„Orbánnak mennie kell”

A demokratikus ellenzék együttműködését szorgalmazza a párt szombati első kongresszusán elfogadott politikai nyilatkozatban a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK). Illúzió abban reménykedni, hogy egyetlen nagy váltópárt jelenthet a Fidesszel szemben politikai alternatívát, ezért az Orbán-kormány leváltása és a jogállam helyreállítása érdekében a demokratikus ellenzék pártjainak lehető legszorosabb összefogására van szükség – szögezi le a dokumentum.

A DK nem támaszt semmilyen előzetes feltételt, de ahhoz ragaszkodik, hogy az önkényuralmi rezsim kiépítésében és működtetésében részt vevő, valamint antidemokratikus pártok – a Fideszt és a Jobbikor egyaránt e körbe sorolják – nem csatlakozhatnak. Az együttműködés célja az 1989-ben elfogadott alkotmányra épülő közjogi rendszer visszaállítása lehet – derül ki a politikai nyilatkozatból.

Megalakulása után három hónappal a Demokratikus Koalíciót (DK) jogerősen nyilvántartásba vették – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A szervezetnek mára csaknem négyezer tagja van, és a nagyobb városok csaknem mindegyikében jelen vannak. Az új választási rendszer szerint 106 egyéni választókerületet alakítanak majd ki, és ezek közül kilencvenben már a szervezőket is megtalálták. Gyurcsány az új politikai erő létrehozását amodern demokrácia nagy kísérletének nevezte.

A kongresszusonmintegy 1700 küldött jelenlétében a Vissza Európába címet! viselő programváltozatot vitatták meg, ugyanakkor a felszólalók szinte mindegyike keményen bírálta a jelenlegi miniszterelnök és kormánya politikáját. Elsőként Vitányi Iván örökös tiszteletbeli pártelnök kapott szót, aki azt hangoztatta: a jelenlegi rendszert már nem nevezhetik demokráciának, ez olyan centrális erőtér, ahol minden hatalom egy ember vagy egy csoport kezében van. De még nem teljes a diktatúra, ám szerinte úton vagyunk az autokrácia felé, félúton vagy túl is azon.

– Orbánnak mennie kell – kezdte felszólalását Gyurcsány Ferenc pártelnök. – Mennie kell, mert szembefordult a magyar progresszió évszázados törekvéseivel, a haza érdekeivel, felrúgta az alkotmányos rendet, a jogállamot, a demokráciát, kormányzása sérti a szabadság és az emberi méltóság szentségét, szétzilálta a gazdaságot, az oktatási és a szociális rendszert, befolyása alá vonta az igazságszolgáltatást, és esküjét sértve nemzete kisebb részét, a nemzeti konzervatív középosztályt kívánja szolgálni – sorolta.

Mindezt könnyű elmondani, de a neheze ezután jön: meg kell érteni az okokat, és meg kell állapodni arról, mi történjék – mondta Gyurcsány. Magyarország ugyanis szerinte nagy bajban van, mert a harmadik köztársaság elbukott, a nemzet kettészakadt. Azok, akik ma kormányon vannak, egykor a Bibó Szakkollégiumban találkoztak, így ismerik Bibó István munkásságát, Orbán pedig a bibói leírás szerint az antidemokratikus nacionalizmust teremtette meg Magyarországon – jelentette ki a pártelnök.

Gyurcsány úgy látja, sokan megelégednének azzal, ha le tudnák váltani a jelenlegi miniszterelnököt. Orbánnak mennie kell, de ez nem elég – hangsúlyozta –, mert az Andrássy úton százezres tömeg tüntetett mellette, így a kormányfő csak megszemélyesítője és következménye egyfajta gondolkodásnak. Ha a miniszterelnök megy, a gondolkodás még marad, s az országban a DK elnöke szerint nem lesz nyugalom addig, amíg a jobboldali demokraták felé nem sikerül hidat építeni.

Egy új kormány első feladata lesz majd, hogy kérje a parlamentet: helyezze hatályon kívül az új alaptörvényt, s állítsa helyre a 2010-es állapotokat – vázolta fel a jövőt a DK elnöke. A kétharmados törvényeknek ugyanezt a sorsot szánja, s az azok alapján kinevezett vezetőket illegitimnek minősítette. Nekik tehát Gyurcsány szerint menniük kellene.

Debreczeni József, a DK alelnöke szerint amíg Orbán politikai tényező marad, nem lesz Magyarországon demokrácia, s nem lesz nyugalom. „Orbán politikai értelemben beteg ember, politikai gonosztevő”, s a DK alelnöke úgy látja, gyógyíthatatlan „bonaparteizmusban” szenved, ezért nem Elbára, hanem egyenesen Szent Ilona szigetére kellene száműzni.

Gyurcsány Ferenc szerint a harmadik köztársaság elbukott, a nemzet kettészakadt
Gyurcsány Ferenc szerint a harmadik köztársaság elbukott, a nemzet kettészakadt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.