Pártot alapít a Szolidaritás?

Csak a demokratikus ellenzéki erők széles körű összefogása adhat esélyt arra, hogy a következő választáson a jelenlegi hatalmat leváltsák – vallja a Magyar Szolidaritás Mozgalom, amely néhány hete ellenzéki kerekasztal létrehozását kezdeményezte.

A demokratikus pártok és a civil szervezetek képviselőit is egy asztalhoz ültetnék, az LMP azonban a hét végén tartott kongresszusán megerősítette: pártokkal továbbra sem kíván együttműködni, így a most formálódó Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal munkájában sem kívánnak részt venni. A párt csupán a civil szervezetek iránt nyitott. Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke erre reagálva kijelentette: ha nem lesz széles körű összefogás, a mozgalom akár maga is kész önálló erőként megmutatkozni.

Semmiképpen nem akartak beavatkozni az LMP belügyeibe, ezért a kongresszus előtt a Szolidaritás nem is vette fel a kapcsolatot a párttal – hangsúlyozta kérdésünkre Kónya Péter, a mozgalom társelnöke. Bízik ugyanakkor abban, hogy a Szolidaritást civil szervezetként az LMP kész partnernek tekinteni, de arról sem mondanak le, hogy bevonják őket a formálódó ellenzéki együttműködésbe. Azt gondolja, a párt úgy utasította el a hét végén az ellenzéki kerekasztal létrehozásáról szóló kezdeményezést, hogy annak részleteit nem ismeri. Ezért meggyőződése, hogy érdemes lesz az ökopárt vezetőivel beszélni erről.

A társelnök ugyanakkor leszögezte: stratégiai kérdés annak eldöntése, hogy miként lehet megszólítani a bizonytalanok mára négymilliót meghaladó tömegét.

Az egyik lehetőség a demokratikus erők – a pártok, a szakszervezetek és más civil szerveződések – mind szélesebb összefogása, s ennek érdekében több parlamenti és parlamenten kívüli párttal, s más szerveződésekkel is folynak a háttértárgyalások. Így Kónya az LMP elutasító üzenete dacára is bízik benne, hogy márciusra összeülhet a kerekasztal. A másik lehetséges út pedig az – jelentette ki Kónya –, hogy új arcokkal új politikai szervezet jöjjön létre.

A Szolidaritás határozott álláspontja – hangsúlyozta –, hogy amennyiben nem sikerül a demokratikus ellenzéket együttműködésre bírni, a mozgalom fog önálló erőként megmutatkozni. Ha kell, készek akár egy új párt megalapítására is, amely mögé a Szolidaritás –amely továbbra is civil szervezet maradna – természetesen felsorakozik.

A mozgalom létrehozásában szakszervezetek és civilek is közreműködtek, de az mára egyértelműen magánemberek közösségévé vált, és a csatlakozók száma meghaladja a tízezret – válaszolta Kónya a szervezet társadalmi támogatottságára vonatkozó kérdésünkre. Szerinte azonban szimpatizánsaik köre ennél lényegesen nagyobb, mert igen sokan vannak, akik – például a rendvédelemben dolgozók – félnek az arcukat is megmutatni. Egyébként a szervezőik már kétszáznál több városban vannak jelen, és a társelnök reményei szerint a Szolidaritás hamarosan még nagyobb tömeget tudhat maga mögött.

A pártok együttműködnének az LMP-vel

Az MSZP sok sikert kíván az LMP új frakcióvezetőjének, Jávor Benedeknek, a szocialista párt pedig továbbra is nyitott és szívesen együttműködik minden demokratikus erővel, beleértve az LMP-t is – ezt Mesterházy Attila pártelnök közölte az ökopárt kongresszusán hozott döntésekre reagálva. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke lapunknak azt mondta: a DK minden demokratikus ellenzéki párt szuverenitását tiszteletben tartja, így azt is tudomásul veszik, hogy az LMP nem ül le az ellenzéki kerekasztalhoz, de ez pártjuk álláspontját nem változtatja meg.

„Orbán Viktor leváltása csak széles körű összefogással lehetséges. Ha a kerekasztal szervezői továbbviszik a kezdeményezést, elfogadjuk a meghívást. Minden demokratikus elkötelezettségű ellenzéki erőre szükség van. Az orbáni rendszert az LMP-vel közösen könnyebb lenne leváltani, de ha úgy döntenek, hogy ebben nem vesznek részt, a többi erő fog megküzdeni a célért” – fogalmazott Molnár Csaba.

Istvánffy András, a 4K! szervezője sajnálatát fejezte ki, amiért az LMP elzárkózott a kerekasztalon való részvételtől. „Értékeljük az új helyzetet, és a lehetséges forgatókönyvről a napokban fogjuk kialakítani az álláspontunkat”, mondta.

Ellenzéki keveredés a Schmitt Pál elleni tüntetésen: a Szolidaritás molinója mellett az LMP és a Milla által használt jelképek. A kép jobb alsó sarkában pirosban Török Zsolt szocialista politikus
Diplomafosztás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.