Schmitt doktorijánál az akkor érvényes szabályokat is megsértették

Változtatott eddigi távolságtartó magatartásán a Semmelweis Egyetem: a rektor tegnap felkérte a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre tényfeltáró vizsgálóbizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

Schmitt megvédte magát, de csak tudatlanságát bizonyította

Az elnök ma sem tudja, hogyan készül egy disszertáció – ez derült ki Schmitt Pál első személyes nyilatkozatából, amellyel a doktoriját ért súlyos plágiumvádat igyekezett megcáfolni.

Elnök az erdőben: a magyarázat sántább a disszertációnál

A Schmitt Pál vélelmezett plágiumügyében született, napok alatt lavinává hízó vicc-folyamban van egy felejthetetlen egysoros: "Plágium? Le sem tudom írni!".

Videó: tüntetők és drukkerek hergelték egymást Schmitt érkezéséig

Két tucatnyi tüntető és kb ugyanennyi szimpatizáns várta a köztársasági elnököt Egerben.

S mit tanultunk, Plagi bá'? Vizsgázzon le az elnökből!

A NOL minden héten elkészíti a hét eseményeit feldolgozó tesztjét. Most ránk zuhant a törzsanyag! KVÍZ

 

Schmitt-ügy: egyetlen szakértő sem akar vizsgálóbiztos lenni

Információink szerint jelentős nehézségekbe ütközik a Semmelweis Egyetem azon törekvése, hogy – az intézmény néhány nappal korábbi bejelentésének megfelelően – létrehozzanak egy kompetens, tekintélyes és független tagokból álló testületet Schmitt Pál doktori fokozatszerzése körülményeinek kivizsgálására.

A Népszabadság úgy tudja: a szakterületen járatos, a francia nyelvet is ismerő szakértők (akadémikusok, egyetemi tanárok, kutatók) egymás után utasítják vissza a felkérést, nyilvánvalóan az ügy politikai szempontból kényes volta miatt. Az egyetem ugyanakkor a jövő hétre mindenképpen szeretné meghatározni a vizsgálat szakmai és személyi kereteit.

Schmitt Pál egri látogatásán azt mondta: helyesli a tisztázó vizsgálatot
Eger, 2012. január 19. A Heves megyei látogatáson tartózkodó Schmitt Pál köztársasági elnök beszél a városi közgyűlés ünnepi ülésén, az egri városházán.

Más érintettek számára láthatóan kevéssé sürgős az eset tisztázása: az MTA arra való hivatkozással utasította el a részvételt, hogy Schmitt Pál doktorija „nem tudományos fokozat”. Ennek az álláspontnak azonban ellentmond, hogy a magyar nyelvű lexikonok a tudományos fokozatok közé sorolják az egyetemek által odaítélt doktori címeket – nemcsak a nálunk 1993-ban bevezetett PhD-t, hanem az annak magyarországi meghonosítása előtti doktorátust (dr. univ.) is. Hogy a kettő között mi a különbség, azt láthatóan az 1992-ben doktorált Schmitt Pál sem tudja pontosan: egy interjúban hangsúlyosan említette, hogy kisdoktorija nem PhD-fokozat, ugyanakkor például az Európai Parlament honlapján fellelhető életrajzában több nyelven is a PhD címet használja.

Az Akadémia illetékességét még egyértelműbbé teszi, hogy az akadémiai törvény szerint az MTA feladata „őrködni a tudományos közélet tisztaságán, a tudományos kutatás és a tudományos véleménynyilvánítás szabadságán”, és ebben a tárgykörben a köztestület tudományetikai kódexe az irányadó szabálygyűjtemény. A kódex „meghatározza a tudományos kutatást végzők által követendő erkölcsi és etikai alapelveket, leírja azokat az ajánlott eljárásokat és szabályokat, amelyek a tudományos kutatás végzésére vonatkoznak, és ismerteti azokat az eseteket és az eljárási módokat, amikor a kutatási etika sérül.

Célja továbbá folyamatosan emlékeztetni a kutatókat, a kutatással foglalkozó intézményeket és a kutatást támogató szervezeteket a tudományos kutatás feddhetetlensége és hitelessége fenntartásában fennálló felelősségükre.” A fentiek ismeretében nehezen magyarázható az MTA elhárító magatartása, a plágiumügy ugyanis az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb, az egész hazai közvélemény érdeklődését felkeltő tudományetikai problémájává vált.

Az eset immár a magyar nyelvterületen túl is eredményezett reflexiókat: a média és a politika konfliktusaival, illetve az etikus újságírás kérdéseivel foglalkozó iMediaEthics szakmai portál a vezető hírek között közli, hogy „a magyar hetilap plágiummal vádolja az ország köztársasági elnökét”. Az ügyet párhuzamba állítja a német Karl Theodor zu Guttenberg, illetve Silvana Koch-Mehrin (mindkét esetben a politikusok lemondásához vezető) plágiumbotrányával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.