Stratégiához választ frakcióvezetőt az LMP

Gyökeres változás előtt áll a Lehet Más a Politika, hétvégi kongresszusukon szerkezeti és strukturális változásokról és az ellenzéki együttműködésről is határoznak. A képviselőcsoport új irányítója Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Mile Lajos vagy Szabó Tímea lehet.

Kétnapos kongresszust tart a hét végén a Lehet Más a Politika. Az egyik VIII. kerületi hotelben rendezett, zárt körű tanácskozás eseményeiről (a sajtótájékoztatókon túl) a párt apparátusa az ismert közösségi oldalon fog tájékoztatást adni. Arról épp a Népszabadság írt korábban, hogy gyökeres változás előtt áll az LMP. Cikkünkben jeleztük, hogy az ökopárt hó végi kongresszusán nemcsak a párt szerkezeti és strukturális változtatásairól dönthetnek, de az ellenzéki együttműködés kérdéséről is. Utóbbi kapcsán tudható volt, hogy a párttagság egy része szerint már most ki kell mondani, hogy a kormány megbuktatásában semmilyen körülmények között nem lehetnek szövetségesek „az Orbánékat hatalomra segítő bukott pártok”, mások szerint viszont erről még korai döntést hozni. Utóbbi vélemény képviselői nem zárkóznának el teljesen a többi demokratikus ellenzéki párttól, legalábbis olyan egyértelműen semmiképpen sem, ahogyan a II. kerületi időközi választás első fordulója előtt egy nappal (egyébként ellenszavazat nélkül) meghozott politikai határozatuk is kimondja.

Vágó Gábor és Szél Bernadett
Vágó Gábor és Szél Bernadett szóvivő. Szél kaphatja a lemondott Kaufer Virág mandátumát

Ugyanakkor tény, hogy a belső feszültségek alapjainak csak egy részét jelentették ezek a kérdések (a párt vezető politikusai még ezt is rendre cáfolni igyekeznek, mondván, soha sem volt ilyen éles véleménykülönbség a párt és a frakció között), a szervezeti nehézségek, az operatív döntések döcögős meghozatala, illetve az olykor a túlterheltség miatti feszültségek régóta mérgezték a pártot és a képviselőcsoportot.

Ezt fakasztotta ki, hogy Kaufer Virág visszaadta képviselői mandátumát, Schiffer András lemondott frakcióvezetői posztjáról, Scheiring Gábor pedig önkéntes „emigrációba” vonult, mindezt egy a párt működését meglehetősen éles kritikai tartalommal illető – és ismeretlen úton kiszivárogtatott – levélben bejelentve. A problémák felszínre kerülését követően több mint nyolcórás frakcióülésen vitatták meg, pontosabban beszélték ki a frakciótagok a nézetkülönbségeket. „Ádámtól és Évától indultunk” – jellemezte lapunknak a tanácskozást az egyik politikus. Személyi döntések ekkor nem születtek, az új frakcióvezető személyéről a hétvégi kongresszus dönt csak szimpátiaszavazás útján.

Szél Bernadett és Vágó Gábor pártszóvivők a Népszabadság megkeresésére a tanácskozásról elmondták: többek között két szervezetfejlesztési koncepcióról is tárgyalnak majd. Az egyik tulajdonképpen a jelenlegi működési mechanizmus feljavítását tartalmazza, technikai korrekciókkal. A másik már radikálisabb változásokat eszközölne. Módosulna az országos politikai tanács (opt) szerepe, és létrejönne egy új stratégiaalkotással foglalkozó testület is, amely a gyorsabb politikai reagálás érdekében koordinálna a párt szervezetei között. A pártot pedig ezután két társelnök vezetné egy pártigazgató támogatásával. Hogy végül melyik koncepció fog győzni, egyelőre kiszámíthatatlan. Az LMP szabályai szerint a forgatókönyveket még a kongresszus napján is módosítani lehet.

A hétvégi tanácskozáson tárgyalnak a stratégiai anyagokról is, amelyeket végül határozati javaslatokkal közös formába öntenek. Ezek között meghatározzák, hogy mely fókusztémákat és célcsoportokat tartják kiemelten fontosnak a jövőben, milyen politikai pozíciót foglaljon el az ökopárt, és hogyan viszonyuljon a riválisokhoz. Ez utóbbi veti fel a legtöbb kérdést. A Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalhoz (DEKA) való viszonyulással kapcsolatban Szél Bernadett és Vágó Gábor azt mondta: miután a riválisokhoz való viszonyt a többi stratégiai kérdés megválaszolása is befolyásolja, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi lesz a végeredmény.

A kérdést az is nagyban (és negatívan) befolyásolhatja, hogy a kezdeményezést bár az LMP tüntetésén és színpadán jelentette be a Szolidaritás Mozgalom képviselője, az előzetes, informális egyeztetésekből az ökopártiakat kihagyták. Szél Bernadett és Vágó Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta: miután a riválisokhoz való viszonyt a többi stratégiai kérdés megválaszolása is befolyásolja, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi lesz a végeredmény.

A kongresszuson döntés születik majd Kaufer Virág mandátumának betöltéséről is: a két jelölt Szél Bernadett és az opt-elnökségi tag Hajdu Mária. Szintén döntés születhet (várhatóan csak vasárnap) az új frakcióvezető személyéről is. Lapzártánk idején a párt döntéshozó szervei azt a mechanizmust tartották megfelelőnek, hogy a kongresszus első napján (szombat) a frakció ajánljon jelölteket a pozícióra, majd azok közül szavazza meg a kongresszus, hogy mely jelöltekről legyen szimpátiaszavazás, végül ez utóbbi során válasszák meg az új vezetőt.

Szél Bernadett lapunknak azt mondta: olyan jelöltre lesz szükség, aki a leghitelesebben tudja majd képviselni az elfogadott stratégiát, így a személyét nagyban befolyásolja majd, hogy a kongresszus előtte milyen politikai sarokköveket fogad el a közeljövőt illetően. A szóvivők neveket nem kívántak mondani, más forrásaink ugyanakkor megerősítették: legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a négyfős frakcióelnökség egyik tagja (Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Mile Lajos, Szabó Tímea) lesz az új vezető.

Volt olyan LMP-s forrásunk, aki nem zárta ki azt sem, hogy Schiffer András is (szimbolikus) jelölést kaphat a képviselőcsoporttól, de hozzátette azt is: szinte kizárt, hogy Schiffer vállalja is a megmérettetést azután, hogy egyértelművé tette, nem indul újra a következő tisztújításon. A kongresszus dönt a költségvetésről is, ebben elsősorban a hálózatépítésre kívánnak több forrást fordítani.

Vágó Gábor arra a kérdésünkre, hogy hozhat-e megnyugvást az LMP-ben a hétvégi tanácskozás, azt válaszolta: a stratégiaalkotó kongresszust nem azért hívták össze, mert feszültségek keletkeztek a pártban, a tanácskozás a korábban elkezdett folyamat része. „Azt eddig is tudtuk, hogy kik vagyunk és merre akarunk menni, de most kifelé is még egyértelműbbé tudjuk tenni majd.” Ehhez Szél Bernadett hozzátette: „Az a kérdés, hogy tudunk-e még professzionálisabb politikát vinni a bázisdemokráciára építve”. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.