Fekete Gy. Attila: Háp-háp

Szijjártó Péternek akár igaza is lehet abban, amit a TV2 Mokka című reggeli műsorában mondott, hogy tudniillik a Schmitt Pált ért plágiumvád csupán bulvárkacsa, amivel olyan komoly ember, mint a kormányfő, akinek ő a szóvivője, nem foglalkozik. Annak a lehetőségét se vessük el egy pillanatra, hogy Szijjártó jó helyen kapiskál, amikor arról beszél, hogy furcsa a bulvárkacsa időzítése, hiszen ez a méltatlan hír egy nappal azután röppent fel, hogy Schmitt Pál a diplomáciai vezetőknek tartott fogadáson nagyon határozottan kiállt Magyarország mellett a külföldi támadásokkal szemben.

Miért ne lehetnének sötétben bujkáló fülke(ellen)forradalmárok, kiknek legfőbb vágyuk, hogy egy mégoly méltatlan bulvárkacsával is ártsanak az emberek emberének, miközben ő minden tekintélyét latba vetve beszáll az ország gazdasági szuverenitásáért folyó szabadságharcba és kiáll Magyarországért. De nem is ez a lényeg, hanem Szijjártó magabiztossága.

Ez az ember tud valamit. Lehetséges, hogy a kormány titokban már rég megvizsgáltatta Schmitt Pál disszertációját, csak még hagyja, hogy az ellenzék és minden más nemzetellenes csoportosulás jól rácuppanjon a témára, hogy amikor majd kiderül a megfellebbezhetetlen igazság, együtt jól beégjenek. Talán már azt is sikerült bebizonyítani, hogy minden pont fordítva igaz, mint ahogy azt a Hvg.hu állította, azaz valójában a bolgár tudós tette saját kutatásait összegző munkája részévé Schmitt Pál egy korai alkotásának száz-egynéhány oldalát.

Persze az is lehet, hogy Szijjártó magabiztos mosolya annak szólt, hogy tudta: a Mokkában és sok más helyen már nem kell olyan egyszerű, a jelen helyzetben mégis kínos kérdésektől tartania, mint hogy „mire alapozza azt, hogy bulvárkacsa a plágiumvád”. Ott pedig, ahol ezt mégis megkérdezik, elmondja a már jól begyakorolt három mondatot a bulvárkacsáról, a gyanús időzítéstől, és hogy mindez akkor történik, amikor Magyarországot ezer felől igaztalan támadások érik.

Összeesküvés-elméletek gyártása és a sajtó pocskondiázása helyett persze egyszerűbb lenne közzétenni Schmitt Pál dolgozatát és azt az írást, amelyből állítólag száz-egynéhány oldalt forrásmegjelölés nélkül átemelt. És aki veszi a fáradságot, hogy mindkettőt végigolvassa, az szóvivői segítség nélkül is eldönthetné, valóban szó szerinti átvételről van-e szó, avagy csak két avatott elme ugyanabban a témában hasonlókat gondolt.

Szijjártó azonban fel sem vetette ezt a lehetőséget, és ezzel akarva-akaratlan azok gyanúját erősítette, akik hihetőnek tartják a plágiumvádat. Továbbá azokét is, akiknek meggyőződésük, hogy Orbánék akarják megbuktatni Schmittet, hogy szükség esetén felfele buktathassák az unióban egyre kevésbé elfogadott miniszterelnököt. Persze ez is csak egy kacsa. A kérdés azonban az, hogy él-e? Szijjártó mosolygós mellébeszélése nem zárja ki ennek a lehetőségét sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.