Felfüggesztett nevelőszülők

Egy Pest megyében dolgozó szociális munkás decemberben felfigyelt egy családra az egyik településen, ahol megítélése szerint életveszélyben volt a kamasz.

Ahogy az ilyenkor szokás, a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz fordult, hogy a gyereket emeljék ki a családból, és helyezzék el ideiglenesen nevelőszülőknél vagy gyerekotthonban. Közölték vele, hogy nemrég kaptak utasítást, hogy nem helyezhetnek el ideiglenes hatállyal több gyereket nevelőszülőknél. Mivel azonban a lány a családjában nem maradhatott, a gyermekotthoni elhelyezés pedig nem volt alkalmas számára, egy civil szervezet, a Fészek Gyermekvédő Egyesület segítségével helyezték el nevelőszülőknél.

– Van olyan helyzet, amikor olyan sok új gyerek érkezik a rendszerbe, hogy egyszerűen megtelnek a helyek a nevelőszülőknél – mondja Csipák Péterné, a Fészek Gyermekvédő Egyesület elnöke.

Az ideiglenes befogadás a nevelőszülői munka egy külön fajtája, amelyre nem alkalmas mindenki. Egy családnál csak négy gyerek lakhat, beleértve a nevelőszülők vér szerinti gyerekeit is. Csipák Péterné szerint azonban mostanában a gazdasági helyzet miatt sok család lehetetlenül el, emiatt pedig nőnek az otthoni feszültségek.

– Egyre több szülő gondolja úgy, hogy inkább kerüljenek ideiglenesen máshova a gyerekek, mint hogy éhezzenek náluk – teszi hozzá. Tapasztalatai szerint manapság már az sem ritka, hogy négy-hat testvért próbálnak meg egyszerre elhelyezni. Azt mondja, hogy ők eddig tudtak segíteni mindig, a nevelőszülőknek vannak szabad kapacitásaik. Pest megyében az utóbbi másfél-két évben sorozatos gondok adódtak a nevelőszülői hálózattal.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 2010 júniusában szóltak először a megyei önkormányzat munkatársai a nevelőszülőknek, hogy késve érkezik a havi 15 ezer forintos nevelőszülői díj és a gyerekek utáni 42 750 forintos ellátmány. Később rendszeressé váltak a késések, sőt voltak olyan hónapok is, amikor egyáltalán nem jött pénz. A nevelőszülők képviselői már 2010 végén megkeresték a Pest Megyei Önkormányzatot, ahol azt közölték, hogy a gyermekvédelmi dolgozók fizetésének biztosítása és az intézmények közüzemi számláinak kifizetése az elsődleges. Azt kérték, hogy a nevelőszülők a saját jövedelmükből előlegezzék meg a kiadásokat.

A Pest Megyei Önkormányzat tavaly, az újabb késve kiutalt fizetések után úgy nyilatkozott, hogy a gyermekvédelmi szakellátás finanszírozása évek óta gondot okoz. A megyei gyermek- és lakásotthonokban, ahol több mint kétszáz gyerek él, csak a helyi közösség, alapítványok adományai révén jutnak például rendszeres étkezési lehetőséghez a gyerekek. A pénztelenség okozta a tavaly decemberi gyerekelhelyezési problémákat is. Ekkor ugyanis a Budapest Fővárosi Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala nem engedélyezte újabb gyerekek elhelyezését a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülőihez részben a fizetési gondok miatt – tájékoztat Krizsán Ildikó, a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője. (2012. január elsejétől a Pest Megyei Kormányhivatal Megyei Intézményfenntartó Központja vette át a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat fenntartói feladatát, a működési engedélyezés és ellenőrzés feladatát pedig a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala látja el.)

Krizsán Ildikó hozzátette: ettől függetlenül sem az ideiglenes hatályú elhelyezés, sem az átmeneti nevelésbe vétel nem szünetelt, mert gyermekotthonokba és ellátási szerződés alapján más nevelőszülői hálózatokba kerültek a gyerekek. Más megyékhez hasonlóan ugyanis saját rendszere mellett Pest megye is kötött ellátási szerződéseket a feladatra több egyházi és civil egyesülettel.

– Jelenleg az intézmények átvilágítása zajlik, ami óriási feladat, hiszen valamennyi gyermekotthont, lakásotthont ellenőrizni kell – sorolja. A személyi állományt is átvilágítják, hogy kiderüljön például az, hány lakásotthonban nincs pszichológus annak ellenére, hogy ez kötelező.

– Az egész rendszert át kell alakítani – teszi hozzá. – Reményeink szerint várhatóan júliustól már az új rendszer működik, ahol annak ellenére, hogy nem lesz több forrás, elkerülhetők lesznek a korábbi évekre jellemző gondok, legyen szó a nevelőszülők díjáról vagy a gyerekek étkezéséről.

Tavaly nyáron jelezte először az önkormányzat, hogy a nevelőszülőknek némi késéssel tud csak fizetni
Tavaly nyáron jelezte először az önkormányzat, hogy a nevelőszülőknek némi késéssel tud csak fizetni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.