A csalással vádolt fideszesek jelenleg is a polgármesteri kabinetben ülnek

Nem tett vallomást az a két kalocsai fideszes politikus, akik csalás és okirat-hamisítás miatt álltak tegnap a Kecskeméti Városi Bíróság elé. Ehhez joguk van, így a bíróság sem tehetett fel nekik kérdéseket. A vádirat ismertetése után dr. Mátyásné dr. Polereczky Éva tanácsvezető bíró a nyomozati vallomásukat olvasta fel.

A 2006–2010 közötti ciklusban mindkét vádlott fideszes képviselő volt a kalocsai önkormányzatban. Jelenleg nem tagjai a képviselő-testületnek. Borbély Gábor a per lezárultáig a Fideszben viselt párttagságát is felfüggesztette. A vádiratból kiderül, hogy az általuk elkövetett bűncselekmények hasonlítanak azokra, amelyeket Zuschlag János és társai követtek el, és amelyekért súlyos büntetést kaptak. A lényegük: közérdekű célra meghirdetett pályázati pénzeket bennfentes információkat felhasználva, a nyilvántartásokat manipulálva megszereztek, és a saját céljaikra fordítottak.

Szakál Tibor, a másodrendű vádlott az S. O. S. Innovációs és Információs Alapítvány alapító elnöke. Ez az alapítvány 2006 elején pályázatot nyújtott be az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA), amely támogatta, hogy civil szervezetek az elnyert pénzből alkalmazottakat vegyenek föl és tartósan foglalkoztassanak. A kalocsai alapítványnak meg is ítéltek 2 millió 863 ezer forintot. Két személy egyévi fizetésére futotta ebből – az állásokat regisztrált álláskeresőknek kellett adni.

Borbély Gábor, az elsőrendű vádlott hosszabb ideje vállalkozói igazolvánnyal rendelkezett, de nem nagyon tudott pénzt keresni. Vállalkozóként nem regisztráltathatta volna magát álláskeresőként – 2006. május 15-én azonban a kalocsai munkaügyi kirendeltségen mégis nyilvántartásba vették, két nap múlva pedig kiközvetítették a másodrendű vádlott vezette alapítványhoz. A vádiratot benyújtó Kunszentmiklósi Városi Ügyészség szerint ez csalás – hiszen Borbély félrevezette a munkaügyi kirendeltség tisztviselőjét – és közokirat-hamisítás, hiszen így egy hamis tartalmú okirat született.

Ugyancsak csalással vádolta meg az ügyészség Szakál Tibort, abból kiindulva, hogy eleve Borbélynak akart állást teremteni, és tudomása lehetett arról, hogy az elsőrendű vádlott erre nem jogosult, mert vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, és csak csalással regisztráltathatta magát álláskeresőként.

Egy másik esetben, amelyet szintén csalásnak minősített az ügyészség, Borbély Gábor az S. O. S. Alapítvány nevében a kecskeméti székhelyű Öveges Képző Kft. által szervezett, államilag támogatott felnőttképzésre szervezett jelentkezőket. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal által kezdeményezett Lépj egyet előre! program feltételei szerint a képzéseken felsőfokú végzettségűek nem vehettek volna részt. Mivel azonban kevesebb volt a jelentkező, mint amennyinek a képzésére futotta a pénzből, Borbély – a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalt megtévesztve – felsőfokú végzettségűeket is beszervezett. Ez jogtalan volt, így összesen 3 millió 473 ezer forint kárt okozott.

Ugyanerre a képzésszervezésre a kalocsai székhelyű Infópiac Bt. is szerződést kötött az Öveges Képző Kft.-vel, de a vádirat szerint a kapott pénzért tényleges munkát nem végzett. A vádirat megállapítja: az Infópiac Bt. már 2006-ban kapott 470 ezer forintot az Öveges Képző Kft.-től, holott a szerződést csak 2007-ben kötötték meg. Az Infópiac Bt. ügyvezetője Szakál Tibor volt.

Borbély Gábor írásban tett vallomásában azzal védekezett: nem tudta, hogy akinek vállalkozói igazolványa van, az nem regisztrálhat álláskeresőként. A munkaügyi kirendeltségen nem tettek fel neki ilyen kérdést. Igaz, hogy ez szerepelt a kitöltendő okiraton, de ő azt az oldalt véletlenül összefogta az előtte lévővel, azért írta alá úgy, hogy nincs vállalkozói igazolványa. Az oktatásszervezési ügyben pedig egy módszertani útmutatóra hivatkozott Borbély: szerinte abban nem szerepelt, hogy akinek felsőfokú végzettsége van, azt nem lehet beiskolázni az államilag támogatott tanfolyamra.

Szakál Tibor írásbeli vallomásában azt állította: ő nem tudott arról, hogy Borbélyt szabálytalanul regisztrálták álláskeresőként, a másik ügyben pedig nem közreműködött a tanfolyamon részt vevők szervezésében, és nem ismerte a pontos feltételeket.

Az is érdekes, ami a vádpontok hátterében kibontakozott: az Öveges Képző Kft. az S. O. S. Alapítványtól Kalocsa belvárosában bérelt helyiségében tartotta a képzéseket. Az S. O. S Alapítványnak pedig a Kalomédia Kft. bérelte a termet, a Kalomédia Kft. tulajdonosai között pedig együtt szerepelt Szakál Tibor, Borbély Gábor és a 2010-es választási kampány kezdetéig Török Ferenc, Kalocsa jelenlegi fideszes polgármestere. Ezeket a pénzmozgásokat az ügyészség nem tette vád tárgyává. A vádlottak padján ülő Borbély Gábor és Szakál Tibor a polgármesteri kabinetben jelenleg is együtt ül Török Ferenc polgármesterrel.

A kalocsai fideszes vádlottak tárgyalása március 6-án a tanúk meghallgatásával folytatódik.

Szakál Tibor és Borbély Gábor a bíróságon
Szakál Tibor és Borbély Gábor a bíróságon FOTÓ: NOSZLOPY N. MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.