Polgári engedetlenséget hirdetnek

Az LMP törékeny képviselőnője politikai karrierje előtt fegyvereskonfliktus-megelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat a Harvard Egyetemen, hosszú időn át pedig az afgán fővárosban, Kabulban segítette a nemzetközi missziót. Szabó Tímea karácsony előtt politikustársaival együtt odaláncolta magát a Parlament bejáratához, így tiltakoztak a demokrácia felszámolása ellen.

Igaz a pletyka, hogy önből csak azért nem lett „Gyorskocsi utcai hős”, mert épp a rendőrség elszállító akciója előtt kiment a mosdóba?

Bármilyen viccesen hangzik is, tényleg így történt. Mire visszaértem, a többieket már betették a rendőrségi kocsiba. Mintha csak a Hair című fi lmben lettem volna. Annyi előnye kétségtelen volt a lemaradásnak, hogy azonnal be tudtam menni hozzájuk a Gyorskocsi utcába, tudtam szervezni a segítséget, hívtam az ügyvédeket. Nem azért mentünk oda, hogy a rendőrség látványosan elszállítson minket, és este benne legyünk a híradókban. Azért cselekedtünk, mert nem hagytak más választást.

 

Pedig az embernek az az érzése támadt a Kossuth téri eseményeket figyelve, hogy nem is igazi ellenzéki politikus, akit aznap nem állítottak elő a rendőrök.

Mindenki tudja, hogy ez az LMP akciója volt. Azzal nincs semmi baj, hogy más ellenzéki pártok is támogattak minket. Azt pedig, hogy valaki magamutogatásból ott izgettmozgott a tömegben, csak azért, hogy elvigye a show-t, vagy hogy önként szállt be a rendőrségi furgonba csak azért, hogy őt is elvigyék, ítélje meg mindenki saját ízlése szerint.

Tudatosan és vállaltan megsértették a törvényt és még büszkék is rá. Pedig az LMP rendre a jogállamiság fontosságát hangsúlyozza.

Éppen a jogállamiság érdekében tettük, amit tettünk. Van, hogy a szabályokért át kell lépni a szabályokat. Őszintén mondom, nem számítottunk rá, hogy a rendőrség feltétlenül elő fog bennünket állítani. Emlékezzünk a kordonbontásra, Orbánékhoz hozzá sem mertek érni. Arra számítottunk, hogy szabálysértési eljárást indítanak ellenünk, mert ez esetben le lehet mondani a mentelmi jogról. Bűncselekmény esetén viszont erre nincs lehetőség, minket pedig személyi szabadság megsértésével akarnak meggyanúsítani. Mindenki panasszal élt az eljárás ellen, de vállaljuk a következményeket. Másfél éve igyekszünk bizonyítani a szakmai felkészültségünket, a konstruktivitásunkat a parlamentben. De látható, hogy a nemzeti együttműködés rendszere nem működik, a véleményünket nem akarják meg sem hallgatni.

Hogyan folytatják az „új ellenállást”? Legközelebb ökopárti barikádokat emelnek a hidakon, esetleg autógumikat égetnek a Kossuth téren?

Nem fogunk minden héten hasonló akciókba fogni. Erőszakmentes polgári engedetlenséget hirdettünk. Az biztos, hogy sokkal keményebben, sokkal hangsúlyosabban fog megjelenni a parlamenten kívüli munka. Minden lehetőséget kimerítettünk a parlamenti eszköztárból, ezért új lehetőséget kellett keresnünk a választók képviseletére.

Az orbáni rendszert 2014-ben csak széles körű ellenzéki összefogással lehet majd leváltani. Ehhez viszont az kell, hogy sokak mellett ugyanazon a platformon jelenjenmeg Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Schiffer András. A karácsony előtti láncos akció előrelépést lehet az összefogás megteremtéséhez?

Mi a demokratikus erők nagyon széles összefogását hirdettük meg a karácsony előtti tüntetésen, ahol egyébként ott volt a Szolidaritás, láthattunk 4K!-s transzparenseket, a Milla és más civil csoportok is támogatták a megmozdulást. Meghívtuk az eseményre a szocialistákat is, de ők ezt még korábban viszszautasították. Senki sem tartotta viszsza őket attól sem, hogy ha akarnak, aznap reggel odaálljanak mellénk a láncokhoz. Ettől függetlenül valóban úgy érzem: ezen a demonstráción megtörtént az áttörés az ellenzéki oldalon. Reméljük, hogy megtörtént az első lépés a komolyabb összefogás felé, rajtunk nem fog múlni. Ha kell, örömmel az élére állunk, de nem akarjuk kisajátítani sem.

Másfél éve igyekszünk bizonyítani konstruktivitásunkat
Másfél éve igyekszünk bizonyítani konstruktivitásunkat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.