„Kunigunda koalíció”

Mozgalommá válhat a Lomnici Zoltán exfőbíró híradós kiretusálása miatt három hete indult köztévés tiltakozási hullám.

Az MTV Kunigunda utcai székháza előtt éhségsztrájkoló tévés szakszervezeti vezetők – Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka – legalábbis úgy látják, a „közmédia fura urai” már a demokrácia alapértékeit veszélyeztetik, ezért december 31-én este hat órára nagygyűlésre hívnak a Kossuth térre, ahol „Tiszta kezek” néven mozgalmat hirdetnek a köztársaság, a demokrácia védelmében.

A sátruk feliratán csak „Kunigunda utcai koalíciónak” becézett gyülekezet hetek alatt jött össze, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a sztrájkolóknak lassan már naponta kell megküzdeniük azért a zsebkendőnyi területért, amelyet az MTVA, a közmédia tulajdonosi alapja jelölt ki számukra. A sztrájkot eredetileg ketten kezdeményezték, hogy menesszék a Lomnici-ügy „igazi felelőseit: a közmédiumok vezetőit”. Ezt ugyan nem tudták elérni, de sikerként könyvelhetik el, hogy a sztrájk kezdete után elbocsátották Élő Gábor hírigazgatót, Papp Dániel hírfőszerkesztőt pedig leváltották. (Élő helyére tegnap Gianone Péter eddigi hírfőszerkesztő-helyettest nevezték ki, Papp helyét pedig a Duna TV-s Kakuk L. Tamás vette át.) A sztrájkolók mellett kezdettől kiállt számos szakmai és szakszervezet, civil egyesület, de főleg az ellehetetlenítésükre tett kísérletek óta vált zarándokhellyé a tüntetők bázisa.

Az MTVA először csak tujákkal próbálta őket „kitakarni”, majd a sztrájkolók kedvét hangos, monoton zenével és erős fénnyel igyekeztek elvenni (emiatt feljelentést tettek). Karácsonykor pedig az őrök próbáltak drótkerítést húzni a tüntetők köré, de nem sikerült teljesen elzárniuk a területet, ezért csütörtök hajnalban újra próbálkoztak (Navarróék pedig újabb feljelentést tettek). A tüntetők ezúttal is megakadályozták a kordon befejezését, a tiltakozók kizárását a demonstrálók tették lehetetlenné – ezúttal politikusi segédlettel. Ennek során kisebb lökdösődés támadt, de végül a sztrájkolók nyertek: miután a résen sikerült a kint ragadt tüntetőknek is bejutniuk, bontani kezdték a kordont. Varju László képviselő, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója csavarkulccsal esett a kerítésnek, vele volt a kordonon belül az MSZP-s Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás, valamint Iványi Gábor lelkész.

A rendőrség többször is kiszállt (hatodjára), de most sem avatkozott közbe. A három ellenzéki képviselő ezután Böröcz István MTVA-vezérigazgatónál járt. Mint kiderült, ő adott utasítást „az eredeti állapot helyreállítására” – többek között tűzvédelmi okokra hivatkozva – az ingatlan tulajdonosának és kezelőjének, Lendvai szerint „kvázi felelősségre vonva” amiatt, hogy az őrök nem lépnek fel kellő határozottsággal. A szocialisták szerint Böröcz kezét a politika vezette a levél megírásakor, a történtek azt bizonyítják, hogy „a hatalom fél”. Az MSZP és a DK mellett az LMP is jogtalannak tartja a tüntetők elleni intézkedéseket, a kormánypártok és az MTVA viszont a tüntetést minősítette jogszerűtlennek.

Az MTVA szóvivője üdvözölte a sztrájkolók kizárására tett kísérletet, Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő reagálásában cenzorozni kezdett (Lendvai jelenléte láttán), majd reményének adott hangot, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás születik, „hogy a rend, a törvényesség helyreálljon”. A KDNP-s (volt tévés) Pálffy István pedig szánalmas zavarkeltésnek és törvénytelen nyomásgyakorlásnak minősítette az éhségsztrájkolók ellenzéki támogatását, a kordonbontást pedig birtokháborításnak, ami szerinte „nem áll messze a garázda viselkedéstől”.

Nagy Navarro Balázs
Nagy Navarro Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.