Lemondott Schiffer András

Schiffer András távozik a Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának éléről, és kiszáll a párt minden vezető testületéből – adta hírül elsőként szombaton a Hvg.hu internetes oldala.

A politikus azzal indokolta döntését, hogy szerinte már nincs meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. Schiffer később megerősítette, hogy a tisztújításokon sem pályázik semmilyen posztra, de mandátumát egyelőre megtartja. Indoklásként közölte, stratégiai ügyekben nem érzett kellő támogatottságot maga mögött, valamint „az ellenem irányuló támadások, illetve a kiszivárogtatások kapcsán úgy éreztem, hogy a bizalmi légkör megroppant”.

Schiffer András döntésének számos előzménye volt. Arról a Népszabadság írt a napokban, hogy a párton belüli viták érdemi változás vetítenek előre. Cikkünkben jeleztük, hogy a párt hó végi kongresszusán nemcsak a szerkezeti és strukturális változtatásokról dönthetnek, hanem az LMP politikai újrapozicionálásával is foglalkoznak, és az ellenzéki együttműködés mikéntjét is érinteni fogják.

Az LMP országos politikai tanácsa olyan határozatot fogadott el korábban, amely egyértelművé teszi: önálló pártként, más szervezettel kötött szövetség nélkül mérettetik meg magukat az elkövetkező választásokon. Tény, hogy a frakcióban többségben vannak azok, akik „szélesebbre nyitnák az ajtót” a demokratikus pártok felé. Ezzel szemben Schiffer több nyilatkozatában is egyértelművé tette: sem az MSZP-vel, sem a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val nem lehet szó együttműködésről, mert nem akarják őket rehabilitálni. Többen azzal érvelnek az MSZP-vel való kooperáció teljes elutasítása mellett, hogy szerintük a demokratikus erők kétharmados többségének megteremtéséhez a Fideszből és a Jobbikból kiábránduló szavazói tömegek megnyerésére is szükség van, amit a szocialistákkal való idő előtti „összebútorozás” nem segít elő. Több LMP-s képviselő is hangoztatta már, hogy ha a január végi kongresszus is megerősíti a teljes elzárkózást, akkor kilép, és Kaufer Virág mandátum-visszaadásának hátterében is volt ilyen üzenet. Sőt a cikkünk megjelenése után kiéleződött belső ellentétek nyomán Scheiring Gábor gazdaságpolitikai kabinetvezető is visszaadta pártbéli funkcióit, és jelezte: „belső emigrációba vonul”.

Az LMP-ben hírzárlatot rendeltek el, első körben a mai frakcióülésen beszélik meg a történteket. Az sincs kizárva, hogy a frakció végül meggyőzi Schiffert arról, hogy maradjon, legalábbis ne mondjon le minden tisztségéről. Forrásaink azt mondták: ha Schiffer tényleg távozik az első vonalból, akkor sem akar majd senki „a szocik vagy Gyurcsány oldalkocsijává válni”, úgyhogy az önálló politizálás maradhat a fősodor, hangsúly-eltolódással. Schiffer Andrást lapzár táig nem értük el.

Elek: A frusztráció sajátos

„Sajnálom, ami történt. Nemcsak Schiffer András döntését, de Kaufer Virág és Scheiring Gábor lépését is.

Mindegyiket a frusztráció sajnálatos megnyilvánulásának tekintem.” Ezt mondta lapunknak Elek István, az LMP egyik alapítója. A korábban Orbán Viktor főtanácsadójaként is dolgozó közíró, aki jelenleg az LMP pártalapítványának egyik kurátora, kérdésünkre elmondta: az LMP tagjai a demokrácia és a társadalom válságán akartak változtatni, úgy gondolták, konstruktív ellenzékként sarkallják a nagykoalíciót. Csakhogy a megtépázott demokratikus intézményrendszert tovább rombolták, a válságot tovább mélyítették, az LMP-s politikusok pedig azt tapasztalják, hogy a civil társadalom részéről sokan kritizálják őket is, a rendszer részének tekintve őket. „Ez mindenkit frusztrál, különösen azokat, akik ezzel a szereppel most ismerkedtek meg.

Hihetetlen nagy ellentmondás van a saját önértelmezésük és ennek nyilvánosságbeli fogadtatása között.

Azt is érzékelik, hogy egyre nagyobb a nyomás a hagyományos baloldali és liberális véleményformálók köréből aziránt, hogy valamit sürgősen tenni kell. Mindenkinek az a reflexszerű válasza erre, hogy össze kell fogni, miközben az LMP jelentős részben abból a morális felháborodásból jött létre, amelyet a Gyurcsány-kormánnyal szemben érzett. Ráadásul nem tapasztalják, hogy az MSZP, a DK és a mögöttük álló értelmiség érezné a felelősséget abban, ahova az ország eljutott. Ilyen önkritikára képtelen pártokkal minden további nélkül összefogni, elfogadhatatlan az LMP támogatóinak jelentős része számára” – fejtette ki Elek, hozzátéve: „Azt remélem még mindig, hogy olyan kongresszust tarthat majd a párt, amely után egy másik szereposztásban ugyan, de egységesen tudja továbbvinni a politikáját.”

Magányosan
MagányosanFOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.