Hatszázan léptek ki az MSZP-ből Gyurcsányék kiválása óta

Nem gyűjt, mert a hatályos adatvédelmi szabályok miatt nem is gyűjthet adatokat az MSZP arról, hogy a szocialista pártból kilépettek közül hányan kérték felvételüket az elmúlt időszakban a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióba. De az így is nyilvánvaló, hogy a tagság létszámát illetően nem rázta meg a szocialistákat a szakítás. Korábban 1000-1500 távozóval számoltak, ám idővel kiderült, hogy ennél jóval kevesebben hagyták ott a szocialista pártot.

Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója a Népszabadságnak azt mondta: voltak olyan kilépők, akik önként jelezték, hogy a DK-hoz való átigazolás miatt hagyják el a pártot, de a számuk mindössze 100 és 130 közé tehető csupán. Molnár hozzátette, hogy a hivatalos adatokból azért kikövetkeztethető a tényleges távozás mértéke. „A DK megalakulása utáni héten a távozók aránya körülbelül hét-tíz napos időszakban kissé megnőtt, utána azonban rövid idő alatt visszatért a szervezetben szokásosnak mondható méretű fluktuáció szintjére.

A Demokratikus Koalíció megalakulása óta eltelt időben az MSZP-ből kilépés, elhalálozás, kizárás és egyéb indok alapján összesen 910 tag távozott, ezen belül a kilépések aránya hetven százalék, azaz mintegy 630 fő. Ezen belül százas nagyságrendben kaptunk olyan jelzést is, amelyben a távozók kifejezték, hogy „nem a DK-ba kívánnak átlépni, hanem a DK kilépése keserítette el őket annyira, hogy jobbnak látják egy időre távozni a pártból” – fogalmazott Molnár Zsolt.

A regionális részleteket illetően a szervezési igazgató azt a tájékoztatást adta: a megyék többségében nulla és húsz közötti összes kilépőről van szó, ami a helyi tagság maximum két és fél százalékát jelenti. „A nagy létszámú pártközösségeknél, a fővárosban, néhány nagyvárosban egy kicsit nagyobb, három százalék körüli az arány.”

A Demokratikus Koalíció pártalapítási folyamata a január végi kongresszussal zárul le, így első körben ekkor derülhet ki érdemben, hányan is csatlakoztak a párthoz. Varju László pártigazgató kérdésünkre elmondta: eddig közel két és fél ezren jelezték csatlakozásukat, a szám vélhetően eléri majd a háromezret is a hónap végére. Azt, hogy hány egykori szocialista van a DK-tagok között, ők sem tartják és tarthatják nyilván. A jövő hét szombaton megrendezésre kerülő kongresszuson a belső gazdálkodási, etikai és fegyelmi szabályzat megalkotásán túl vitát folytatnak majd az „Orbán utáni időszak” kormányzati teendőiről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.