Az elárvult medence

Lehangoló látványt nyújt a gyönyörű iváncsai tanuszoda. Délelőtt 11 óra van, az órarend szerint perkátai iskolásoknak kellene úszkálniuk a medencében. Csakhogy reggel lerobbant az adonyi kistérség busza, amit pont azért vásároltak, hogy a környező településekről az iváncsai uszodába hordhassák a diákokat, így ezúttal elmaradt az úszásóra.

Ez még nem lenne tragédia, akár be is pótolhatnák egy későbbi időpontban, ám lehet, hogy már nem lesz későbbi időpont. A létesítményt bármelyik nap bezárhatják.

Az uszodaberuházás sikertörténetnek indult, elhúzódó botrány lett belőle. Még 2005-ben fogott össze az adonyi kistérség nyolc települése – Adony, Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Kulcs, Perkáta, Pusztaszabolcs, valamint Szabadegyháza –, hogy bekapcsolódjanak a Tanuszodátminden kistérségben elnevezésű programba. A PPP-konstrukció lényege, hogy a tanuszodát egy magánbefektető építi meg, és üzemelteti 15 éven keresztül, ezalatt az érintett önkormányzatok szolgáltatási díjat fizetnek, végül jelképes áron tulajdonba vehetik a létesítményt. Az állam azt vállalta, hogy a programban részt vevő önkormányzatoktól a 15 éves futamidő alatt átvállalja a szolgáltatási díj felét.

Ez azt jelenti, hogy az adonyi kistérség településeinek a létesítmény megnyitásáig egyetlen fillért sem kellett kiperkálniuk, a szolgáltatási díjat csak az uszodanyitás napjától kellett fizetniük, mégpedig a gyereklétszám alapján arányosan. Az építkezés előrehaladtával azonban lohadni kezdett a lelkesedés. Előbb Beloiannisz, majd Perkáta és Pusztaszabolcs jelentette be, hogy kiszállnak a projektből, és nem vállalják a szolgáltatási díj fizetését.

– Nem tehettünk mást, hiszen az uszodaavatóhoz közeledve kiderült, hogy a 2005-ben kalkulált összeg dupláját kellene ténylegesen fizetni szolgáltatási díjként, amire egyszerűen nem volt fedezetünk – mondja Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere.

– Csakhogy ezt már a közbeszerzési eljárás eredményhirdetésekor, 2007-ben is tudni lehetett, az érintett önkormányzatok már akkor jelezhették volna, hogy anyagi problémáik vannak – érvel Szabó Ferenc, a kistérségi tanuszodának otthont adó, a beruházásban gesztorként szerepet vállaló Iváncsa polgármestere. – Amikor a három település kihátrált, már nem volt visszaút, a tanuszoda építését be kellett fejezni.

Be is fejezték, az avatót 2009 márciusában tartották. Nyolc polgármester helyett csak öten vágták át a szalagot. A szolgáltatási díjat viszont nyolc településre számolták ki, a három kivált önkormányzat helyett valahonnan elő kellett teremteni a hiányzó összeget. Iváncsa vállalta magára a feladatot: az első évben nemcsak a ráeső részt fizette ki, de a három kihátrált település díját is, ugyanakkor viszont beperelte az uszodát bojkottáló önkormányzatokat.

A Fejér Megyei Bíróság nemrég első fokon igazat adott Iváncsának, és arra kötelezte Beloianniszt, Pusztaszabolcsot, valamint Perkátát, hogy fizessenek a gesztornak összesen 33 millió forintot. A bíróság szerint a három település ugyan nem vette igénybe a szolgáltatást, ám a korábban kötött megállapodások értelmében mindenképpen fizetnie kellett volna a szolgáltatási díjat.

– Hogy kötelezhetnek minket utólag fizetésre, ha egyszer a gyerekeink egy percet sem töltöttek az uszodában? – érvel Somogyi Balázs, aki közölte, fellebbeztek az ítélet ellen.

Az uszoda miatt egymásnak ugró települések az elmúlt években többször is megpróbáltak kibékülni egymással. Ennek jeleként az idén februárban Perkáta és Pusztaszabolcs is beszállt az uszodahasználatba, egyúttal bevállalták, hogy onnantól fizetik a szolgáltatási díjat is. Visszamenőleg nem. Ennek ellenére azt remélték, hogy a gesztusukat értékelve Iváncsa visszavonja a keresetét. Nem így történt.

– Ha jogerősen is elmarasztalnak minket, akkor 2012-ben már ne számítsanak ránk az iváncsaiak – mondja Somogyi Balázs. –Márpedig nélkülünk nem lesz pénz az uszoda működtetésére.

Ez nem is kérdés. Csakhogy ma már az sem biztos, hogy a tavasztmegéri-e a tanuszoda. A szolgáltatási díjat ugyanis tavaly augusztus óta egyik település sem fizeti. Iváncsa sem.

–Azért nem fizetünk,mert az uszodát üzemeltető Kerex Kft. szerződést szegett: a létesítmény használatbavételi engedélyében feltételként szerepelt egy parkoló megépítése, valamint egy vízátemelő berendezés cseréje, ám mindkettő elmaradt – érvel Szabó Ferenc.

Obreczán László, az uszodát felépítő és működtető Kerex Kft. ügyvezetője szerint nem szegtek szerződést, de a jelenleg már 77 millió forintra rúgó kintlevőségük csökkentése érdekében készek megépíteni a parkolót és bővíteni az átemelőt. A cégvezető szerint ugyanakkor az iváncsai polgármester hónapok óta halogatja az érdemi megállapodást ebben az ügyben, amelynek egyetlen oka van: a települések nem akarnak vagy nem tudnak szolgáltatási díjat fizetni.

– A pénzügyi lehetőségeink kimerültek, ha nem kapjuk meg az elvégzett szolgáltatásért járó díjat, egyszerűen be kell zárnunk az uszodát. Hacsak nem előznek meg minket a közüzemi cégek, amelyek felé most már jelentős összeggel tartozunk – mondja Obreczán László.

Az érintett felek egyébként elismerik, hogy a létesítmény körüli vita és az esetleges uszodabezárás igazi vesztesei a gyerekek lehetnek. Ez a felismerés azonban egyelőre nem elég a helyzet megoldásához.

Az uszodabezárás igazi vesztesei a gyerekek lehetnek
Az uszodabezárás igazi vesztesei a gyerekek lehetnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.