Csak a Fidesz ünnepelhet?

A kormány lefoglalta Budapest egész belvárosát a március 15-i ünnepségek idejére, talpalatnyi helyet sem hagyva az ellenzéki és civil demonstrációknak. Állami ünnepségekre hivatkozva egy teljes hétre kértek közterület-foglalási engedélyt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kérelmét tegnap délután szavazta meg a főváros fideszes többségű bizottsága.

A minisztérium a szokásos állami ünnepségek helyszínei (NemzetiMúzeum környéke, Kossuth tér) mellett további nyolc helyszínre jelentette be igényét. Így például a Ferenciek terére, a Március 15. térre, az Erzsébet híd és a Képviselői irodaház környékére, de lefoglalták a Várba vezető utat, az I. kerületi Horváth-kertet, valamint a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája környékét is – háborog az LMP fővárosi frakciója.

A fővárosi önkormányzat aminisztériumot is megelőzve jelentette be területfoglalási igényét. Ezek egy része megegyezik a minisztérium kérelmében szereplő területekkel, de ráadásként kérte még az Andrássy utat, a Deák teret, a Hősök terét, a Clark Ádám teret és a Blaha Lujza teret is. Engedélykérelmében a minisztérum azt is jelezte, hogy ezeket a területeket a következő 2 évre előre is lefoglalná, mondván a nemzeti rendezvények sajátossága, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, ezért kérik, hogy a 2013. és 2014. évre is az idei foglalást tekintsék irányadónak.

Így más pártoknak, illetve civil kezdeményezéseknek nemigen marad hely az ünneplésre. Az Egymillióan a sajtószabadságért (EMS) civil szerveződés például ismét a Szabad sajtó úton tartana gyűlést, ám a tüntetés bejelentésekor kiderült a fővárosi önkormányzatmár korábban lefoglalta a szomszédos Erzsébet híd egészét.

Az „1848-as forradalom emlékére rendezett nemzeti ünnep rendezvényeinek lebonyolítása” ugyanakkor nem érinti a (híd pesti hídfőjénél lévő) Szabad sajtó utat. A Jégbüféhez, a Március 15. térre, a Pesti Ferences Templomhoz és a budai Döbrentei térre viszont magánszemélyek is bejelentettek négy kisebb rendezvényt. Az EMS-nek tehát velük is egyezkednie kell.

A Főpolgármesteri Hivatal még aznap jelezte: nem kívánja megakadályozni az „Egymillióan a sajtószabadságért” civil szerveződés március 15-re tervezett demonstrációját. és kész egyeztetést folytatni a rendezvény szervezőivel a részletek tekintetében – közölte Szeneczey Balázs, a főpolgármester kabinetfőnöke.

Az Operaház előtti, január 2-i ellenzéki tüntetés nyomán több kormányközeli sajtóorgánum is felvetette, hogy a Fidesznek ellentüntetésen kellene megmutatnia erejét. A párt március 15-re tervez erődemonstrációt, de még nem kértek területfoglalási engedélyt a fővárostól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.