Lecserélik az igazgatókat

Alig száradt még meg a tinta Schmitt Pál államfő aláírása nyomán az államosítást jogszabályba öntő köznevelési törvényen, a Fidesz belefogott az intézményi önállóságukat elveszített iskolák vezetőinek cseréjébe.

A múlt héten Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülésén váratlanul bejelentette, hogy a január elsejétől állami kézbe kerülő intézmények – ezek jellemzően megyei fenntartású iskolák, közművelődési, egészségügyi intézmények – esetén új pályázatot írnak ki a vezetői poszt betöltésére, most 320 intézmény élére kell újra pályázni.

A Pedagógusok Szakszervezete arra figyelmeztet, a 320 érintett intézmény közül 214 iskola: ezeket a tanév közben éri a vezetőváltás és az új pályáztatás, ami „rendkívüli hátrányokat” okoz a diákoknak is. Zömmel középiskolákról van szó, amelyek éppen most bonyolítják a felvételiket, miközben végzőseik az érettségire, szakmunkásvizsgára készülnek.

Megkérdeztük a kormányszóvivői irodától, hogy miért van szükség újra pályáztatni a szabályosan kinevezett igazgatókat, vajon a kormány úgy véli, hogy aki 1-2-3 éve elnyerte az igazgatói pályázatot, időközben alkalmatlanná vált a vezetésre? Továbbá: mi indokolja, hogy nem volt egyeztetés?

„A megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy március 31-én lejár a jelenlegi intézményvezetők megbízatása” – áll Gloviczki Zoltán államtitkár válaszában, vagyis a pályáztatás jogszerű. A politikai kinevezések gyanúja sem árnyékolhatja be az új kinevezéseket, hiszen éppen emiatt döntött úgy a Nefmi, hogy a kormányhivatalok egységesen írják ki a vezetői pályázatokat. „Egyébként a tiszta verseny szellemében egyáltalán nem jelentheti ki senki, hogy a jelenlegi igazgató, amennyiben pályázik nem nyerhet” – teszi hozzá az államtitkárság.

Feltehető, hogy a bejelentés a még önkormányzati, de jövő januártól állami intézmények vezetőiben is bizonytalanságot kelt. Ezért megkérdeztük, vajon ez a kormány terve a jövőre is, vagyis több ezer igazgató számíthat arra, hogy újra pályáztatják? Az államtitkárság nem adott igen/nemes választ, viszont a helyi önkormányzatatokról szóló és a nemzeti köznevelésről szóló törvényekre hivatkozott. Lefordítva: igen, az összes államosított iskola intézményvezetői posztját újrapályáztatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.