A magyarok felébredtek a rémálomból

LE MONDE

A francia napilap szerint a magyarok végre felébrednek egy szörnyű rémálomból: a hétfői, több tízezres tüntetés komoly figyelmeztetés Orbán Viktor kormányfőnek. Az EU most kényes helyzetben van. Nem maradhat közömbös, miközben a magyar kormány a sajtószabadságot vagy az igazságszolgáltatás függetlenségét támadja. Emiatt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is levélben tiltakozott, ám ennek nem sok hatása volt. Brüsszel nem hagyhatja szó nélkül Orbán gazdaságpolitikáját sem. A nézeteltérések miatt a Nemzetközi Valutaalap és az EU felfüggesztette a tárgyalásokat. „Igazuk van. Európának nem szabad olyan országot támogatnia, amely semmibe veszi a szabályokat” – írja a Le Monde.

BBC

A brit hírportál vezető anyaga emlékeztet, hogy az áprilisban elfogadott alaptörvény felszámolja a fékek és ellensúlyok rendszerét, amely a kommunizmus 1989-es bukása után került be az alkotmányba. Magyarországot az EU és az Egyesült Államok is az alaptörvény visszavonására kérte, hatálybalépése pedig kétségessé teszi, hogy megszületik a megállapodás az IMF-fel és az unióval az ország pénzügyi támogatásáról. A brit közszolgálati médium tudósítója, Nick Thorpe felidézi, hogy eddig a kormány minden gazdaságélénkítési kísérlete kudarcba fulladt.

IRISH TIMES

Az ír napilap budapesti tudósítója, Daniel McLaughlin megemlíti, hogy az egyik szervező szerint százezren gyűltek össze az Opera előtt az alkotmány elleni tiltakozásra. Az új alaptörvényt a korábbi belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt úgy minősítette: „egy tekintélyelvű politikai rendszer trójai falova, amely az egypárti uralmat akarja állandósítani”.

NEW YORK TIMES

Az amerikai napilap budapesti riportjában megjegyzi, hogy az új, „többségi” alkotmány korábban nem látott egységbe tömörítette az ellenzéki pártokat és a civil szervezeteket, miután az elmúlt egy évben önállóan többször is tüntettek. Elégedetlen magyarok tízezrei özönlöttek az Andrássy útra, miközben a Fidesz az Operaházban extravagáns gálával ünnepelte az alkotmány hatálybalépését.

AP

Az amerikai hírügynökség az ellenzéki demonstráció szónokai közül elsőként Majtényi Lászlót idézi, aki szerint „az Opera a képmutatás, az utca pedig az alkotmányos elvek hazája”. A tüntetők gyakorta a „Bóvli! Bóvli!” jelszót skandálták, utalva Magyarország hitelintézetek általi leminősítésére – írja az AP. Külön kitér arra, hogy olyan egykori ellenzéki személyiségek, mint Demszky Gábor, Haraszti Miklós vagy Konrád György egy nemrég kelt levélben azt írták: a kommunizmus bukása, a rendszerváltás óta nem volt példa ekkora hatalomkoncentrációra Kelet-Európában, és ezzel Magyarország alkotmányos rendszere „kritikus helyzetbe” került. (Hírösszefoglalónk)

A Le Monde-ot olvassák, de először mindig Plantut, a neves francia karikaturista alkotását nézik a címlapon a mértékadó párizsi napilap vásárlói. A keddi Le Monde első oldalán közölt karikatúra fájdalmasan gúnyos.
A Le Monde-ot olvassák, de először mindig Plantut, a neves francia karikaturista alkotását nézik a címlapon a mértékadó párizsi napilap vásárlói. A keddi Le Monde első oldalán közölt karikatúra fájdalmasan gúnyos. Plantu a „hét törpeként” ábrázolt Orbánt és rendszerét a szélsőjobboldali Nemzeti Fronthoz hasonlítja. Az üzenet egyértelmű: az Orbán-rendszert tekintélyuralmi, vezérkultuszra épülő rezsimnek tekinti, amelyben kiiktatták a „köztársaságot”. (D. A.)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.