Itt nem lesz Szlovákia

Akcióterv kidolgozására utasította Orbán Viktor kormányfő Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, valamint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert azzal összefüggésben, hogy a Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett akció során letétbe helyezett felmondólevelek hamarosan „aktiválódnak” – közölte a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette, hogy az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása miatt, valamint azt is, hogy beteg sehol ne maradjon ellátatlanul.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a kormányhivatal-vezetők irányításával megyei egészségügyi védelmi bizottságok jönnek létre. A testületeknek tagjai lesznek az adott megyében működő kórházak vezetői, az egészségügyi államigazgatási szervek megyei vezetői, valamint a megyei tiszti főorvos. A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.

Szijjártó szólt arról is, hogy mivel az Egészségbiztosítási Alap egyenlege kedvezőbben alakul az előzetesen kalkuláltnál, az egészségügyi államtitkárság felgyorsítja a konzultációit az egészségügyi szférával, és a jövő héten újabb egyeztetéseket tartanak. „Fel lehet gyorsítani az egészségügy megújításáról szóló megbeszéléseket, így azokon is minden bizonnyal előrelépés várható majd ebben az ügyben” – mondta. Kérdésre közölte: az egészségügyi államtitkárságtól azt a tájékoztatást kapták, hogy számos kormányzati intézkedés történt a rezidensek helyzetének javítása érdekében. Példaként említette a rezidenstámogatási programot, az ösztöndíjakat, az úgynevezett röghöz kötés megszüntetésének az ügyét és a szakorvosképzés rendszerének egyszerűsítését. Arra, hogy a miniszterelnök tárgyal-e a rezidensekkel, úgy reagált: van egy világos kormányzati munkamegosztás, és a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság ezt a munkát el is végzi.

Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke december közepén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a felmondólevelek száma december elején a 2500-at is meghaladta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.