Átmeneti vezetők

Határozott, de körültekintő döntésekre biztatta Pálinkás József azt a kilenc főigazgatót, aki 2012. január elsejétől az MTA új kutatóközpontjainak átmeneti vezetésére kapott megbízást. A megbízott főigazgatók között néhányan eddig is intézetvezetőként dolgoztak, de a nagyközönség előtt ismeretlen név is akad.

Bedő Zoltán, az Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatójának intézménye a mezőgazdasági, a növényvédelmi, a talajtani és agrokémiai, valamint az állatorvos-tudományi kutatóintézetből jött létre. Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont vezetőjeként a filozófiai, az irodalomtudományi, a művészettörténeti, a néprajzi, a régészeti, a zenetudományi, a történettudományi intézetből, valamint a társadalomkutató központból alkotott új intézményt vezeti. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontot irányító Ábrahám Péter munkatársai a földrajztudományi, a geodéziai és geofizikai, a geokémiai kutatóintézetből, valamint a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetből jönnek. Az Energiatudományi Kutatóközpontot irányító Gadó János kollégái az Izotópkutató Intézetben és a KFKI Atomenergia Kutatóintézetében dolgoztak eddig.

A Regionális Kutatások Központja, a Világgazdasági Kutatóintézet, illetve a Közgazdaság-tudományi Intézet integrációjával továbbműködő Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont új vezetője Fazekas Károly. Báldi András a Duna-kutató Intézet, az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet integrálódásával létrejött Ökológiai Kutatóközpont vezetője. Körösényi András az Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézetből, a Jogtudományi Intézetből, a Szociológiai Kutatóintézetéből, valamint a Politikatudományi Intézetéből megmaradt Társadalomtudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatójaként dolgozik. Az enzimológiai, a műszaki fizikai és anyagtudományi, a pszichológiai kutatóintézetéből, valamint a Kémiai Kutatóközpontból létrejött Természettudományi Kutatóközpont néven továbbműködő intézmény vezetője Szépvölgyi János. Lévai Péter lett a Wigner Fizikai Kutatóközpont vezetője – az intézmény a Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetből és a Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetből jött létre.

A változatlan formában továbbműködő akadémiai intézetek – atommagkutató, kísérleti orvostudományi, nyelvtudományi, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a SZTAKI, az SZBK – élén nincs változás. A főigazgatók megbízása 2012. január elsejével lép életbe és a pályázattal kiválasztott új vezető kinevezéséig, de legfeljebb 2012. december 31-ig szól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.