Gina majdnem ölt

Súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba három fiatalt a mentők a III. kerületből a hét végén. Az utasok hívták a mentőket a HÉV egyik megállójában mozdulatlanul fekvő, halottnak hitt fiatalemberhez. Később kiderült, nem egy, hanem három 17–22 év közötti fiatal feküdt öntudatlanul a megállóban. Nagy valószínűséggel a Hajógyári-szigeten bulizhattak, s ott fogyaszthattak a Gina néven ismert GHB dizájner drogból. A mentők a helyszínen infúziót kötöttek be mindhárom fiatalnak, és lélegeztetőgépre kapcsolva szállították kórházba őket. Vasárnap estére mindhárman hazamehettek.

Zacher Gábor toxikológus szerint a mentősök gyors és szakszerű munkájának is köszönhető, hogy életben maradt a három fiatalember. Magatehetetlenül a földön fekve könnyen kihűlhettek volna. Most úgy tűnik, fogalmazott az orvos, hogy „a mázlifaktor” megmentette a fiatalokat a súlyosabb szövődményektől. A szer rendkívül gyorsan hat, igaz, hatása csak viszonylag rövid ideig tart. Ha ez idő alatt nem történik semmi baleset a fogyasztóval, megúszta a kalandot. A Gina néven ismert GHB az egyik legismertebb és legnépszerűbb dizájner drog. Hatása – az egyik ma is háborítatlanul működő, dizájner drogok népszerűsítésével és internetes kereskedelmével foglalkozó portál írása szerint – az elfogyasztott mennyiség függvényében változik. „A kóma és a kellemes ellazulás közötti különbség leggyakrabban csupán egyetlen csepp.”

Ezért különösen veszélyes. Kezdetben főként arra használták, hogy az italukba csepegtetve öntudatlanságba bódítsák a lányokat, majd megerőszakolják őket. A Gina hatása alatt ugyanis a fogyasztó nemcsak védekezésre képtelen, de annak elmúltával nem is emlékszik rá, hogy mi történt vele. Több esetben felvetődött a gyanúja annak is, hogy ismeretlenek szórakozóhelyen mások italába tettek egy-két csepp Ginát, majd amikor az illető magatehetetlenné vált, elvették a pénzét és az értékeit.

A GHB sok más dizájner droghoz hasonlóan tiltólistára került ugyan, azaz jogilag kábítószernek minősül, de ez a jelek szerint cseppet sem befolyásolja a kereskedelmét. Először is, mert az internetes kereskedelemben más fantázianév alatt továbbra is beszerezhető, másfelől, mert hasonló hatású, de a tiltólistán már szereplő szerekétől eltérő vegyi összetételű anyagokkal kiváltható, s míg azok fel nem kerülnek a tiltólistára, a rendőrség nem sokat tehet az árusítókkal szemben.

Márciusra talán elkészül az az új szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy a mai gyakorlattal ellentétben nem az egyes drogfajtákat, hanem azok fő hatóanyagait tegyék majd tiltólistára. Így a kábító hatású vegyület képletének kismértékű megváltoztatásával már nem lehet „büntetlenül árusítható új, de a régiekkel azonos hatású drogokat előállítani”. Zacher Gábor szerint orvosszakmai okai vagy indokai nincsenek a szabályozás elhúzódásának, a jogalkotón múlik, hogy mikor kapnak a hatóságok hatékony eszközöket az újfajta drogok terjedésének megfékezéséhez.

Az eset után – mint azt a BRFK illetékeseitől megtudtuk – a III. kerületi rendőrkapitányság kábítószerrel visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el a három fiatal és a nekik drogot adó vagy eladó ismeretlen személy ellen. Szakértőt rendeltek ki, akinek egyebek között az lesz a feladata, hogy kiderítse, valóban tiltott szert fogyasztottak-e a pár percnyi bódulatért kis híján az életükkel fizető fiatalok.

A mentősöknek is köszönhető, hogy életben maradtak a fiatalok, vasárnap már hazamehettek
A mentősöknek is köszönhető, hogy életben maradtak a fiatalok, vasárnap már hazamehettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.