Öngólt lőtt Nagy Navarróék kirúgásával az MTVA

A Lomnici Zoltán volt főbíró híradós kiretusálása valódi felelőseinek „fejét” követelőkhöz egyre többen csatlakoznak, főleg amióta a kezdeményező két tévés szakszervezeti vezetőt, Nagy Navarro Balázst és Szávuly Arankát kedden rendkívüli felmondással elbocsátották a köztévétől.

Szerdán az MTI Sajtószakszervezet, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezet és a Független Rádiós Szakszervezet fejezte ki tiltakozását a keddi döntés ellen; megengedhetetlennek nevezve, hogy az MTVA vezetése munkajogi eszközökhöz nyúlt egy olyan konfliktusban, amelyben a két éhségsztrájkoló a manipulációtól mentes közszolgálat melletti elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete „tehetetlen gyávaságnak” minősítette a rendkívüli felmondást, és „világméretű szolidaritási akciót” kezdeményezett az éhségsztrájk ideje alatt törvénytelenül kirúgott tévések védelmére és a hasonló eljárások megelőzése érdekében. A Magyar Szolidaritás Mozgalom felháborítónak mondta Nagy Navarróék elbocsátását, amivel az MTVA „ismét áthágta a hatályos munkaügyi törvényeket”. Felszólalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is: növekvő aggodalommal figyelik az MTVA munkavállalóinak nyár óta tartó vesszőfutását, és elfogadhatatlannak tartják a politikai szempontok szerint történő át- és kiszervezéseket, s az ezek ellen szakmai, érdekvédelmi alapon fellépők megfélemlítését – nyilatkozta a 168 óra.hu-nak Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Szintén a sztrájkolókkal való szolidaritás jegyében szerda este fél hétre zenés flashmobot hirdettek a Kunigunda utcába A zene nem kínzóeszköz címmel; itt az LMP és a Szolidaritás Mozgalom is képviseltette magát (az apropó az volt, hogy az MTVA két napig két karácsonyi dalt bömböltetett az éhségsztrájkolóknak hangszórókból, „hogy őrületbe kergessék őket” – ahogy Nagy Navarro fogalmazott).

A Kunigundában eközben többékevésbé zavartalanul folytatódott az éhségsztrájk.NagyNavarro Balázs lapunknak azt nyilatkozta, megkereste őket egy férfi, aki a székházból jött ki, és a tulajdonosra hivatkozva felszólította őket, hogy hagyják el az MTVA magánterületét. Az illető nem igazolta magát, a tulajdonost sem tudta megnevezni, így az éhségsztrájkolók folytatták a demonstrációt; a területet bérlő MTV Zrt.-től nem kaptak hivatalos megkeresést, ahogy a tulajdonos Millenium Médiától sem, az MTVA pedig Nagy Navarro szerint nem is szólíthatná fel őket, mivel ők nem tulajdonosai, nem bérlői, de még csak nem is üzemeltetői a tévészékháznak.

Korábban a székház előtt az MTVA kijelölt egy területet a sztrájkra (amelyet pedig nyilatkozataik szerint mégis jogellenesnek tartanak). Később először tujákkal, majd mobil kerítés felállításával próbálták meg elszigetelni a demonstrálókat a külvilágtól – sikertelenül. Az MTVA végül a Facebookon próbálja lejáratni az éhségsztrájkolókat: egy fél sonkás kiflit ábrázoló „leleplező” fotót tettek közzé az „MTVA: az éhségsztrájkról valójában” elnevezésű oldalukon. Úgy tűnik azonban, hogy öngólt lőttek. Mind többen vállalnak szolidaritást az éhségsztrájkolókkal, a lejárató oldal üzenőfalára pedig több száz üzenet érkezett; ezek között a „gratulálok, megnyertétek a Leggusztustalanabb facebook-oldal versenyt” még a finomabb megjegyzések közé tartozott.

A kiflis fotó is kiverte a biztosítékot, az egyik felhasználó szerint „valójában ez a kép beleillik a korábbi hamisítási trendbe”, egy másik „rajongó” azt tanácsolta az MTVA-nak, hogy ne a Facebookon próbálja terjeszteni a hazugságait, hanem a Híradóban mondja be: „Elnézést kérünk mindenkitől a folyamatos hírhamisításokért”, és azonnali hatállyal szüntesse meg magát.

Kedden és szerdán is pártok, politikusok sora fejezte ki szolidaritását az éhségsztrájkolókkal, tiltakozott a közmédia manipulációi ellen. A tiltakozók között volt az MSZP, az LMP, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció és a 4K! – Negyedik köztársaság. Szerdán a parlamentben Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes Sajtó? Szabadság? címmel mondott szónoklatában 2011-et a demokrácia leépítése és Magyarország elszigetelődése évének nevezte; a médiatörvény pedig szerinte azt a célt szolgálja, hogy a sajtó csak azt és úgy közvetítsen, ami és ahogy a kormány szájízének megfelel. A Médiatanács szintén a Fideszt szolgálja, a rádiófrekvenciákat Simicska-közeli üzletembereknek játsszák át. Lukács szerint minderre azért van szükség, mert a kormánypártok nem képesek szembenézni saját kudarcaikkal. Válaszában Fónagy János államtitkár azzal vágott vissza, a szocialistáknak „savanyú a szőlő”. Az a jó, mondta, ha a szocialistáknak nem tetszik a kormány munkája, „az lenne a gyanús, ha tetszene”. Fónagy szerint a Médiatanács független szervezet és a Klubrádió esetében is úgy cselekedett, ahogyan kellett. Az államtitkár szerint a szocialisták ebben az ügyben is csak provokálnak, és az ország tekintélyét is aláássák saját, önös érdekeik érdekében. Fónagy szerint a Klubrádió tudatosan a legrosszabb ajánlatot tette, hogy az objektív kategóriában ne kaphasson megfelelő pontszámot. A kormánypárti politikus szerint a Klubrádió rosszhiszemű eljárása is csak a provokáció része.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke még kedden azt közölte, a felmondás ténye és módja is elfogadhatatlan, „a véleménynyilvánítás szabadsága egy demokratikus jogállamban minden állampolgárt meg kell hogy illessen”. A tisztességes közmédiáért sztrájkolók kirúgásával a kormány szerinte „újabb kést döfött az ezer sebből vérző Magyar Köztársaságba”. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka erőszakos eltávolítása azonban szimbolikus: felmondólevelük nem az ő, hanem „vezetőik és kinevezőik alkalmatlanságának bizonyítéka” – írta Mesterházy.

A Demokratikus Koalíció pártigazgatója, Varju László pedig jelképes felmondólevelet vitt a médiahatóság székházába, amit Szalai Annamáriának, illetve Böröcz István közmédia-vezetőnek címzett, mondván, a két vezető nem több, mint a rendszer kiszolgálója, ezért szerinte „legfeljebb addig fognak az általuk vezetett intézmény élén állni, amíg az Orbán-rendszer tart”. Varju ezzel Navarro Balázs és Szávuly Aranka elbocsátása ellen tiltakozott.

A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom felháborító politikai döntésnek nevezte a két éhségsztrájkoló kirúgását; „Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a közszolgálati média tisztaságáért, az újságírói normák megőrzéséért kezdett éhségsztrájkba, miután a közmédia nem volt hajlandó megnevezni Lomnici Zoltán kitakarásának felelőseit. Az MTVA minden maradék hitelességét eljátszotta azzal, hogy felmondott a tisztességes újságírásért a testi egészségüket kockára tevő tévéseknek” – írta közleményében a 4K!

Az MTVA továbbra is provokációnak és jogszerűtlennek tartja az éhségsztrájkot, amit Szabó László kommunikációs igazgató nyilatkozata szerint két hétig tudomásul vettek, de mára „nem maradt más lehetőség, mint helyreállítani a jogszerű állapotot”. A rendkívüli felmondás jogszerűtlenségére vonatkozó bírálatokra csak annyit reagált: „Az MTVA minden lépése jogszerű volt”.

Rendőrt hívtak a sztrájkolók

Zarándokhellyé kezd válni az MTV székháza előtti éhségsztrájkoló zóna: a tüntetők sátra előtti kis területet mécsesek, plakátok, takarók és termoszok borítják. Egész nap érkeznek szimpatizánsok – kora estére, a fél hétre meghirdetett flashmob előtt már többtucatnyian voltak. A területre csúszásveszélyre figyelmeztető táblákat tettek ki, a támogatók pedig a sztrájkról szóló cikkeket, tiltakozó feliratokat aggattak a sátorra.

A kerítést (az „MTVA magánterület” tábla mellett) valaki Böröcz István MTVA-vezér állítólagos ügynökmúltjáról szóló iratokkal plakátozta ki.

(Böröcz korábban cáfotla az ügynökmúltjára vonatkozó híreszteléseket.) Az MTVA kedden letiltotta Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka belépőkártyáját, a személyes holmijaikért sem mehettek be. Nagy Navarro rendőrt hívott, és valószínűleg feljelentést is tesz, mivel szakszervezeti tisztviselők akadályoztatása bűncselekmény. A tévés szakszervezeti vezető lapunknak úgy nyilatkozott, hogy amikor a rendőrök kiérkeztek, az MTVA már lehetővé tette volna a bejutásukat vendégkártyával, „de csak egyesével, húsz őr kíséretében”, ebből pedig ők nem kértek – ezért a dolgaik még mindig odabent vannak. Este is kint állt egy járőrkocsi a székháznál – úgy tudjuk a villámgyűlés hírérejöttek, biztos, ami biztos.

Ezt a zenét nem az MTVA húzatta a sztrájkolóknak
Ezt a zenét nem az MTVA húzatta a sztrájkolóknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.