanis „egyedi döntés” alapján engedélyezte, hogy Fapál mérsékelt áron, mindössze huszonkétmillióért megvehesse a több mint hatvanötmillió forint értékű lakást.

Az ügyészség szerint Juhász „szándékosan figyelmen kívül hagyta” a vonatkozó kormányrendeletet, és „döntései azt a célt szolgálták”, hogy Fapál kedvező vételi feltételekkel tulajdonosa legyen az eredetileg állami tulajdonú ingatlannak. Hozzá kell tenni, ezzel az „egyedi döntéssel” Juhász egyszerre, egy időben négy felső vezetőnek engedélyezte a lakásvásárlást, amelyből az ügyészség egyben talált kifogást, Fapál sajátos jogállására tekintettel.

Az ügyben a nyomozást egy évvel ezelőtt kezdték meg Budai Gyula feljelentése alapján, a volt honvédelmi miniszter mentelmi jogának felfüggesztését két hónapja kérte az ügyészség. Úgy tudjuk, az exminiszter és jogi képviselője érdemi cáfolatot kíván benyújtani az ügyben. Álláspontjuk szerint ugyanis a hatályos honvédségi törvény értelmében – amely felülírja az ügyészség által hivatkozott kormányrendeletet – Fapál Lászlónak kettős jogállása volt (szolgálati viszonyát folyamatosnak kell tekinteni), és ennek alapján jogosult volt a kiutalásra.

Ehhez tartozik, hogy a HM központi lakásbizottságának vezetője ezt a joggyakorlatot akkor, írásban meg is erősítette. Vagyis Juhászék álláspontja szerint minden a katonák szolgálati viszonyát, kötelezettségeit és juttatásait szabályozó hatályos törvény szerint történt. Az exminiszter az ügy részleteiről a vádhatósági meghallgatás előtt nem kívánt érdemben nyilatkozni. Lapunk azon kérdésére, hogy a jogszerűség mellett etikusnak és erkölcsösnek is tartja-e a nagy értékű állami ingatlanok áron aluli eladását, a szocialista politikus azt válaszolta: a hivatásos állomány az elmúlt évtizedekben lényegében valamennyi fegyveres testület „vonzerejének” tekintette az adott intézmény által biztosított kedvezményes lakhatás és a lakáshoz jutás lehetőségét.

Ebben a XIV. kerületi társasházban van a Fapál Lászlónak kiutalt lakás
Ebben a XIV. kerületi társasházban van a Fapál Lászlónak kiutalt lakás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.