A szankciótól a kizárásig

Folyamatosan ad témát a világsajtónak a magyar kormány. Louis Michel volt belga külügyminiszter a Le Soir című lapban adott hangot aggodalmának a magyar fejleményekkel kapcsolatban. A liberális politikus szerint az unió nem csukhatja be a szemét örökre.

– Az uniónak is tudnia kell, hogy a nacionalizmus nem fér össze az unió alapvető elveivel. A nacionalizmus ugyanis nem más, mint a másik elutasítása. Orbán magatartása ellentétben áll azokkal az alapvető emberi jogokkal, amelyekre az uniót építettük. A magyar kormány eddig nem reagált a rendreutasításokra, így a kérdés most már az, hogy egy ilyen ország maradhat-e egyáltalán az EU tagja. Túl sokáig szemet hunytunk Berlusconi ügyei felett, és most ugyanezt tesszük Orbánnal is – figyelmeztetett.

– Az Európai Néppártnak kell fellépnie a megfelelő eszközökkel, hogy végre észhez térítsék a magyar miniszterelnököt. Véget kell vetni a diplomáciai mézesmázoskodásnak. Orbán nem értette meg, hogy országa 2004-es felvételével az Európai Unióba bizonyos kötelezettséget is magára vállalt. Ha ez a mostani hozzáállás mély meggyőződéséből táplálkozik, akkor Magyarországot ki kell léptetni az EU-ból – sürgeti Michel.

Vezércikket szentelt a magyar kormányfőnek a The Economist is. A brit gazdaságpolitikai hetilap felidézi Orbán ellenzéki, majd „tiszteletre méltó, bár bizonyos fokig populista” első miniszterelnöki tevékenységét. Ismerteti a kormányfő híveinek véleményét, akik szerint a gazdasági zűrzavar megoldása, a korrupció megszüntetése és a kommunizmus utolsó maradványainak eltakarítása feljogosítja a radikális politikára. Hozzáteszi viszont, hogy még a kétharmados többség sem jogosítja fel a Fideszt arra, hogy átvegye a hatalmat olyan független intézmények felett, mint a médiahatóság, az igazságszolgáltatás, a jegybank, a költségvetési testület és a számvevőszék.

A hetilap szigorú szankciókat javasol Magyarország ellen. Nem pusztán a hitelkeret megtagadását, hanem az országnak az Európai Bíróság elé idézését a jegybank függetlenségét fenyegető törvény miatt. Ha a magyarok figyelmen kívül hagynák a bíróság elmarasztaló ítéletét, fel kellene függeszteni Magyarország brüsszeli szavazójogait. A vezércikk szerzője kifogásolja, hogy nem az európai vezetők, hanem Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ragadta meg a kezdeményezést és intette meg Orbánt. A lap szerint Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök felelőssége, hogy „elővegyék”. A Fidesz büszke arra, hogy az Európai Néppárthoz tartozik, így a legjobb módszer arra, hogy visszafordítsák Orbánt a diktatúra felé vezető útról az lehet, hamegfenyegetik a pártból való kizárással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.