Fideszes csatorna-kommunikáció: házastársi kötelezettségek

A kormánypárti parlamenti képviselő feleségének cége bruttó 15,6 millió forintra szerződött egy projekttel, amelynek a férj volt a lobbistája.

A Hajdú-Bihar megyei Derecske városban a minap tartották a 3,7 milliárd forint összköltségű Derecskei Szennyvízprogram nyitórendezvényét, amelyen Bakó István polgármester mellett részt vett Márton Attila, a térség fideszes parlamenti képviselője, a város díszpolgára.

Az Európai Unió többmilliárdos támogatásával, a Környezet és energia operatív program keretében megvalósuló projekt a tízezer lelkes település történetének eddigi legnagyobb volumenű beruházása. Megvalósítása során 76 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózatot építenek, az erre ráköthető ingatlanok száma meghaladja a 2700-at, így a mostani 15 százalékos csatornázottságot több mint 90 százalékosra növelik.

A Hajdúszoboszlón élő Márton Attila képviselő az elmúlt években kemény háttérmunkát, fontos lobbitevékenységet végzett a beruházás megvalósításáért. Nem véletlen, hogy ő volt az, aki a polgármester társaságában tavaly bejelenthette a nyilvánosságnak, hogy Derecske több mint 3 milliárd forintos pályázati pénzt nyert a programra.

A múlt év nyarán Márton Attilát újabb öröm érte: Derecske önkormányzata díszpolgárrá választotta, a címet az indoklás szerint „a város érdekében végzett munkájáért, köztiszteletnek örvendő közvetlen modoráért, munkabírásáért, érdekérvényesítő képességéért” érdemelte ki. Erről a Derecske.hu című önkormányzati portál így ír: „Márton Attila meghatottan vette át a díszoklevelet és a vele járó arany pecsétgyűrűt. – Azokért dolgozom, akiktől a bizalmat kaptam. Nagy öröm számomra, hogy Derecske a kezdetektől fogva a leglelkesebb település, ahol jó együtt dolgozni és közös sikereket elérni az emberekkel. Valahányszor idejövök, úgy érzem, hazajövök – mondta elcsukló hangon.”

Márton Attila neve tehát politikai értelemben összeforrt az óriási beruházással, de kiderült, hogy a projekthez magánéleti vonatkozású szálak is kötik. A csatornaépítés kommunikációs feladatait bruttó 15,6 millió forintért az a hajdúszoboszlói székhelyű Clarbis Kft. látja el, amelynek ügyvezetője nem más, mint Márton Attila felesége, Mártonné Tóth Ildikó debreceni újságíró, a cívisvárosban sokak által „narancstévének” hívott Debrecen Televízió hírigazgatója.

Az önkormányzat a feladat ellátására tavaly indított meghívásos közbeszerzési eljárást. A szabályszerűen és törvényesen lebonyolított tenderen hárman indultak, és a Clarbis Kft. pályázata érte el a legjobb eredményt.

Bakó István polgármesterrel Mártonné Tóth Ildikó 2010. szeptember 20-án írta alá a megbízási szerződést a PR- és tájékoztatási feladatok ellátására, harminc hónapra. A szerződés szerint a nettó 12,5 millió forintos megbízási díj csaknem 84 százaléka – azaz nettó 10,4 millió forint – európai uniós és hazai költségvetési forrásból származik, a fennmaradó összeg pedig önkormányzati önrész, vagyis teljes egészében közpénz.

A szerződők a maximumot „hozták ki” a kommunikációs költségekből, hiszen – amint azt az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől megtudtuk – tájékoztatási és nyilvánossági feladatok esetén az elszámolható összegek maximális mértéke „a beruházás elszámolható költségének 0,5 százaléka lehet, de maximálisan 12,5 millió forint”.

A Derecske.hu portálon olvasható beszámoló szerint Mártonné Tóth Ildikó 2011. szeptember 29-én találkozott a helyi képviselő-testülettel, és azt mondta: „Kommunikációs feladatokkal nyolc éve foglalkozunk cégszerűen, az EU-s forrásokhoz kapcsolódó feladatokban négy éve veszünk részt aktívan. Fő- és alvállalkozóként több szennyvízprojekt előkészítésében vettünk-veszünk részt: így Borsodban Mezőkövesd, Csongrádban Csanádpalota, Hajdú-Biharban Nádudvar és Vámospércs-Nyírmártonfalva esetében végzünk kommunikációs-tájékoztatási munkát.”

Mártonné Tóth Ildikótól megkérdeztük, hogy a Derecskén elnyert megbízással nem érzi-e összeférhetetlennek, hogy a szennyvízprogram egyik lobbistája éppen a saját férje volt, mire írásban mindössze ennyit válaszolt: „1994 óta vagyok televíziós újságíró, munkámat tíz éve cégszerűen végzem. Az eltelt másfél évtizedben országos- és helyi csatornáknak, cégeknek és önkormányzatoknak egyaránt dolgoztam – pártállástól függetlenül. A Derecskei Szennyvízprogram PR-feladataiban az uniós projektekben megszerzett referenciák alapján veszek részt, az eddigi munkákról bárki tájékozódhat a cég honlapján.”

Ugyanezt a kérdést föltettük a férjének is, de a beszélgetésből kiderült: Márton Attila nem érti, hogy mi a probléma a felesége derecskei tevékenységével. Leszögezte: a felesége cége törvényesen, szabályszerűen, átlátható módon nyerte meg a közbeszerzést, és miután ő maga semmilyen szinten nem vett részt a döntéshozatalban, és nem visel politikai tisztséget Derecskén, a lelkiismerete tiszta. Közbevetésünkre, miszerint az eljárás törvényessége nem vitás, csak éppen erkölcsileg aggályos, sőt nem tisztességes, Márton Attila kijelentette: az ügyben nincs semmi tisztességtelen.

Fölvetésünkre, miszerint egy feleségnek nem szabad üzleti kapcsolatba kerülnie egy olyan – közpénzekből megvalósuló – projekttel, amelyhez a férje politikailag köthető, a képviselő azt mondta: a felesége kiváló szakember, és nem lenne normális, ha nem dolgozhatna amiatt, mert parlamenti képviselő a férje.

Kérdésünkre, miszerint tisztességesnek tartaná-e, ha a tervezett debreceni stadion építésének PR-feladatait netán Kósa Lajos fideszes parlamenti képviselő feleségének a cége látná el, Márton Attila így válaszolt: a párhuzam rossz, mert Kósa Lajos Debrecen polgármestere, ő pedig nem polgármestere Derecskének. Így ha ezt az összehasonlítást megemlítjük a cikkben, perelni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.