Választási nagykoalíció alakulhat Orbán ellen az ellenzéki kerekasztalnál?

Ha a Fidesz nem dönt másként, itt 2014 előtt nem lesz parlamenti választás, és erre kell nekünk is készülnünk. De ha nincs összefogás,marad a jelenlegi hatalom – nyilatkozta lapunknak az ellenzéki kerekasztal létrehozását kezdeményező Székely Tamás, aki a vegyipari szakszervezeti szövetség elnöke, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke.

- Pozsgay Imre egykori állampárti politikus 2007-ben Magyarország szerinte mind rosszabbul teljesítő demokratikus intézményrendszerének felülvizsgálata érdekében új nemzeti kerekasztalt hozott volna össze. Új, immár ellenzéki kerekasztal összehívását javasolta tavaly októberben az MSZDP főtitkára, Schmuck Andor. Ezt december végén a Magyar Szolidaritás Mozgalom nevében ön is meghirdette. Lehet ezt komolyan venni?

- Csak komolyan lehet venni. A tavaly decemberben elfogadott választási törvény igen nehéz helyzetbe hozta a jelenlegi hatalommal szemben álló demokratikus ellenzéket, és ha a Fideszt le akarják váltani, az összefogáson kívül nemigen van más választás.

- A hétfői tüntetés az ellenzéki kerekasztalhoz vezető első lépés lenne?

- Nem tudom, de elképzelhető, hogy a kormány hozhat még olyan intézkedéseket, amelyek hatására felgyorsulnak az események. Az viszont tény, hogy hétfőre korábban hat szervezet jelentett be demonstrációt. Többszöri egyeztetés után azonban sikerült elérni, hogy végül mindannyian egységesen tiltakoztunk az alkotmányos jogokat csorbító új alaptörvény ellen. Azt hiszem, ez jó üzenet mindazoknak – a tüntetésen részt vevő több tízezernyi embernek is –, akik egyre inkább a demokratikus erők együttműködését szorgalmazzák. Mindazonáltal szó sincs arról, hogy máris egy Andrássy úti koalíció alakult volna.

- Akkor másként kérdezem: tettek valamilyen konkrét lépést a kerekasztal összehozása érdekében?

- A Szolidaritás már dolgozik ezen, de elsőként azt kell tisztázni, hogy a mostani hatalommal szembeni összefogás milyen körre terjedhet ki. Úgy gondolom, hogy a parlamenti, illetve a parlamenten kívüli pártok, az önkormányzati szféra, a szakszervezetek, a munkaadói érdekképviseletek, a civil szerveződések és az egyházak képviselőinek is helyet kell adni az ellenzéki kerekasztalnál. Csakhogy Magyarországon több tízezer civil szervezet és száznál több bejegyzett párt van, ezért az előkészítő tárgyalások során rendkívüli körültekintésre van szükség. Az egyik alapelv mindenképpen az, hogy senki nem tarthat igényt előjogokra.

- És mit lépnének akkor, ha az egyes potenciális résztvevők feltételeket szabnak? Például az LMP-s Schiffer András egy asztalhoz ülne a Demokratikus Koalíciót megalapító Gyurcsány Ferenccel, ő pedig az MSZP-elnök Mesterházy Attilával?

- A hétfői tüntetés előkészítése kapcsán sokat tanultam, mert hasonló problémákkal kellett szembesülnünk. Ám végül sikerült konszenzusra jutni: a rendezvényen egyetlen pártpolitikus sem szólalt fel, hanem csak olyan emberek szerepeltek, akiket mindenki elfogadott. Úgy gondolom, az ellenzéki kerekasztal kapcsán is van remény erre. Ha egyetértés alakul ki abban, hogy egy élhetőbb, a demokratikus értékek feltétlen tiszteletén alapuló országban akarunk élni, akkor talán mindenki hajlandó kompromisszumokra.

- És ha mégsem?

- Én nem vagyok politikus, bár azt vallom: ha nincs ellenzéki összefogás, a mostantól hatályos szabályok szerint 2014-ben is a Fidesz nyer.

- Legyen tehát egyszeri választási nagykoalíció?

- Az ellenzéki kerekasztal alkalmas fórum lehet arra, hogy a pártok – és a többi résztvevő – ezt is megvitassák. Ugyanakkor számos más kérdésről beszélni kell, például az új alaptörvényről, illetve más, a demokratikus intézményrendszert aláásó jogszabályokról vagy a gazdasági válságról, s mindezzel kapcsolatban persze fel kell mutatni valamilyen demokratikus alternatívát. Hangsúlyozom: egyelőre mindez csak hangos gondolkodás.

- Kaptak már bármilyen visszajelzést a kerekasztal potenciális résztvevőitől?

- Vannak, akik már jelezték a részvételi szándékukat, de előbb mindenképpen tisztázni kell a feltételeket. Ehhez bizonyosan többkörös egyeztetésre lesz szükség, és majd utána beszélhetünk a célokról, illetve valamilyen cselekvési tervről. De senkinek ne legyenek illúziói a tekintetben, hogy itt hónapokon belül változás következhetne be; legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy egy felelős ellenzék láttán az ország nemzetközi megítélése talán javulhat. Az persze nem zárható ki, hogy például a gazdasági helyzet további romlása esetén a reményeim szerint felelős kormánytöbbség lépni fog valamit. Ha viszont nem, itt 2014 előtt valószínűleg nem lesz parlamenti választás, és erre kell nekünk is készülnünk.

Székely Tamás
Székely Tamás, VDSZ,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.