Így akar a kormány a fiatalok cim-cim-cimborája lenni

Iskoláknak kikölcsönözhető jegyellenőrök, okostelefonokra letölthető politikusportrék, a cserkészmozgalom fellendítése és a Cimbora című gyerekműsor újjáélesztése – többek között ezek a tervek szerepelnek a kormány nemrég nyilvánosságra hozott ifjúságpolitikai programjában.

Az Új nemzedék jövőjéért című keretprogram, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jegyez, a 14–35 éves fiatalok „tudatos állampolgársággal”, otthonteremtéssel, karrierrel, illetve a szabadidő eltöltésével kapcsolatos problémáit és az azokra adandó kormányzati válaszokat tartalmazza.

Az alkotók szerint feltűnő a fiatalok érdeklődésének hiánya a közügyek iránt, amit részben természetesnek is tartanak, ugyanis szerintük „nincsenek olyan ügyek, negatív jelenségek, amelyek tömegével késztetnék a fiatalokat közéleti szerepvállalásra”. Hogy mégis növeljék a részvételüket, az állampolgári ismeretek tantárgyat bővítenék, ezeken az órákon a diákok reflektálhatnának hazai és nemzetközi aktuálpolitikai történésekre.

A másik megoldást a fiatalok nyelvén készített vírusfilmekben látják. Az önmagukat terjesztő netes videókban elismert sportolók, médiaszereplők beszélnének a politikához kötődő kérdésekről. Azt is tervezik, hogy napilapok és hetilapok mellékleteként készítenek olyan kiadványokat, melyekből a fiatalok értesülhetnek az őket érintő közügyekről. Emellett okostelefonokon és közösségi oldalakon is tájékoztatnák a fiatalokat például az országgyűlési képviselőkről szóló legfontosabb információkról.

A tervek között szerepel egy mentálhigiénés program, a „Van kihez fordulnod!” elindítása is. Ebben az iskolák arra nyitott tanárait készítenék fel arra, hogy anonim módom, interneten tudjanak tanácsokat adni a fiataloknak. A szociális érzékenység növekedését az Élő könyvtár nevű kezdeményezéstől várják. Ennek lényege, hogy egy-egy hátrányos helyzetű, fogyatékos embert vagy olyasvalakit, aki a társadalom által nem megbecsült foglalkozást űz, például jegyellenőr, kikölcsönözhetnek az iskolák vagy a fesztiválok.

A program szerint súlyos gond, hogy a fiatalok közül sokan úgy érzik, hogy csak külföldön tudnak karriert építeni, megélhetéshez jutni. Ennek megoldását nem a nemrég nyilvánosságra került diplomás röghöz kötésben, hanem a Magyar közigazgatási ösztöndíjban és az ehhez hasonló programokban látják.

A karrierrel és egzisztenciával foglalkozó fejezetben kiemelik: alig tíz éve felbukkanó jelenség a diplomás munkanélküliség, a diplomások arányának növekedése a felsőfokú végzettséget nem igénylő foglalkozásokban. Ugyanakkor azt is kijelentik, hogy hazánk a felsőfokú végzettségű fiataloknak biztosítja legnagyobb arányban az elhelyezkedést, és a felsőoktatási piac is ennek megfelelően bővült. Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos ennek ellenére támogatja a keretszámokról nemrégiben hozott döntést.

– Ez egy stratégiai lépés, hogy a felsőoktatás iránya és a munkaerő-piaci igények közelebb kerüljenek egymáshoz, így a fiatalok a piaci elvárásoknak megfelelő képzést kapjanak. Ezt segítik továbbá azok a pályaorientációs tanácsadó irodák, melyek létrehozását szintén a programban javasoljuk – mondja. Emellett a vállalkozásoktól várják a munkanélküliség megoldását, a felsőoktatásban például olyan karrierirodákat is nyitnának, ahol vállalkozási ismeretekre oktatnák a hallgatókat.

További probléma a kormány szerint az a szakadék, amely a fővárosi és a kistelepüléseken élő fiatalok között van a kulturális javakhoz való hozzáférést tekintve. Ezt olyan közösségi terek létrehozásával enyhítenék, amelyek a kisebb települések fiataljainak nyújtanának szabadidő-eltöltési lehetőséget. Emellett fellendítenék a cserkészmozgalmat, hogy a fiatalok „emberebb emberek és magyarabb magyarok” lehessenek. Komolyan számolnak a Cimbora című gyerekműsor újraéledésével és a 70-es, 80-as években népszerű hátizsákos túrázás feltámasztásával.

Cserkészek a parlamentben 2011 decemberében
2011. december 12. Cserkészek műsort adnak elő a betlehemi láng átadóünnepségén az Országház főemeletén a delegációs terem előtti adventi koszorúnál. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.