Orbán titkolódzik

Szerdától mindenki számára hozzáférhető a képviselők tavalyi évre vonatkozó vagyonbevallása a parlament honlapján. Mivel a nyilatkozatokban az előző év utolsó napján érvényes állapotot kell feltüntetni, így sok olyan politikus van, akinek vagyoni helyzete azóta jelentősen változott, még sincs nyoma az iratokban.

Lapunk is több olyan képviselőről tud, aki élt, illetve élni kívánt a végtörlesztés lehetőségével; a hitelkiváltás viszont – mivel januárban realizálódott a folyamat – a jelenlegi bevallásában még nem szerepelhetett. Ezzel együtt számos olyan politikus van, akinek jelentős változás történt a vagyoni helyzetében, elsősorban a hitelállományok mozogtak.

A devizahiteles képviselők között a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, illetve Gyurcsány Ferenc volt a rekorder. A volt kormányfő vagyoni helyzete nem változott: a végtörlesztés lehetőségével nem élt, továbbra is fizeti a 69 milliós kölcsönének részleteit, amelyet a kötcsei házukra vett fel feleségével közösen. Rogán – aki 2010-ben még 58 milliós hitelállománnyal bírt – korábban a Népszabadságnak már elismerte: svájcifrank-alapú hitelének egy részét euróra váltotta át, a fennmaradó tízmilliós részletet pedig kedvezményesen végtörlesztette. Rogán bevallásában egy Audi A3-as „tartós bérlete” az újdonság, más politikusoktól eltérően pedig részletesen közli összes bevételi forrását. E szerint négy jogcímen (országgyűlési, fővárosi képviselőség, pótlék, polgármesteri fizetés) összesen 1,9 milliót visz haza havonta. A debreceni Kósa Lajos hitelállománya korábban (lakásvásárlás, felújítás, egyéb kölcsön), az árfolyamváltozásokat részben figyelembe véve, körülbelül 59 millió forintra rúgott.Most 22 milliós banki és 22 milliós magánszemélyek felé való tartozást írt be a nyilatkozatába. A Kósa család továbbra is egy 300 négyzetméteres debreceni házban él, a két motor és a motorcsónak mellett a fideszes képviselő egy Mercedes kisbuszt is használ, utóbbit – Rogánhoz hasonlóan – szintén „tartós bérletben”.

Semjén Zsolt KDNP-elnök és kormányfő-helyettes nyilatkozatából is eltűnt a tavalyi 3,8 milliós FHB-hitel, ahogyan a jobbikos Vona Gábor bevallásában sem szerepel már a korábban feltüntetett diákhitel és lakáskölcsön. Igaz, a Jobbik elnöke korábban még tulajdonosa volt egy óbudai lakásnak, mára ez kikerült a vagyonleltárból.

Néhány képviselőnél szintén az ingatlanokban volt érdemi változás. Szijjártó Péter például tavaly még feltüntetett egy VII. kerületi, 69 négyzetméteres lakást, idén ez már nem szerepel a dokumentumban. Továbbra is a fiatal politikus tulajdonában van ugyanakkor egy 126 négyzetméteres győri és egy 140 négyzetméteres dunakeszi otthon. Emellett több ezer négyzetméternyi zártkertet is birtokol Balatonedericsen, de saját autója továbbra sincs, azt az állam biztosítja számára. Növekedtek viszont a megtakarításai: míg 2010-ben összesen harmincmilliós tétel szerepelt (értékpapír, életbiztosítás), addig 2011-ben már a hasonló tételek összesen negyvennyolcmil lióra rúgtak. Szijjártónak banki tartozása továbbra sincs. A fideszes Kocsis Máté neve alatt új ingatlan szerepel: korábban két 45 négyzetméteres VIII. kerületi lakás volt a bevallásában, most egy 117 négyzetméterest írt a nyilatkozatba. Robogója mellé egy Ford Mondeót is vásárolt, igaz, közben megszabadult egy negyvenmilliós hitellel terhelt XII. kerületi 116 négyzetméteres ingatlantól. Fordított változást mutat Lázár János helyzete. A vagyonos politikus ingatlanjai nem változtak, viszont megtakarításai és hitelei is nőttek. Előbbi négymillióval, utóbbi öszszesen huszonhatmillió forinttal. Lázár vagyontárgyai is bővültek: a dokumentum szerint egy értékes karosszéket vásárolt. Az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila is eladósodott tavaly: korábban nem volt tartozása, most kétmilliós – elbírálás alatt lévő –bankhitelt vallott be. Ingatlanjai változatlanok, korábbi Honda motorját viszont lecserélte egy újabbra.

Vannak változatlan helyzetben lévők. Lendvai Ildikó (MSZP) például szinte évtizedek óta ugyanazzal a tartalommal adja le bevallását: egy V. kerületi lakás mellett 1600 dollár megtakarítása van. Kövér László fideszes házelnök vagyonleltára sem mutat nagy mozgást: a 143 négyzetméteres szigetszentmiklósi háza és a 2002-es Seat Alhambra típusú autója mellett továbbra is három, összesen körülbelül 3,5 milliós „hozománybiztosítása” és egy 1,1 milliós életbiztosítása van. Egyedül bankszámlája gyarapodott, hétszázezer forinttal. Az LMP frissen megválasztott frakcióvezetője, Jávor Benedek helyzete is állandó: a XII. kerületi lakása mellé se megtakarítás, se bankhitel nem párosul évek óta. Az ajándék rovatban van egyedül módosulás: míg egy évvel korábban még borokat és whiskyt is kapott, tavaly csak naptárakat és könyveket vittek neki.

Orbán Viktor vagyonbevallásában sincs számottevő újdonság. Igaz, sem a miniszterelnöki, sem a képviselői fizetését nem írta le részletesen, mindössze annyit közölt: „törvény szerint”. Hitelállományáról sem tudni pontosan évek óta, idén is azt írta a rubrikába: „a 2002-ben feleségemmel közösen felvett 20 millió forint jelzáloghitel fennálló része”. Csökkent viszont a kormányfő könyvkiadásból származó extra bevétele: a 2010-es bevallásában még 6,3 millió forintot tüntetett fel, tavaly alig 248 ezer forintot keresett ezen az úton. Extra bevétele Navracsics Tibor kormányfőhelyettesnek is volt: bevallása szerint a Heti Válasz című kormányközeli laptól havi 25 ezer forintot kapott, méghozzá „riportok, interjúk készítése” címszó alatt.

Lázár János és Rogán Antal – Tehetősek maradtak
Lázár János és Rogán Antal – Tehetősek maradtak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.