A bejelentés nem feljelentés

Kivételesen senki sem vegzálta az éhségsztrájkolókat pénteken, kerítést sem húztak köréjük a biztonságiak, a rendőrség pedig már ki sem szállt – nagyjából ennyiben különbözött a nap az előzőektől az MTV Kunigunda utcai székházánál.

A Lomnici Zoltán volt főbíró híradós kiretusálása miatt indult éhségsztrájk 21. napja így nagyjából eseménytelenül, de nem minden feszültség nélkül telt. A tüntetők körében okozott ugyan némi riadalmat, hogy – még csütörtök éjjel – új biztonsági őrök személyében erősítés érkezett a székházhoz (miután szerdáról csütörtökre virradóra az őrök sikertelenül próbálták kordonnal elzárni a tüntetésre kijelölt területet a tüntetők elől). Az ehsegsztajk.blog.hu-n megjelent bejegyzés szerint pénteken is sok biztonsági érkezett; „izgalomból kijutott bőven, hiszen a csütörtöki kerítésbontás óta mindenki fel van készülve a legrosszabbra”.

A sztrájkolók is mozgósításba kezdtek: sztrájkőrséget szerveztek és blogjukon is erősítést kértek a szimpatizánsoktól. A kedélyek aztán lecsillapodtak, miután szocialista politikusok ismét a helyszínen jártak, és az MTVA arról biztosította őket, hogy „amíg békés a demonstráció, addig nem éri semmilyen atrocitás az éhségsztrájkolókat”. Erről Lendvai Ildikó tájékoztatott Szabó László Zsoltra, az MTVA helyettes vezetőjére hivatkozva. Lendvai megerősítette, hogy az MTVA bejelentést tett a kerületi jegyzőnél birtokháborítás miatt. Az erről szóló iratot a demonstrálók nem vették át, ezért találgatás indult, hogy most vajon kirakhatják-e őket, avagy megilleti őket a birtokvédelem a magán-, de az MTVA által számukra kijelölt területen.

Félelmük alighanem megalapozatlan volt: a kerületi polgármesteri hivatalnál lapunkat arról tájékoztatták, hogy megindították a birtokvédelmi eljárást, az erről szóló végzésről értesítették a feleket, akiknek az általános (30 napos) eljárási határidőn belül kell reagálniuk. Ez azt jelenti, hogy csak 2012 elején dőlhet el, mi lesz az éhségsztrájkolók sorsa – ha bírják addig.

Közben lapunk megtudta, hogy a rendőrség elutasította azt a feljelentést, amelyet még karácsonykor tettek a demonstrálók az őket erős reflektorokkal és két feledhető színvonalú karácsonyi dal folyamatos váltott bömböltetésével „kínzó” ismeretlenek ellen. A rendőröket Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője hívta ki, mivel – mint arra később pártja közleménye is kitért – az alvásmegvonás és a pihenés megakadályozása kimeríti a kínzás fogalmát, így szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkével, a kínzás tilalmával.

A rendőrségen érdeklődésünkre először azt mondták, nyolc napjuk van eldönteni, hogy elrendelik-e a nyomozást, vagy elutasítják azt (esetleg a feljelentés kiegészítését kérik). Amikor idéztük a törvényt, miszerint erre csak három napjuk van, közölték: feljelentést senki sem tett, bejelentést kaptak, amit továbbítottak az ügyben illetékes jegyzőnek. Más esetekben a rendőrség tartalma alapján ítélte meg a bejelentéseket, s a bűncselekményről szóló bejelentést feljelentésnek tekintette és akként is kezelte. Most valamiért szakítottak ezzel a gyakorlattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.