Elfogadták a svédek a Gripen-szerződés módosítását

A svéd kormány múlt héten ratifikálta a magyar Gripen vadászgépek lízingszerződésének módosítását, így most már bizonyos, hogy további tíz évig béreljük a svéd repülőket – tudta meg skandináv kormányzati forrásokból a Népszabadság. Mint arról korábban lapunk elsőként beszámolt: a magyar kormány nemrég – elsősorban financiális okokból –kezdeményezte a svéd vadászgépek lízingeléséről szóló szerződés módosítását és a futamidő tíz évvel történő meghosszabbítását.

A Honvédelmi Minisztérium azt állítja, hogy a magyar fél jól jár a módosítással, a futamidő meghoszszabbításával, szerintük így összesen 63 milliárd forintot takarítanak meg. Kérdés azonban, hogy a skandinávok miért vállalják, hogy tíz évvel meghosszabbítsák és ezzel lelassítsák a számla kiegyenlítését. Különösen úgy, hogy a fizetendő öszszeg mértékén nem változtatnak, és így számukra az üzlet – legalábbis ha nem szerepel plusz-ellentételezés benne – nem kimondottan előnyös. Igaz, a tíz évvel meghosszabbított futamidő alatt is a svédek biztosítják majd a technikai hátteret és a kiszolgálást, ami mindenképpen pluszbevételt jelent a számukra. A HM ezzel kapcsolatban korábban leszögezte: az önálló logisztika létrehozása túlzottan drága lenne, ezért 2016 után is a svéd rendszerre és kiszolgálásra fognak támaszkodni. A magyar szaktárca lapunknak azt állította: a svéd fél nem támasztott feltételeket, számukra jelentős „regionális érdekek fűződnek a magyar Gripen-flotta folytatólagos működtetéséhez”, így maguk is megegyezésre törekedtek. „A svéd fél ugyanakkor belátta azt is, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben indokolt a fizetési konstrukció módosítása” – tette hozzá a HM. A JAS–39 Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárd forintos pilótaképzési program, amelyet a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi harmincmilliárddal, a kiképzési program évi kétmilliárddal terheli a minisztérium büdzséjét. Az eredeti megállapodást még az első Orbán-kormány idején írták alá, majd a Medgyessy-kabinet idején módosították. Erre azért volt szükség, hogy a gépek ne csak Magyarország légterében járőrözhessenek, hanem részt tudjanak venni a NATO gyakorlataiban is. Ez azonban többletköltségeket jelentett.

Sofia Karlberg, a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) illetékese a Népszabadság kérdésére azt mondta: a svéd fél örül annak, hogy Magyarország stratégiai döntést hozott, és továbbra is a Gripen-rendszerrel kívánja fenntartani és fejleszteni a magyar haderő kapacitását. Karlberg emlékeztett, hogy az eredeti szerződés 2015-ben lejárt volna, szerinte a módosítással most további és hosszabb együttműködésről született döntés. Arról, hogy a magyar kormány milyen álláspontot képviselt a tárgyalások során, nem kívánt nyilatkozni. Ugyancsak elhárította érdeklődésünket a módosított szerződés részleteivel kapcsolatban, mondván a megállapodás tartalma titkosított. Sofi a Karlberg lapunknak ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott: a stratégiai döntés értelmében a Gripen-rendszer használatát további tíz évvel hosszabbították meg, benne a szállítási és kiszolgálási feltételekkel együtt.

Arról még nincs döntés, hogy a parlament ellenzéki pártjainak szakpolitikusai, akik korábban jelezték ez irányú igényüket, mikor tekinthetnek majd bele az angol nyelvű szerződésbe. Ezt az ellenzék folyamatosan sürgeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.