Kellenek a helikopterek, de csak ha alkudhatunk

Lejárt az úgynevezett „csendeljárás” az amerikai kongresszusban, és miután senki nem kifogásolta a haditechnikai kereskedelemért felelős kormányügynökség által összeállított magyarországi csomagot, így elhárultak a lehetséges akadályok az UH-1N-es helikopterek megszerzése elől.

Harminckét darab (pontosabban 30 működő és 2 repülésképtelen, de kiképzésre alkalmas), az amerikai hadrendből kivont helikoptert szándékozik ajándékozni a Magyar Honvédségnek az Egyesült Államok. A hadi eszközök azonban csak látszólag ingyenesek: a közel 160 millió dollár értékű gépeket ugyanis, bár valóban térítésmentesen kapnánk meg, a felszerelést, a kiképzéseket, a rendszerbe állítást és a kiszolgálást viszont a magyar államnak kell kifizetnie. Ez a „csomag” a dokumentumok szerint 426 millió dollárba, azaz megközelítőleg 100 milliárd forintba kerülne.

A Népszabadság megkeresésére a honvédelmi tárca azt a tájékoztatást adta, hogy az ötfős tárgyaló delegáció február közepén utazik ki Amerikába, hogy egyeztessen a csomagról. A csoport tagjait Hende Csaba honvédelmi miniszter jelölte ki: a védelempolitikai főosztálytól, a Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivataltól, valamint a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnökségétől. A szaktárca tájékoztatása szerint a felek a tárgyalások során fogják meghatározni, hogy az ajánlati csomagból a magyarok mely tételekre tartanak igényt; a végső árajánlat csak ezután alakulhat ki. Arra a kérdésünkre, hogy a HM a kezdeti csomagárból menynyit kíván majd lealkudni, a szaktárca illetékesei azt közölték: jelenleg nincs hivatalosan meghatározott irányszám. Ugyanakkor leszögezték, hogy ha nem sikerül olyan ár/érték arányt kialakítani, amely „finanszírozható és használható képességet jelenthet”, akkor nem feltétlenül fogunk élni a lehetőséggel. Ehhez tartozik, hogy egy korábbi háttérbeszélgetésen a HM egyik vezetője megjegyezte: az amerikai fél direkt túlkalibrálta a csomag tartalmát és árát, hogy esetleges bővítés vagy pluszmódosítás esetén ne kelljen újra a kongresszus elé vinni az ügyet. AHM ezért is úgy számol, hogy 10-15 milliárd forintot mindenképpen faragni tudnak majd a februári egyeztetések során.

A helikopterek megszerzése ezzel együtt számos kérdést felvet. Egyfelől a HM költségvetése folyamatosan csökken, ezért a fejlesztésekre is kevesebb pénz jut (legutóbb épp a Gripen-szerződésmódosítását kezdeményezték a pénzszűke miatt), a helikopterek költsége pedig hosszú évekre újból megköti a honvédség forrásfelhasználását. Igaz ugyanakkor, hogy határponthoz érkeztek a szállítóhelikopter-képességet illetően: sok pénzért felújítani a meglévő orosz gépeket és további tíz évig üzemben tartani még őket, vagy élni az egyszeri, de kétségkívül sokba kerülő amerikai lehetőséggel.Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban a Népszabadságnak azt mondta: próbaszámításaik szerint tízmilliárdokkal olcsóbb megoldás lehet az amerikai ajánlat. Ha sikerül megállapodni minden részletet illetően, az első UH-N1-es helikopterek 2013-ban érkezhetnek meg, az utolsót 2015-ben szállíthatják.

Bevetésen egy UH-N1-es
Bevetésen egy UH-N1-es
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.