Orbán-levél hatvanegymillióért

Hatvanegymillió forintba került annak a 700 ezer levélnek a kiküldése, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök december végén a végtörlesztésre buzdította a közszférában dolgozókat – derül ki a Miniszterelnökség által nyilvánosságra hozott legfrissebb szerződéses listából. A szolgáltatást a Magyar Posta Zrt. vállalkozói szerződés keretében biztosította a Miniszterelnökségnek.

Ebben a levélben Orbán tájékoztatta a közszféra dolgozóit, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával kíván segítséget nyújtani a devizahitel rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy a végtörlesztésre készülőknek december 30-ig kellett jelezni bankjuknál igényüket, és munkahelyi vezetőjüknél is jelezni kellett szándékukat. Egy év végi rádióinterjúban a miniszterelnök beszélt arról is, hogy a végtörlesztés pontos menetéről január elején újabb levelet küld majd a közszférában dolgozóknak.

A szerződéses listából kiderül, hogy a miniszterelnökségi, miniszterelnöki tanácsadóknak – Balogh Gábor öttusa-világbajnoknak, Hegedűs Zsuzsanna szociológusnak, Tellér Gyula szociológusnak – 2010 nyarától 2012 május végéig szól a megbízatásuk, erre az időszakra Balog 9 millió, Hegedűs csaknem 12 millió, Tellér pedig 7,2 millió forintot kap. Hegedűs Zsuzsanna a társadalmi felzárkóztatás, a társadalmi konfliktusok kezelése és az ezek megoldására szolgáló stratégiák kidolgozására ad tanácsokat hivatalosan a miniszterelnöknek. (A Népszabadságnak adott augusztusi interjúban Hegedűs azt mondta, hogy ő találta ki a „szociális népszavazást, a stratégiát hozzá, mindent”.) Tellér Gyula feladata a kormánypolitika társadalomelméleti hátterének tanulmányozása, Balogh Gábor pedig sportügyekben ad tanácsokat Orbán Viktornak. Március végéig szól a szerződése a fideszes kötődésű jogász-üzletember Győri Tibornak, aki a miniszterelnök tevékenységével kapcsolatos jogi koordinációs feladatok végrehajtásáért másfél évre 6,7 millió forintos díjazásban részesül. A Fidesz korábbi sajtótitkárának, Doncsev Andrásnak a cége, a Qualiton Alkotó, Művészetszolgáltató Kft. 2010 augusztusától idén május végéig 8,2 millió forintot kap a kormányfő beszédeinek előkészítéséért és rendezéséért. Félegyházy-Megyesy Jenő másfél évre 12 millió forintért ad tanácsokat a nyugati magyarsággal, valamint a civil és jótékonysági szervezetekkel való kapcsolattartásra.

A szerződési adatok szerint Burger Barna cége, a Fókusz-Pókusz Kft. csaknem két éven át 9 millió forintért készít fotódokumentációt az Orbán Viktor részvételével zajló eseményekről. A fotók egy részét felteszik a miniszterelnök Facebook-oldalára.

A Miniszterelnökség az év végén 10 darab Corvin-láncot rendelt a Metal-Art Nemesfémipari Zrt.-től 3,1 millió forintért. Az Orbán-kormány másodszor is újraéleszti a Horthy Miklós kormányzó által alapított Corvin-lánc kitüntetést. A miniszterelnök Granasztói György történészt nevezte ki tavaly április 1-jei hatállyal a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjévé, a szerződéses lista szerint december végéig 5,4 millió forintot utaltak ki számára az iroda felállítására és az állami kitüntetésről szóló törvény módosításának előkészítésével kapcsolatos munkálatokra. A két világháború között a legnagyobb állami elismerésnek számító kitüntetést tudósok, írók, művészek kaphatták meg. A Horthy-korszakban 13 év alatt 23-an kaptak Corvin-láncot, köztük gróf Teleki Pál földrajztudós, későbbi miniszterelnök, gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter. Corvin-koszorút 105 kiemelkedő alkotónak adományoztak, közöttük volt Bartók Béla, Bajor Gizi, Kandó Kálmán, Kodály Zoltán, Molnár Ferenc, Kós Károly. Az utolsó Corvin-díjban 1943-ban Lehár Ferenc zeneszerző részesült. Ötvennyolc év elmúltával az első Orbán-kormány idején honosították újra a Corvin-lánc díjat, a kitüntetést megkapta többek között Lámfalussy Sándor közgazdász, Makovecz Imre építész, Szabó Magda író, Teller Ede atomfizikus, Nemeskürty István történész. A 2002-es kormányváltás után a díjat nem adták ki, ezt azzal indokolták, hogy a Corvin-lánc a Horthy-időszak utánérzését kelti. Az első Orbán-kormány alatt meghozott szabályok szerint a Corvin-lánccal kitüntetettek száma egyidejűleg nem haladhatja meg a 12 főt. Az elhunyt kitüntetett helyébe lépőt már nem a miniszterelnök, hanem a többi díjazott jelöli ki. A Corvin-lánc a kitüntetett halála esetén visszaszáll az államra. Az elismeréssel nem jár anyagi juttatás, viszont minden kitüntetett háromévente egyszer kijelölhet egy személyt, aki Corvin-ösztöndíjasként a kulturális tárcától havi nettó 500 ezer forintban részesül alkotótevékenységének támogatására.

Burger Barna már a választási kampányban is Orbán Viktor személyes fotósa volt
Burger Barna már a választási kampányban is Orbán Viktor személyes fotósa volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.